Razvojna agencija Srbije: Bespovratna sredstva za program podrške preduzetništvu

Razvojna agencija Srbije: Bespovratna sredstva za program podrške preduzetništvu

V.d. direktora RAS Željko Sertić izjavio je danas da je Razvojna agencija Srbije raspisala osam programa podrške preduzetništvu bespovratnim sredstvima u okviru kampanje “Kreiraj život”.

Reč je o programima podrške mikro, malim, srednjim preduzećima i preduzetnicima u 2017. godini, a nudi se do 70 odsto bespovratnih sredstava za početnike, do 50 odsto za postojeće firme i do 60 odsto za organizacije i institucije.

U okviru programa “Kreiraj život. Izaberi podršku za uspeh”, nudi se osam programskih paketa, od kojih će prvih šest, koji biti dostupni već od ponedeljka, rekao je Sertić na konferenciji za novinare.

Ostala dva programa će biti dostupna kada Ministarstvo privrede bude završilo sve neophodne administrativne poslove, u naredne dve nedelje.

“Za prvih šest programa, namenjenih početnicima u poslovanju, unapređenju konkurentnosti, unapređenju ekonomskog razvoja, inovacijama, nastupu na stranim tržištima i promociji izvoza opredeljeno je 435 miliona dinara“, naveo je Sertić.

Sedmi program se odnosi na mentoring i za njega je izdvojeno oko 20 miliona dinara, a osmi program za podršku privrednicima koji otvaraju nova radna mesta.

Osmi program se sprovodi po Uredbi o privlačenju investicija Vlade Srbije, istakao je Sertić.
On je dodao da će za sprovođenje programa širom Srbije od velikog značaja biti mreža od 16 regionalnih razvojnih agencija, a koje će biti na raspolaganju privrednicima za više informacija.

Foto: Željko Sertić

Foto: Željko Sertić

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac je rekao da je raspisivanje programa deo globalnog plana državnog razvoja vertikalne industrijske politike.
On je, takođe, dodao da je država obezbedila sredstva za brojne programe i to ne samo iz buddžeta već i iz međunarodnih finansijskih institucija poput Svetske banke i Nemačke razvojne banke KfW.

Sloganom “Kreiraj život”, RAS poručuje preduzetnicima da su oni ključni donosioci odluka u svom životu i da donošenjem pravovremenih odluka mogu da kreiraju život po svojoj meri.

Osnovna delatnost rada RAS je podrška direktnim ulaganjima i promociji izvoza, kao i implementacija projekata u cilju podrške mikro, mali i srednjim preduzećima i preduzetnicima, unapređenja konkurentnosti, regionalnog razvoja i ugleda Srbije.

U toku prošle godine RAS je kroz programe podrške namenjene sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika podržao više od 1.100 projekata sa oko 900 miliona dinara.

U okviru programa podsticaja direktnim investicijama u protekloj godini zaključeno je 22 ugovora, koji će u narednom periodu doneti 236,8 miliona evra investicija i otvoriti više od 16.000 radnih mesta, što je rekord u poslednjih 10 godina.

Programi koje je RAS predstavio su deo podrške Ministarstva privrede preduzetništvu i MSP preduzećima za koje je ove godine obezbeđeno više od 18 milijardi dinara za sve programe vlade u prvoj godini Decenije preduzetništva.

Prema podacima Ministarstva privrede, u 2016. godini 7.850 privrednika je podržano sa više od 10,5 milijardi dinara, za nabavku proizvodnje opreme je 377 privrednika dobilo 548 miliona dinara bespovratnih sredstava, 160 početnika u poslovanju je dobilo kreditnu podršku.

Takođe, najmanje 2.000 učenika 220 srednjih škola širom Srbije steklo je prvo praktivvno iskustvo u preduzetništvu, a obuke je prošlo i oko 10.000 privrednika i početnika u poslovanju.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Ekonomija Kanade premašila sva očekivanja
Next Odobrena prodaja većinskog paketa Sunoka austrijskoj kompaniji Agrana

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Srbija pomaže investitorima koji ulože 100.000 evra i zaposle 10 ljudi

Svako preduzeće koje uloži 100.000 evra i zaposli najmanje deset ljudi, moći će da dobije državnu pomoć.

Preduzetništvo 0 Comments

Beograd: Na Sajmu mikro biznisa i porodičnog preduzetništva privrednici iz Srbije i regiona

U Domu sindikata u Beogradu danas je otvoren sajam “Mikro biznis i porodično preduzetništvo” koji će u naredna dva dana pored privrednika iz Beograda i drugih gradova Srbije okupiti i

Preduzetništvo 0 Comments

Rukolom do dobre zarade

Rukola (Eruca sativa) postaje sve popularnija i u Srbiji, pa je i njen uzgoj sve unosniji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply