“Poreski alarm”: Za godinu dana 5.480 prijava

“Poreski alarm”: Za godinu dana 5.480 prijava

Prema podacima Poreske uprave, za godinu i po dana koliko postoji, na portal “Poreski alarm” stiglo je ukupno 5.480 prijava, od kojih je obrađeno 45,51 odsto, a najveći broj njih se odnosio na neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa.

Ivan Paligorić iz Poreske uprave Srbije, kazao je Tanjugu da je u januaru ove godine pristiglo 284 prijava građana, dok ih je lane na portal “poreski alarm” pristiglo 1.985 od kojih je 60 odsto, odnosno 1.985 obrađeno.

Osim neizdavanja fiskalnog isečka, kako je kazao, građani su prijavljivali i izdavanje lažnih i neodgovarajućih računa, kao i nepravilnosti vezane za neprijavljene radnike, odnosno rad na crno.

Paligorić je naglasio da portal “poreski alarm” koji je u funkciji od 6. avgusta 2015.omogućava građanima da anonimno putem sajta www.poreskialarm.rs, prijave poreske obveznike kod kojih uoče nepravilnosti u poslovanju, odnosno sve one koji ne poštuju zakon i tako izbegavaju plaćanje poreza.

Posredstvom poreskog alarma, kako naglašava, omogućeno je građanima da šalju i fotografije objekata koji ne izdaju račune odnosno ne poštuju propise.

“Veći broj građana se ipak odlučuje da uočene nepravilnost prijavlje na tradicionalan način, putem pošte i elektronske pošte i na telefone našeg Kontakt centra, na broj 0700 700 007”, rekao je Paligorić.

Prema njegovim rečima, razlog za to je najverovatnije neinformisanost o postojanju i radu portala, ali još uvek i nedovoljno razvijene svesti građana o značaju plaćanja poreza.

Paligorić dodaje da zato Poreska uprava u okviru kampanje “Porez plati da ti se dobrim vrati”, u saradnji sa Ministarstvom prosvete organizuje “Poreski čas” u osnovnim školama kako bi se deca što ranije upoznala sa poreskim moralom i načinom finasiranja državnih institucija.

“Ti časovi su namenjeni učenicima četvrtih razreda osnovnih škola, i njima se na jednostavan i prilagođeni način kroz kviz, prikaz kratkog filma i predstave njihovih vršnjaka objašnjava šta su porezi i fiskalni računi i zašto je važno uzeti račun”, rekao je Paligorić.

On je ističe da su poreske nepravilnosti koje prijavljuju građani veoma značajne za analizu rizika koja se pokazala kao izuzetno efikasna metoda u postupku izbora obveznika koji će se kontrolisati.

“Borba protiv sive ekonomije je u skladu sa strateškim opredeljenjem Vlade Srbije i predstavlja jedan od prioriteta u radu Poreske uprave koja intenzivno radi na suzbijanju poslovanja u sivoj zoni, kao i povećanju fiskalne discipline. Građani svojim prijavama, na pomenute načine, daju značajan doprinos borbi protiv sive ekonomije, koja je problem čitavog društva”, zaključio je on.

Izvor: Tanjug
Previous Odobrena prodaja većinskog paketa Sunoka austrijskoj kompaniji Agrana
Next Beogradska berza: Nastavljen rast tržišta, akcije Aerodroma porasle 6,2 odsto

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Rasim Ljajić: Velika je šteta što Srbija nije član STO

Ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić izjavio je danas da je velika šteta što Srbija još nije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) jer je mehanizam rješavanja sporova u toj

Društvo 0 Comments

Sa vaučerima putuje više od 16.000 penzionera

Državnu dotaciju za odmor u Srbiji uzelo 32.000 građana, od čega je čak 16.000 penzionera, koji ovaj „poklon“ od 5.000 dinara troše uglavnom u banjama.

Tema dana 0 Comments

Više od polovine mleka na tržištu Srbije van potrebne zone kvalteta

Na tržištu Srbije ni 50 odsto mleka ne spada u “ekstra klasu” i kvalitet je jedan od najvećih izazova i zadataka u ovoj industriji budući da će taj procenat morati

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply