Kinezi pripremili dugačku listu uslova za preuzimanje RTB-a Bor

Kinezi pripremili dugačku listu uslova za preuzimanje RTB-a Bor

Kinezi su veoma blizu odluke da preuzmu Rudarsko-topioničarski basen “Bor”, ali su za to pripremili i podugačku listu uslova koju će ispostaviti Vladi Srbije, piše “Blic” u izdanju od ponedeljka.

Kinezi insistiraju na tome da njihov menadžment preuzme kompletnu kontrolu nad RTB, da traže otpuštanje većeg broja zaposlenih, uz uslov da troškove socijalnog programa snosi Srbija.

Kako je tom listu potvrđeno iz dva međusobno nezavisna izvora, u RTB “Bor” bi trebalo da uđe jedna od najvećih kineskih kompanija iz rudarskog kompleksa uz dogovor sa državnom administracijom te zemlje.

Ime kineske kompanije je tajna, a srpskoj strani je iz Pekinga naloženo da o tome ne sme da procuri nikakva informacija, verovatno iz bojazni da bi se firma mogla naći na udaru restriktivnih propisa EU.

Kako piše “Blic”, sa sigurnošću se zna da je reč o jednoj od najmoćnijih kompanija u Kini koja je po svim parametrima među prvih pet u toj zemlji u toj privrednoj grani.

Kako navodi jedan od sagovornika lista, izvesno je da se u kontaktima sa najvišim kineskim zvaničnicima došlo veoma blizu dogovora, ali Srbiju do konačnog rešenja čeka nekoliko teških i bolnih odluka.

Prema rečima izvora “Blica”, Kinezi su jasno stavili do znanja da ih ne zanimaju nagomilani dugovi RTB koji se mere milijardama.

“Po svemu sudeći, Vlada će morati da donese odluku da RTB-u otpiše sve dugove prema javnim preduzećima pre svega one za struju”, kaže taj izvor.

On dodaje da je druga opcija da, kao u slučaju smederevske Železare, ti dugovi papirološki ostanu da se vode kao poseban privredni subjekt koji neće imati nikakve veze sa firmom koju će preuzeti i voditi Kinezi.

“Za koji će se model država odlučiti tehničko je pitanje, u svakom slučaju, RTB ‘Bor’ će preći u kineske ruke neopterećen dugovima iz prošlosti”, ističe taj izvor.

Kinezi insistiraju i na tome da njihov menadžment preuzme kompletnu kontrolu nad RTB i traže otpuštanje većeg broja zaposlenih, uz uslov da troškove socijalnog programa snosi Srbija.

“Oni su, iako voljni da pomognu, svesni da je naša strana u gotovo bezizlaznoj situaciji jer je ‘Bor’ “sve više omča oko vrata reformama u koje se Srbija ambiciozno upustila”, navodi taj izvor, dodajući da konačna procena o prekobrojnima još nije usaglašena, ali da ne bi bilo iznenađenje da zahtevaju odlazak čak 2.500 ljudi.

Izvor:Tanjug
Previous Cena bakra postavljena da u 2017. završi na nižem nivou nego prošle godine
Next Severna Koreja ispalila balističke rakete u japanske vode

You might also like

Kompanije 0 Comments

Srbija: Veća dobit lizing kompanija

Lizing kompanije u Srbiji su prvom tromesečju ove godine imale ukupni dobitak, pre oporezivanja, od 368,4 miliona dinara.

Društvo 1Comments

Fantastičan uspeh Beogradskog univerziteta

Univerzitet u Beogradu ostvario je veliki skok na prestižnoj Šangajskoj listi, i popeo se među 300 najboljih svetskih univerziteta. Veliki napredak ostvaren je zbog boljeg kvaliteta naučnih radova i veće

Kompanije 0 Comments

Google razmatra kupovinu SoundCloud-a za pola milijarde dolara

SoundCloud je sjajna platforma ukoliko tražite indie bendove ili remikse pesama, ali, da li bi ona mogla da bude komplementarna sa Google Play Music platformom?

3 Comments

 1. Dragan Aleksić
  March 06, 10:22 Reply
  Tajna,ali podatke znamo. Od naših izvora saznajemo da kinezi žele da kupe 230 agencija u Beogradu sa svim starletama koje rade u njima. Ostavite Vi rudare sa njihovim "dugovima" kako kažu ovi plaćeni ekonomski analitičari.
 2. Dr
  March 06, 11:00 Reply
  Druže Tito skrenuli smo s puta, sad nas je.. i Kurta i Murta..
 3. Bosko Buha
  March 06, 17:18 Reply
  Proleter nacionalizovali sva velike firme pa i Bor, postavili direktore i sve lepo radilo. Demokratija preuzela,upropastila, pa sada ne zna i ne moze ni da proda. Ko je ovde lud, i ko je kriv za ucinjenu stetu. Lepi Staljin (nazalost)

Leave a Reply