Kenija: Cena kafe pala više od 17 odsto

Kenija: Cena kafe pala više od 17 odsto

Lošija kvaliteta zrna spustila je prošle nedelje cenu kafe za 17,3% na aukciji u Keniji.

Izveštaj glavne berze kafe u Keniji, Nairobi Coffee Exchange (NCE) pokazuje da su vreće kafe,50 kg, prodavane po prosečnoj ceni 26.059 šilinga (254,08 USD), dok je na prethodnoj aukciji vreća kafe koštala 31.518 šilinga (307.30 dolara). Vreće kafe u Keniji se od proizvođača otkupljuju u pakovanjima od 50 kg, a zatim se prepakuju u vreće od 60 kilograma.

Bio je ovo najveći pad cena, od 15 aukcijskih prodaja, i drugi u ovoj godini.

Izvršni direktor Berze Daniel Mbithi kaže  da verovatno neće biti poboljšanja po pitanju kvaliteta zrna ni na sledećim aukcijama, a kvalitetnija, i u manjem obimu, ponuda se očekuje tek na aukciji u julu.

Kenija ima dve berbe kafe na godinu. Oblasti sa više padavina imaju berbu već u periodu maj-jul, dok u većini oblasti zrno sazreva u oktobru, i to se smatra glavnom berbom.

Kafa je glavni tržišni proizvod Kenije, i nakon hortikultue, turizma, čaja i dijaspore, donosi najviše deviza u zemlju. Industrija zapošljava oko 25% ukupne radne snage i čini 0,2% BDP-a zemlje.

Kenija proizvodi više vrsta kafe, pri čemu preovladava arabika tipa “milds” i robusta. Više od 90 odsto proizvedene kafe se izvozi, a u ukupnom izvozu poljoprivrednih proizvoda kafa učestvuje sa 8 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Kinezi smanjili prognozu rasta BDP-a na 6,5% u ovoj godini
Next Cena bakra postavljena da u 2017. završi na nižem nivou nego prošle godine

You might also like

Berza

Beogradska berza: Prekinut uzlazni trend, Aerodrom dotakao 1.400 RSD

Poslednji trgovački dan u sedmici na Beogradskoj berzi doneo je skroman promet uz korekciju berzanskih indeksa.

Svetske berze

Azijske berze: Indeksi pali, razočarali kineski podaci

Na azijskim berzama se u utorak trguje oprezno jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji iz Kine, dok je dolar stabilan.

Najvažnije vesti

Produktna berza: Nastavljen pad cena pšenice i kukuruza

Promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za 37% veći u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je negativan cenovni trend iz prethodne nedelje nastavljen.