Porasla tražnja za stambenim kreditima: Evo šta nude najveće banke u Srbiji

Porasla tražnja za stambenim kreditima: Evo šta nude najveće banke u Srbiji

Tržište nekretnina u Srbiji se pomalo oporavlja nakon finansijske krize,  na što upućuje i rast tražnje za stambenim kreditima.

Ova vrsta pozajmice u gotovo većini banaka porasla je, a najviše zbog niskih kamata, piše Blic.

Cena ovih zajmova sada je od 2,5 odsto za kredite kod kojih je kamata varijabilna, jer zavisi od kretanja euribora – kamate Evropske centralne banke koja je još negativna, pa do 3,25 odsto u slučaju zajma sa fiksnom kamatom.

Evo kakvi su uslovi uzimanja stambenih kredita u najvećim bankama u Srbiji:

Banka Intesa

U Banca Intesi kažu da je tokom 2016. godine realizovno oko 1.500 stambenih kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), u ukupnoj vrednosti od 62,3 miliona evra, što je za 40 odsto više u poređenju sa 2015. godinom.

– Stambeni krediti osigurani kod NKOSK sa fiksnom mesečnom ratom dostupni su građanima sa nominalnom kamatnom stopom od 3,29 odsto na godišnjem nivou tokom celog perioda otplate do 15 godina. U ponudi nalaze se i stambeni krediti osigurani kod NKOSK sa varijabilnom godišnjom nominalnom kamatnom stopom od 2,57 odsto (2,79 odsto plus šestomesečni Euribor) i rokom otplate do 15 godina. Krediti sa periodom otplate od 15 do 30 godina odobravaju se sa godišnjom nominalnom kamatnom stopom od 2,68 (od 2,90 odsto plus šestomesečni Euribor) – objašnjavaju u Banca Intesi.

Primer:

Kredit – 30.000 evra

Učešće – 13.000 evra

Mesečna rata – 201,55 evra

Period otplate – 180 meseci

Eurobanka

I u Eurobanci je tražnja za stambenim kreditima u blagom porastu. Ova banka nudi stambene kredite osigurane kod NKOSK sa rokom otplate do 360 meseci.

Primer:

Kredit – 30.000 evra

Mesečna rata – 128 evra

Rok otplate – 360 meseci

– Životno osiguranje nije obavezno za odobrenje stambenog kredita, što je jedna od prednosti našeg kredita. Takođe, odnedavno je moguće i refinansiranje stambenih kredita iz drugih banka, bez troškova obrade. Kamatna stopa je promenljiva i sastoji se od vrednosti tromesečnog euribora i fiksne marže 3,33 odsto (trenutna kamatna stopa je 3,09 odsto). Navedeni uslovi važe za klijente koji primaju ili prebace zaradu u Eurobanku – objašnjavaju u ovoj banci.

Rajfajzen banka

Atraktivne i veoma konkurentne kamatne stope doprinele su većem interesovanju klijenata koji putem stambenih kredita žele da reše stambeno pitanje, objašnjavaju u Rajfajzen banci. U njihovoj ponudi postoji model stambenog kredita indeksiran u domaćoj valuti, koji je po svojim karakteristikama jedinstven na tržištu.

Primer:

Kredit – 3.600.000 dinara

Učešće – 900.000 dinara

Mesečna rata – 19.501,97 dinara

Rok otplate – 360 meseci

– Imajući u vidu da se stambeni krediti odobravaju uz uslove koji su u odnosu na prethodni period znatno povoljniji, beležimo porast broja zahteva za ovaj model kredita. Stambeni krediti se odobravaju uz primenu promenljive kamate (koja se iskazuje kao fiksna marža banke tokom čitavog perioda otplate kredita i šestomesečni euribor) i minimalno učešće u visini od 20 odsto od kupoprodajne cene. Usklađivanje visine nominalne kamatne stope sa visinom šestomesečnog euribora banka vrši svakih šest meseci, počev od dana puštanja kredita u tečaj – kažu u Rajfajzen banci.

Komercijalna banka

I u Komercijalnoj banci kažu da je tražnja stambenih kredita na zadovoljavajućem nivou, a rezultat je kombinacije nižih cena nekretnina na tržištu i konkurentnih uslova stambenih kredita ove banke.

Primer:

Kredit – 30.000 evra

Mesečna rata – 166,35 evra

Rok otplate – 20 godina

– Trenutno imamo akcijsku ponudu kredita sa deviznom klauzulom osiguranih kod NKOSK. Krediti se odobravaju na rok otplate do 30 godina. Kamatna stopa se formira kao zbir fiksne marže banke koja se kreće u rasponu od 3,20 do 3,80 odsto i vrednosti referentne kamatne stope šestomesečnog euribora. Ista je promenljiva tokom celog perioda otplate kredita i usklađuje se dva puta godišnje na bazi vrednosti referentne kamatne stope i to 31. marta i 30. septembra – ističu u Komercijalnoj banci.

Unikredit banka

U Unikredit banci ističu da je vrednost euribora već neko vreme na svom istorijskom minimumu što je, između ostalog, doprinelo značajnom smanjenju kamatnih stopa za stambene kredite, čineći ih povoljnijim. To je posledično uticalo i na rast tražnje.

Primer:

Kredit- 50.000 evra

Mesečna rata – 205 evra

Rok otplate – 30 godina

– Imajući u vidu da je naša banka već u trećem kvartalu prethodne godine počela da beleži brži rast kada je u pitanju ovaj vid kreditiranja i da je u toku poslednja dva meseca odobren skoro jednak broj stambenih kredita kao i u prvih devet meseci 2016. godine, a uzimajući u obzir izuzetno konkurentne uslove, smatramo da će interesovanje klijenata i u ovoj godini biti značajno. Stambeni krediti se odobravaju na period otplate do 30 godina, uz nominalnu kamatnu stopu koja se formira kao zbir vrednosti šestomesečnog euribora i margine od tri odsto, dok se efektivna kamatna stopa kreće od 3,40 odsto na godišnjem nivou – kažu u Unikredit banci.

Izvor:Blic
Previous Uskoro novi tender i novi model privatizacije Galenike
Next Pasoši evropskih zemalja isplativiji od američkog , državljanstvo Švedske najpoželjnije

You might also like

Poslovni prostor

Nema zainteresovanih za lokal u Nišu čija je cena milion evra

Od 15 nekretnina u vlasništvu grada Niša koje će se naći na licitaciji, samo 5 je privuklo potencijalne kupce.

Nekretnine

Nemačka subvencioniše kupovinu stana

Nemačka vlada donela je odluku da sa 20.000 evra subvencioniše kupovinu nekretnine.

Društvo

Srbija će do kraja godine vratiti pravoslavnoj crkvi više od 90 odsto oduzete imovine

Do sad je rešeno više od 70 odsto zahteva za vraćanje imovine koje je podnela Srpska pravoslavna crkva i realno je da do kraja godine SPC bude vraćeno više od