Wall Street: Zaustavljen rast indeksa, u fokusu akcija Snapa

Wall Street: Zaustavljen rast indeksa, u fokusu akcija Snapa

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi pali s rekordnih nivoa, što je posledica korekcije cena akcija nakon snažnog skoka dan pre, posebno u finansijskom sektoru.

Dow Jones skliznuo je 0,53 odsto, na 21.002 boda, dok je S&P 500 pao 0,59 odsto, na 2.381 bod, a Nasdaq indeks 0,73 odsto, na 5.861 bod.

Najviše su juče pale, prosečno 1,5 odsto, cene akcija u finansijskom sektoru koji je dan pre skočio gotovo 3 odsto.

Dow Jones indeks našao se pod pritiskom pada cene akcija Caterpillara za više od 4 odsto, nakon vesti da su federalni agenti ušli u kancelarije tog proizvođača mašina.

Nije sasvim jasno što su tražili, a kompanija je nakon zatvaranja berze izvestila samo da su agenti prikupljali dokumente i elektronske informacije.

U fokusu ulagača juče je bila i akcija Snapa, krovne kompanije društvene mreže Snapchat, koja je u prvom danu trgovanja na berzi nakon inicijalne javne ponude (IPO) poskupela više od 40 odsto. Juče je cena te akcija skočila na 24,40 dolara, dok je u IPO-u bila određena na 17 dolara.

Kako nije bilo značajnijih negativnih vesti, analitičari pad indeksa pripisuju korekciji cena nakon snažnog rasta dan pre.

Sva tri najvažnija indeksa skočila su u sredu više od 1,3 odsto, na rekordnog nivoa, nakon što je predsednik SAD-a Donald Trump u obraćanju Kongresu ponovio sva obećanja od pre da će uvesti velike porezne olakšice srednjem sloju, smanjiti poreze kompanijama i uložiti u infrastrukturu 1.000 milijardi dolara.

“Dan pre cene su snažno porasle bez mnogo realnih vesti koje bi to opravdale, pa mislim da su se sada ulagači odlučili na dobitnu prodaju”, kaže Rick Meckler, predsednik firme LibertyView Capital Management.

Dodaje i kako se čini da se ulagači preusmeravaju iz sektora koji su od pobede Trumpa na predsedničkim izborima najviše porasli, na primer, finansijskog, u one koji su zaostajali, kao što je komunalni, koji je juče ojačao 0,7 odsto.

Uz to, ulagači su oprezniji jer je sve izvesnije da bi američka centralna banka već u martu mogla povećati ključne kamatne stope jer se rast ekonomije, ali i inflacije ubrzava.

Nakon što je niz čelnika Feda poslednjih dana poručilo da ne bi trebalo predugo čekati s povećanjem cene novca, trgovci na tržištu novca sada procenjuju da postoji 74 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već u martu, dok su još početkom nedelje za to davali samo 30 odsto šansi.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 odsto, na 7.382 boda, a frankfurtski DAX 0,06 odsto, na 12.059 bodova. Pariski CAC ojačao je 0,06 odsto, na 4.963 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous HIPP-ova kašica za bebe zabranjena zbog arsena
Next Sirijski Kurdi napravili dogovor sa Rusijom kako bi se zaštitili od Turske

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Ulagači na oprezu, manji rast dolara

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija stabilne, dok se vrednost dolara blago odmakla od najnižih nivoa u 13 meseci uoči odluka čelnika američke centralne banke.

Beogradska berza: Tigar najprometniji posle dužeg perioda nelikvidnosti

Nevelika investiciona aktivnost uz blagi pad indeksa obeležili su današnji trgovački dan. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 18,7 miliona RSD (0,2 miliona EUR), dok je indeks Belex15 oslabio 0,3%

Svetske berze 0 Comments

Tenzije između SAD i Irana napravile podigle cene nafte

Cena američke “lake” nafte (WTI) se danas približila nivou od 69 dolara za barel, jer su tenzije između SAD i Irana, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), prevladale nad strahom

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply