Svetske berze: Da li je Snap precenjen?

Svetske berze: Da li je Snap precenjen?

Investitori su u četvrtak sa nestrpljenjem išekivali berzanski debi matične kompanija android aplikacije Snapchat, Snap.

Vrednost akcija Snap-a je uvećana za 44% tokom prvog dana trgovanja na 24,40 dolara, dok je u IPO-u bila određena na 17 dolara.

Veliko je pitanje sada da li Snap stvarno toliko vredi – trenutno nešto manje od 30 milijardi dolara”, komentariše izlazak kompanije Snap na berzu Peter Garnry, specijalista za investicije i internet trgovanje u Saxo Bank.

Ako pogledate odnos vrednosti ukupnog i investiranog kapitala, on iznosi oko 12,9 puta na 24-mesečnoj terminskoj osnovi. Ako se to uporedi sa Facebook-om, taj koeficijent je iznosio 9,1 u maju 2012. godine.

Sve to ukazuje na to da Snap ima veoma visoka očekivanja za budućnost – cena akcija Snap-a je znatno veća u odnosu na akcije društvenih medija i za to postoje dobri razlozi.

Snap ima najveću penetraciju u starosnoj grupi od 15 do 29 godina. Znamo da je to vrlo, vrlo interesantna starosna grupa za oglašivače i to je razlog zašto Vol Strit voli društvenu platformu Snap-a. Ali tu postoji puno rizika.

Znamo da Facebook, na primer, veoma dobro napada Twitter, a sada ima i Instagram platformu. Oni bi takođe mogli da ukradu neke od funkcionalnosti i karakteristika Snapchat-a i otežaju ubrzani rast koji tržište sada ugrađuje u cenu.

Na osnovu trenutne cene možemo zaključiti da tržište očekuje od Snapchat-a očekuje da proširi bazu korisnika i poveća prihode za oko 50 odsto na godišnjem nivou u narednih tri do četiri godine. To je prilično velika stopa rasta, čak i za Snapchat.

U vezi sa tim postoji dosta rizika i na osnovu trenutne cene smo dosta oprezni, uprkos veoma atraktivnoj platformi za društvene medije i penetraciji među veoma atraktivnom starosnom grupom mladih.

Izvor:Saxo Bank

Grupacija Saxo Bank je specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, koja nudi kompletan set tehnologija, alata i strategija za trgovanje i investiranje. Saxo bank je osnovana 1992., a sedište joj se nalazi u Kopenhagenu i trenutno zapošljava 1500 ljudi u finansijskim centrima širom sveta uključujući London, Singapur, Pariz, Cirih, Dubaji i Tokio.

Previous NALED: Siva ekonomija kriva za visoke poreze i parafiskalne namete
Next Nelt otvorio privatni železnički teminal u Dobanovcima, prvi u Srbiji

You might also like

Theresa May nokautirala funtu

Najavom da ne planira da napusti mesto premijerke, Theresa May bacila je funtu u dodatni gubitak nakon što je ta valuta potonula na najniži nivo za pet meseci.

U ponedeljak najveća vrednost dinara prema evru u ovoj godini

Zvanični srednji kurs dinara će sutra iznositi 118,2562 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak i nova rekordna vrednost srpske valute prema moneti evrozone u ovoj

Tema dana 0 Comments

Predsednici Srbije i Kine u Pekingu o novim zajedničkim projektima dve zemlje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Pekingu sa predsednikom Kine Si Đinpingom, sa kojim će razgovarati o razvoju zajedničkih srpsko-kineskih projekata.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply