Sirijski Kurdi napravili dogovor sa Rusijom kako bi se zaštitili od Turske

Sirijski Kurdi napravili dogovor sa Rusijom kako bi se zaštitili od Turske

Pod pretnjom napada turskih snaga, Vojni savet Manbija, grada na sirijsko-turskoj granici, ustupio je kontrolu nad zapadnim delovima Manbija sirijskoj vladinoj vojsci “kako bi se zaštitili civili”.

Kako prenosi kurdska TV Rudaw, lokalni zvaničnik je u četvrtak rekao da je sa Rusijom napravljen dogovor o ustupanju kontrole na pojedinim područjima kako bi se napravila tampon zona duž linije fronta koji drži turska vojska i pripadnici Sirijske slobodne armije.

Demokratske snage Sirije” (SDF), koje većinom čine Kurdi, uz podršku koalicije na čelu SAD , preoteli su u avgustu prošle godine Manbij iz ruku islamista. Manbij je za Kurde strateški važan grad kako bi povezali tri provincije pod njihovom kontrolom.

Nedugo zatim, Turska je na tlu Sirije pokrenula akciju “Štit Eufrata”, kako bi područje uz svoju južnu granicu oslobodili od ISIL-a i sprečili Kurde da preuzmu kontrolu nad severom Sirije i uspostave svoju državu.

Sirija10

Kurdi su polovinom marta 2016. proglasili federalni region na severu Sirije na područjima koja su pod njihovom kontrolom. Proglašena federalna regija, koju su Kurdi nazvali Rojava, sastoji se od tri enklave ili kantona: Jazira, Kobani i Afrin.

Previous Wall Street: Zaustavljen rast indeksa, u fokusu akcija Snapa
Next Azijske berze: Berze pale, dolar skočio

You might also like

Geopolitika 0 Comments

EU produžila sankcije Rusiji za još pola godine

Evropska Unija produžila je do septembra sankcije prema pojedincima u Rusiji i Ukrajini uvedene zbog sukoba u Ukrajini, saopštio je Brisel.

Geopolitika 0 Comments

Antiruske sankcije Britaniji odnele 10 milijardi dolara

Zbog uvođenja sankcija Rusiji Velika Britanija je tokom 2015. godine pretrpela štetu od oko 10 milijardi dolara, izjavio je sekretar Ambasade Rusije u toj zemlji Konstantin Šlikov.

Geopolitika 0 Comments

Rusija povećava vojno prisustvo na Kurilskim ostrvima, Japan protestvuje

Japanska vlada uputila je diplomatskim kanalima protest Moskvi nakon izjave ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua o nameri da rasporedi diviziju na Kurilskim ostrvima ove godine, saopštio je generalni sekretar japanske

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply