Prošlogodišnji suficit srpske poljoprivrede iznosio 1,6 milijardi evra

Prošlogodišnji suficit srpske poljoprivrede iznosio 1,6 milijardi evra

Direktor sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Žarko Galetin izjavio je da je u prošloj godini srpski agrar od izvoznih poslova prihodovao ukupno 2,9 milijardi evra, dok je ostvareni suficit iznosio 1,6 milijardi.

“Izvoz poljoprivrednih proizvoda doneo je 2,9 milijardi evra u državnu kasu, a ostvareni suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni je 1,6 milijardi evra”, rekao je Galetin i dodao da izvoz agrara u bilansima spoljno-trgovinske razmene ima uzlaznu liniju.

Galetin je naveo da je izvoz u prošloj godini veći u odnosu na prosečnu vrednost petogodišnjeg izvoza za 11 odsto i da je prisutan stalni uzlazni trend.

Najznačajniji izvozni proizvodi su, kako je napomenuo, i dalje robe iz sektora primarnog agrara, dakle, proizvodi male dodate vrednosti.

Osnovni zadatak agrarne politike Srbije, prema njegovim rečima, trebalo bi da bude promena strukture poljoprivredne proizvodnje.

“Neracionalno je da u strukturi ukupne poljoprivredne proizvodnje, biljna proizvodnja učestvuje sa dve trećine, a stočarstvo sa 30 odsto. Zato je odlučeno da se menja budžet u korist veće stimulacije stočarske proizvodnje, kao i podizanje investicionih kapaciteta poljoprivrednih proizvođača putem sufinansiranja projekata koji se odnose na preradu”, naveo je Galetin.

Galetin kaže da su neprerađeni proizvodi i dalje osnovni učesnici u punjenju budžeta.

“Sektor primarne proizvodnje je i dalje najzastupljeniji. Reč je o kukuruzu, pšenici, malinama, jabukama, a potom sledi prerađivačka industrija. Tek daleko iza ovih roba su proizvodi viših faza prerade kao što su mesne i mlečne prerađevine, napici i drugo”, objašnjavaju u Komori.

Vrednost izvoza kukuruza protekle godine bila 336,6 miliona evra, maline 223,9 miliona, pšenica 131,8 a jabuke 113,9 miliona evra, dok su na petom i šestom mestu po vrednosti bili proizvodi više faze prerade poput šećera i suncukretovog ulja sa 112,8 miliona i 62,2 miliona evra tvrde u komori.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze: Berze pale, dolar skočio
Next Evropske berze pod pritiskom na kraju nedelje

You might also like

Kompanije 0 Comments

Britanski IWS gradi fabriku u Ćupriji

Britanska kompanija IWS dolazi u Ćupriju gde će u narednom periodu uložiti novac u izgradnju hemijske fabrike za proizvodnju sredstava koja se koriste za prečišćavanje voda.

Najvažnije vesti 0 Comments

Veliki pad bitcoina nakon što su kineske vlasti pokrenuli istragu poslovanja platformi

Cene bitcoina pale su više od 30 odsto za dva dana, nakon što je Centralna banka Kine pokrenula proveru poslovanja svojih najvećih platformi za trgovanje bitcoinom.

Makroekonomija 0 Comments

Vladimir Gligorov: Rast BDP-a Srbije u 2018. neće biti veći od 2,6 odsto

Ekspert Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) Vladimir Gligorov smatra da privredni rast Srbije u aktuelnim okolnostima ni naredne godine neće biti veći od 2,6 odsto.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply