Prošlogodišnji suficit srpske poljoprivrede iznosio 1,6 milijardi evra

Prošlogodišnji suficit srpske poljoprivrede iznosio 1,6 milijardi evra

Direktor sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Žarko Galetin izjavio je da je u prošloj godini srpski agrar od izvoznih poslova prihodovao ukupno 2,9 milijardi evra, dok je ostvareni suficit iznosio 1,6 milijardi.

“Izvoz poljoprivrednih proizvoda doneo je 2,9 milijardi evra u državnu kasu, a ostvareni suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni je 1,6 milijardi evra”, rekao je Galetin i dodao da izvoz agrara u bilansima spoljno-trgovinske razmene ima uzlaznu liniju.

Galetin je naveo da je izvoz u prošloj godini veći u odnosu na prosečnu vrednost petogodišnjeg izvoza za 11 odsto i da je prisutan stalni uzlazni trend.

Najznačajniji izvozni proizvodi su, kako je napomenuo, i dalje robe iz sektora primarnog agrara, dakle, proizvodi male dodate vrednosti.

Osnovni zadatak agrarne politike Srbije, prema njegovim rečima, trebalo bi da bude promena strukture poljoprivredne proizvodnje.

“Neracionalno je da u strukturi ukupne poljoprivredne proizvodnje, biljna proizvodnja učestvuje sa dve trećine, a stočarstvo sa 30 odsto. Zato je odlučeno da se menja budžet u korist veće stimulacije stočarske proizvodnje, kao i podizanje investicionih kapaciteta poljoprivrednih proizvođača putem sufinansiranja projekata koji se odnose na preradu”, naveo je Galetin.

Galetin kaže da su neprerađeni proizvodi i dalje osnovni učesnici u punjenju budžeta.

“Sektor primarne proizvodnje je i dalje najzastupljeniji. Reč je o kukuruzu, pšenici, malinama, jabukama, a potom sledi prerađivačka industrija. Tek daleko iza ovih roba su proizvodi viših faza prerade kao što su mesne i mlečne prerađevine, napici i drugo”, objašnjavaju u Komori.

Vrednost izvoza kukuruza protekle godine bila 336,6 miliona evra, maline 223,9 miliona, pšenica 131,8 a jabuke 113,9 miliona evra, dok su na petom i šestom mestu po vrednosti bili proizvodi više faze prerade poput šećera i suncukretovog ulja sa 112,8 miliona i 62,2 miliona evra tvrde u komori.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze: Berze pale, dolar skočio
Next Evropske berze pod pritiskom na kraju nedelje

You might also like

Agrobiznis 2 Comments

Šipurak: Jednostavan za gajenje, otporan na bolesti i donosi zaradu

Kada je 2011. godine ostao bez posla u jednoj farmaceutskoj kompaniji, Aleksandar Prodanović je odlučio da se okuša u poljoprivredi.

Najvažnije vesti 0 Comments

JP Ada Ciganlija: Raspisan konkurs za prodajna mesta, rok 24. april

JP “Ada Ciganlija” nastavlja da raspisuje konkurse pred letnju sezonu. Ovoga puta, zainteresovani će imati priliku da se nadmeću za osam lokacija za prodaju kokica ili pečenog krompira, kozmetike i

Evro ojačao 0,7% prema dolaru za nedelju dana

Evro je protekle nedelje ojačao na međunarodnim tržištima valuta, podstaknut spekulacijama da bi Evropska centralna banka mogla povećati kamatne stope pre isteka kraja programa kvantitativnog popuštanja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply