Federika Mogerini: EU nepotpuna sve dok Srbija ne bude deo evropske porodice

Federika Mogerini: EU nepotpuna sve dok Srbija ne bude deo evropske porodice

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku izjavila je danas u Beogradu da Srbija ima pravo da bude ambiciozna i da vidi Srbiju u Uniji, ali da je “impresivan napredak” Beograda i Zapadnog Balkana ugrožen sve većem osećajem nesigurnosti u svetu i regionu.

“Imate pravo da budete ambiciozni. Danas želim da vam pokažem da smo i mi ambiciozni. Nama je stalo do Srbije, zbog njene sadašnjosti i budućnosti, zato što su sadašnjost i budućnost Srbije uvezani sa sadašnjošću i budućnošću EU. Ne samo da su vrata EU širom otovorena za Srbiju, već sa zadovoljstvom očekujemo vaše pridruženje evropskoj zajednici”, rekla je Mogerini u obraćanju poslanicima Narodne skupštine.

Mogerini je rekla da je EU nepotpuna sve dok Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana ne budu deo evropske porodice i dodala da su izazovi s kojima se Srbija danas suočava isti kao i izazovi koji su pred EU.

“Realnost nam govori da smo potrebni jedni drugima. Ova poruka postaje još važnija danas u delikatnom trenutku u kojem se nalaze Evropa i region”, rekla je Mogerini.

Evropska zvaničnica je ocenila da je Srbija ključna za regionalnu stabilnost i da će bez mira i pomirenja biti ugrožen i napredak u bilo kojoj drugoj oblasti.

Podsetivši da je EU najveći trgovinski partner Srbije i veliki investitor, Mogerini je rekla da postoji interes da se produbi saradnja Srbije i EU.

Tokom većeg dela izlaganja, poslanici Srpske radikalne stranke su vikali, lupali o poslaničke klupe i skandirali Srbija-Rusija, ne treba nam Unija. Poslanici Dveri stajali su i držali transparent na kojem je pisalo “Srbija ne veruje Briselu”.

Izvor:Beta
Previous Dug za struju javnih i državnih firmi skoro 200 miliona evra
Next Zorana Mihajlović: EPS oprostio dug Železnici

You might also like

Tema dana

Predsedništvo SNS: Vučić kandidat za predsednika Srbije

Prеdsеdništvo Srpskе naprеdnе strankе na danas održanoj sеdnici donеlo jе jednoglasnu odluku da Glavnom odboru Strankе za prеdsеdnika Rеpublikе Srbijе, kao svog kandidata, istaknе Alеksandra Vučića, saopšteno je iz SNS.

Društvo

Bombaš samoubica detonirao bombu ispred konzulata SAD u Saudijskoj Arabiji

Bombaš samoubica poginuo je nakon što je detonirao bombu blizu konzulata Sjedinjenih Američkih Država u Džedi, gradu u Saudijskoj Arabiji, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova ove države.

Politika

Sud u Hagu odbio zahtev BiH za reviziju presude protiv Srbije

Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je zahtev Bosne i Hercegovine za reviziju presude protiv Srbije.