Hrvatski Viro zainteresovan za srpsko tržište šećera

Hrvatski Viro zainteresovan za srpsko tržište šećera

Najveće šanse za preuzimanje dve srpske šećerane u Crvenki i Žablju imaju fabrika šećera iz Hrvatske, Viro, zajedno sa francuskom grupom Cristal Union.

Za ove fabrike, koje su u vlasništvu grčkog Hellenica, zainteresovane su i dve srpske firme – Sunoko Miodraga Kostića i kompanija Petra Matijevića – kao i francuski Tereos, koji su takođe poslali pismo o namerama.

Međutim, svi su izgledi da će Hrvati postati vlasnici ovih kompanija ako Grci ne odustanu od prodaje, jer su uz pomoć svojih francuskih partnera uključili u ceo proces veliki broj finansijskih stručnjaka koji lobiraju za njih.

Ako se to desi Hrvati bi mogli da postanu vlasnici najvećeg broja kompanija u Srbiji u prehrambenoj industriji. To praktično znači da Srbija poslužila kao sirovinska baza, dok bi oni ubrali sav kajmak od prodaje šećera na evropskom i svetskom tržištu.

Izvor Blica tvrdi da je ovaj posao veoma značajan ne samo za Viro, kompaniju iz Virovitice, već i za državu Hrvatsku, koja pomaže u transakciji.

– Viro je spreman da ponudi znatno bolje uslove od konkurenata. Razlog za ovako žestoku bitku je taj što je ovo za njih veliki zalogaj za proširenje svoje proizvodnje i to zbog najavljenih ukidanja kvota za šećer u EU, zbog čega je počela bitka za raspodelu kolača. Oni bi kupovinom ove dve šećerane došli do proizvodnje od 200.000 tona šećera, čime bi mogli da pokriju celokupan izvoz na evropsko tržište, na koje Srbija može da izveze 181.000 tona – objašnjava izvor blizak Hellenicu.

Petar Matijević kaže da je spreman da se bori za šećerane.

– Proizvodim na 5.000 hektara šećernu repu i hoću da imam i preradu. Ne znam da li mogu da se nosim sa hrvatskom i francuskim kompanijama, jer one verovatno mogu više da ponude. Ono što je važno za mene to je da ne može niko da ima monopol – navodi.

Iz Sunoka, čiji je vlasnik Miodrag Kostić, ne žele da komentarišu druge.

– Mi smo zainteresovani, jer ovim preuzimanjem stvorili bi se uslovi za stabilizaciju i dugoročnu održivost domaće industrije šećera. Srbija bi postala glavni snabdevač Rumunije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, kao i drugih zemalja bivše Jugoslavije, jer nemaju svoju proizvodnju. Kupovina bi donela boljitak celoj srpskoj ekonomiji – kaže Ljubiša Radenković, direktor Sunoka.

Poljoprivredni analitičar Branislav Gulan kaže da ga čudi blaga reakcija Srbije.

– Za srpski kapital kod komšija je spuštena rampa. Nedavna afera oko srpskih čokoladica morala bi da alarmira našu državu da primeni recipročne mere prema hrvatskom kapitalu u Srbiji. Tvrdim da iz strateških razloga ne bi smelo da se dozvoli da ovaj sektor ode u njihove ruke. Hrvatska bi našla način da zaštiti nekog svog biznismena. Mi to ne radimo iako imamo dvojicu naših potencijalnih kupaca, Kostića i Matijevića. Čini mi se da se EU boji jačanja Sunoka, što bi ugrozilo hrvatske i mađarske kompanije – kaže Gulan.

Izvor: Blic
Previous Evropske berze stabilne nakon jučerašnjeg skoka
Next CBCG: Sve veći broj kompanija u blokadi

You might also like

Transport 0 Comments

Za beogradski aerodrom zainteresovano osam kompanija

Osam svetskih kompanija, medju kojima su francuski Vinci i nemački Fraport, zainteresovano je za partnerstvo ili upravljanje sa beogradskim aerodromom Nikola Tesla.

Agrobiznis 0 Comments

Srbija najveći izvoznik malina na svetu

Deseta svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline biće održana u Šapcu 9. do 11. maja, a učesnici, kojih se očekuje oko 300 iz 17 zemalja, razmeniće iskustva i dati doprinos

Industrija 0 Comments

Prodata Industrija obuće Beograd

Ministarstvo privrede Srbije prodalo je 70 odsto imovine Industrije obuće Beograd po ceni od 176.100 evra, beogradskom proizvođaču obuće UNO.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply