Evro pao na 1,05 dolara, uprkos rastu inflacije u evrozoni

Evro pao na 1,05 dolara, uprkos rastu inflacije u evrozoni

Više zvaničnika američke centralne banke je tokom poslednjih nekoliko dana nagovestilo skoro povećanje kamatnih stopa, usled čega je dolar ojačao u odnosu na glavne svetske valute.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest glavnih valuta u svetu, danas je porasto dodatnih 0,45%, na 102,19 poena, najviši nivo od polovine januara.

U odnosu na evropsku valutu, američka je u četvrtak ojačala 0,42%, na 1,0507 dolara za evro.

Evro je oslabio i prema britanskoj funti, 0,13 odsto, na 0,8567 funti, dok je prema japanskom jenu, naprotiv, kurs evra porastao 0,29%, na 120,3460 jena.

Tržišta su danas ignorisala podatak da je inflacija u evrozoni porasla 2% u januaru, prvi put od početka 2013. godine. Bazna inflacija, iz koje su izuzete kolebljive cene hrane i goriva, ostala je kako se i očekivalo, na niskom nivou od 0,9 odsto.

Analitičari ocenjuju da će, uprkos najnovijim podacima Eurostata, Evropska centralna banka zadržati postojeću monetarnu politiku, obzirom da će u narednim mesecima iz korpe potrošačkih cena biti isključeni efekti povećanja cena energenata, te se očekuje da će stopa inflacije u narednih nekoliko meseci biti niža.

Izvor:Agencije
Previous Ministarstvo odbrane: Nađena tela trojice nestalih u eksploziji u Kragujevcu
Next Kurs dinara: U petak 123,67 dinara za evro

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Gašenje firme može da košta i do 150.000 evra

Dobrovoljna likvidacija uspešnog preduzeća traje najkraće pet meseci, dok u slučaju većih kompanija, sa mnogo zaposlenih i imovine, može da se oduži i do tri godine.  

Beogradska berza: Veliki skok Komercijalne banke doprineo rastu indeksa

Prilično raznovrsno trgovanje i rast tržišta obeležili su današnji trgovački dan. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 32,8 miliona RSD (0,27 miliona EUR), dok je indeks Belex15 skočio 1,8% na

Dinar miruje prema evru, oslabio u odnosu na dolar

Vrednost dinara je neznatno promenjena prema evru i zvanični srednji kurs za danas iznosi 122,6403 dinara za jedan evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply