Cene nafte pale, treći dan uzastopno

Cene nafte pale, treći dan uzastopno

Cene nafte na međunarodnim tržištima u četvrtak su pale, treći dan uzastopno, i na putu su da zabeleže najniži nivo od početka februara nakon što je objavljeno da su američke zalihe porasle na istorijski najviši nivo.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper, pala je 1,83%, na 55,33 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta pojeftinila 1,84 odsto i na 52,84 dolara.

Američka Uprava za energetiku (EIA) je saopštila da su zalihe sirove nafte u prošloj nedelji porasle za 1,5 miliona barela, na 520,2 miliona barela, najviši nivo otkako je 1982. godine počelo objavljivanje nedeljnih izveštaja. Od početka 2017. zalihe su uvećane za više od 41 milion barela.

“Rast američkih zaliha nadmašuje smanjenje izlaza nafte iz Saudijske Arabije, što bi mogao biti nagoveštaj da će najveći proizvođač u OPEC-u dodatno rezati proizvodnju”, smatra Joseph George, robni analitičar u “Schneider Electric”.

Prema istraživanju Bloomberg-a, Saudijska Arabija je u februaru smanjila proizvodnju za 70.000 barela dnevno, na 9,78 miliona barela, u odnosu na januarsku proizvodnju od 10,06 miliona barela.

Ali pojačana proizvodnja sirove nafte u SAD ublažila je efekat Sporazuma zemalja članica OPEC-a i 11 drugih zemalja izvan kartela, uključujući Rusiju. Ova dva faktora su držale cene nafte u uskom opsegu tokom februara, smatraju analitičari.

Trgovanje fjučersima kretalo se u februaru u rasponu izmedu 51,22 i 54,94 dolara po barelu, što je najuži raspon od avgusta 2003. Ukupan obim trgovanja bio je oko 4,0 posto ispod 100-dnevnog proseka.

“Američka proizvodnja dostiže rekorde. Istovremeno, postignut je visok stepen realizacija dogovora između OPEC i zemalja koje nisu članice OPEC-a o smanjenju proizvodnje, kaže Phil Flynn, analitičar u “Price Futures Group”. “Ova dva suprotna faktora drže cene u uskom opsegu, i sva je slika da će takvo stanje potrajati”, dodaje on.

Analitičari očekuju da će se zatišje na tržištu nafte nastaviti nekoliko nedelja, a pokretač cena verovatno će biti sastanak OPEC-a u maju, kada bi se trebalo razmatrati smanjenje proizvodnje i nakon prvobitno dogovorenog perioda od šest meseci.

Članice OPEC-a i 11 drugih proizvođača izvan kartela, uključujući i Rusiju pristali su da u prvoj polovini 2017. smanje proizvodnju za skoro 1,8 miliona barela dnevno. Ukoliko dogovor bude implementiran u celini, globalna dnevna ponuda bi bila manja 2 odsto, što bi izbalansiralo ponudu i tražnju na tržištima, i eventualno uslovilo deficit do kraja godine.

Cene nafte su dodatno pritisnute rastom vrednosti dolara, koji naftu kao i svu drugu robu koja se obračunava u američkoj valuti čini skupljom za imaoce drugih valuta, i smanjuje tražnju. Dolar je i danas ojačao u korpi šest vodećih valuta u svetu, četvrti dan zaredom, podstaknut obnovljenim spekulacijama da bi američka centralna banka mogla povećati kamatne stope već na narednom sastanku polovinom marta.

Izvor:Agencije
Previous Inflacija u evrozoni porasla na 2% u februaru
Next Ministarstvo odbrane: Nađena tela trojice nestalih u eksploziji u Kragujevcu

You might also like

Dinar u usponu, srednji kurs 118,5051

Dinar je ojačao prema evru za 0,1 odsto u odnosu na prethodni dan i zvanični srednji kurs iznosi 118,5051 dinar za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Azijske berze porasle, cene nafte pale

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, dostigavši najviši nivo u dva meseca, dok su cene nafte pale jer bi pojačana proizvodnja u SAD-u mogla povećati ponudu ′crnog zlata′ na svetskim

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze pale, cene nafte u fokusu

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale, kao i na Wall Streetu dan pre, jer ulagače zabrinjava pad cena nafte na najniže nivoe u sedam meseci.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply