Plemeniti metali pod pritiskom nagoveštaja skorog povećanja kamata u SAD

Plemeniti metali pod pritiskom nagoveštaja skorog povećanja kamata u SAD

Cena zlata je u sredu oslabila nakon najnovijih izjava zvaničnika američke centrale banke koje sugerišu skoro povećanje kamatnih stopa.

Zlato za isporuku u aprilu pojeftinilo je 1 odsto, na 1.241,20 dolara za uncu. Tokom februara cena zlata je porasla 3,5%, a od početka godine oko 8,5 odsto.

U fokusu investitora bila je izjava predsednika njujorške filijale Fed-a, koji je juče u intervjuu za CNN rekao da su “argumenti za zaoštravanje monetarne politike postali daleko jasniji”.

Njegov kolega iz San Franciska, Džon Vilijams (John Williams) je bio nešto određeniji rekavši da je, obzirom na punu zaposlenost i ubrzanje inflacije u SAD-u, “povećanje kamatnih stopa na dnevnom redu tema koje će biti ozbiljno razmatrana na sastanku Fed-a polovinom marta”.

Više kamatne stope imaju tendenciju da vrše pritisak na zlato, koje ne donosi prihod od kamata i postaje manje atraktivno u odnosu na sredstva, čiji prihod raste, sa povećanjem troškova zaduživanja.

Komentari zvaničnika američke centralne banke podstakli su rast dolara. Dolarov indeks, mera američke u korpi šest vodećih valuta u svetu, porastao je 0,7 odsto, dostigavši najviši nivo od 10. januara. Jači dolar čini robu koja se obračunava u dolarima, poput zlata, skupljom za kupce u drugim valutama i smanjuje potražnju. Pored toga rast vrednosti dolara utiče na trošak držanja zlatnih poluga u trezorima.

Pad cene zlata će, po mišljenju analitičara, biti ograničen, obzirom na političku neizvesnost u Evropi, pred izbore u Holandiji, Francuskoj i Nemačkoj, kao i pregovore o razlazu Velike Britanije i EU.

Cena srebra je takođe zabeležila negativan smer. Fjučersi srebra za isporuku u maju pojeftinili su 0,5 odsto, na 18,37 dolara po unci, dok je platina, za isporuku u aprilu, pala 1,3%, na 1.017,10 dolara za uncu.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Skroman promet i pad indeksa na početku meseca
Next Makedonija: Ivanov odbio da lideru opozicije da mandat za sastavljanje nove vlade

You might also like

Produktna berza: Promet upola manji nego prethodne sedmice, pšenica pojeftinila

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje prometovano 52% manje robe nego prethodne sedmice, dok je finansijska vrednost prometa bila niža za skoro 42 odsto.

Sinteza Clanci 0 Comments

Berza deluje kao mravinjak, ali ipak nije: Akcije, fjučersi, ETF-ovi…

Berza vam se može učiniti kao ljudski mravinjak u kojem tipovi u sivim odelima, na rubu nervnog sloma na neki volšeban način presipaju ogromne svote novca sa jednog na drugo

Dinar nepromenjen prema evru, oslabio 0,9 odsto u odnosu na dolar

Vrednost dinara prema evru skoro je nepromenjena u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 123,4429 dinara za jedan evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply