Makedonija: Ivanov odbio da lideru opozicije da mandat za sastavljanje nove vlade

Makedonija: Ivanov odbio da lideru opozicije da mandat za sastavljanje nove vlade

Politička kriza u Makedoniji dobila je danas sasvim novu dimenziju, pošto je predsednik Đorđe Ivanov odbio da preda mandat za sastav nove vlade lideru opozicije Zoranu Zaevu, iako je njegov blok prikupio potpise više od polovine od ukupnog broja poslanika u Sobranju.

“Neću dati mandat onima koji pregovaraju o platformama u drugim državama”, rekao je Ivanov naciji, aludirajući na dokument koji su, pod patronatom albanskog premijera Edija Rame, u Tirani sastavili predstavnici većine albanskih političkih stranaka.

Ivanov je ocenio da se tom platformom “ruši jedinstvo Makedonije”.

“Građani, želim da vas uverim da možete da budete spokojni. Dok budem predsednik, neću dati mandat čoveku koji ima platformu za rušenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, rekao je Ivanov.

Albanske partije koje su na decembarskim vanrednim parlamentarnim izborima dobile mandate u Sobranju Makedonije, usvojile su početkom januara u Tirani zajedničku platformu za pregovore o formiranju nove makedonske vlade. Albanski premijer Edi Rama nazvao je platformu “istorijskom”.

Izjavom koju su potpisali Demokratska unija za integracije (DUI), Pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance traži se promena Ustava radi uvođenja albanskog kao drugog službenog jezika, jednaka zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rešavanju spora o imenu Makedonije.

Tim dokumentom se traži i debata o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije, da bi državni simboli reflektovali multietničnost i etničku ravnopravnost.

Platforma tri albanske stranke koje su zajedno dobile 18 mandata u parlamentu, i bez kojih ne može da se formira nova vlada, ima sedam tačaka.

Izvor:RTS
Previous Plemeniti metali pod pritiskom nagoveštaja skorog povećanja kamata u SAD
Next Evro oslabio prema dolaru, ojačao u odnosu na jen i funtu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Održan prvi sastanak lidera EU bez britanskih predstavnika

Lideri 27 zemalja članica EU pozvali su u sredu britansku vladu da što pre obavesti Brisel o namerama povlačenja Velike Britanje iz Unije i obećali dalji razvoj Unije sa 27

Geopolitika 0 Comments

Južna Koreja: Parlament izglasao opoziv predsednice

Poslanici južnokrejskog parlamenta izglasali su jutros opoziv predsednice Park Geun-hje zbog umešanosti u korupcijski skandal, zbog čega su se pojačali pozivi da podnese ostavku.

Geopolitika 0 Comments

Kina: Američko dizanje tenzija oko podvodnog drona ne pogoduje “glatkom” rešenju

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je danas da je u kontaktu sa SAD u vezi sa vraćanjem podvodnog drona kojeg je brod kineske mornarice u četvrtak uzeo iz Južnog kineskog mora,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply