Evro oslabio prema dolaru, ojačao u odnosu na jen i funtu

Evro oslabio prema dolaru, ojačao u odnosu na jen i funtu

Evro je u sredu oslabio prema američkoj valuti i u popodnevnim satima se trguje za 1,0564 dolara. S druge strane, vrednost evropske valuta je porasla prema japanskoj 0,64 odsto, na 120,0855 jena, dok je u odnosu na britansku funtu, evro ojačao 0,39%, na 0,8577 EUR/GBP.

Rast dolara se zahvaljuje novim signalima iz američke centralne banke o povećanju kamata. Predsednik njujorške filijale Fed-a Vilijam Dadli (William Dudley) rekao je juče da su “argumenti za zaoštravanje monetarne politike postali daleko jasniji”. Njegov kolega iz San Franciska, Džon Vilijams (John Williams) je bio nešto određeniji rekavši da je, obzirom na punu zaposlenost i ubrzanje inflacije u SAD-u, “povećanje kamatnih stopa na dnevnom redu tema koje će biti ozbiljno razmatrana na sastanku Fed-a polovinom marta”.

Tržišta su ignorisala podatakda je inflacija u Nemačkoj u februaru dostigla 2,2 odsto, što je najveći rast u četiri i po godine.

U fokusu tržišta je inflacija u evrozoni. Ako podaci u četvrtak pokažu rast inflacije u zoni evra iznad cilja ECB od 2%, to bi moglo izvršiti pritisak na Evropsku centralnu banku da napravi zaokret u monetarnoj politici, smatraju analitičari.

Izvor:Agencije
Previous Makedonija: Ivanov odbio da lideru opozicije da mandat za sastavljanje nove vlade
Next Vlada Srbije odobrila garancije za zajmove Elektromreži Srbije i EPS-u

You might also like

Wall Street: Skok indeksa nakon dva dana pada

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle, najviše u zdravstvenom i energetskom sektoru, a dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se nadi ulagača da Fed neće žuriti s povećanjem kamatnih

Azijske berze na najvišim nivoima u poslednjih 10 godina

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija dostigle najviše nivoe u poslednjih 10 godina, dok se cene nafte stabilno kreću oko najviših nivoa u dve godine.

Antverpen odahnuo: Porasla trgovina nebrušenim dijamantima

Nakon veoma teške 2015. godine, industrija dijamanata u Antverpenu je zabeležila rast trgovine od 5 odsto u prošloj godini.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply