Rusija i Kina protiv uvođenja sankcija Siriji

Rusija i Kina protiv uvođenja sankcija Siriji

Rusija i Kina uložile su veto u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju koju su podnele zapadne zemlje o uvođenju sankcija Siriji zbog njenih navodnih napada hemijskim oružjem.

Za predlog rezolucije, koji su podneli Velika Britanija, Francuska i SAD, glasalo je devet zemalja, a tri su bile protiv – Kina, Rusija i Bolivija. Kazahstan, Etiopija i Egipat su se uzdržali.

Rezolucija je trebalo da uvede sankcije za 21 sirijskog pojedinca, organizaciju i kompaniju koje su navodno umešane u napade hemijskim oružjem u toj zemlji.

Takođe bi se zabranilo svim zemljama da snabdevaju sirijsku vladu helikopterima, koji su po nalazima istražitelja upotrebljeni u hemijskim napadima.

Predlog rezolucije usledio je posle zajedničke istrage UN i međunarodnog tela za nadzor hemijskog oružja koja je utvrdila da sirijska vlada stoji iza najmanje tri napada otrovnim gasom a da je ekstremstička organizacija Islamska država odgovorna najmanje za jedan takav napad.

Izvor:Beta
Previous Eksplozija u TRZ Kragujevac: Jedna osoba poginula, 25 povređeno, za tri se traga
Next Evropske berze: Akcije proizvođača oružja podstakle rast indeksa

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Jens Stoltenberg: NATO ne vidi nikakvu pretnju od Rusije po nekog od saveznika

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Alijansa “ne vidi bilo kakvu trenutnu pretnju od Rusije po nekog od saveznika”.

Tema dana 0 Comments

SAD bacile najveću konvencionalnu bombu u Avganistanu

SAD su u napadu na Avganistan bacile do sada najveću nenukleranu bombu, GBU-43, poznatu kao “majku svih bombi” (MOAB, Mother of all bombs), saopštila je danas Vojska SAD.

Geopolitika 0 Comments

Hilari Klinton obezbedila mesto u istoriji SAD

Hilari Klinton (Hillary Clinton) postala je danas prva žena kandidat za predsednika SAD u istoriji te zemlje, pošto je na konvenciji Demokratske stranke u Filadelfiji osvojila zvaničnu nominaciju za Belu

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply