Rusija i Kina protiv uvođenja sankcija Siriji

Rusija i Kina protiv uvođenja sankcija Siriji

Rusija i Kina uložile su veto u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju koju su podnele zapadne zemlje o uvođenju sankcija Siriji zbog njenih navodnih napada hemijskim oružjem.

Za predlog rezolucije, koji su podneli Velika Britanija, Francuska i SAD, glasalo je devet zemalja, a tri su bile protiv – Kina, Rusija i Bolivija. Kazahstan, Etiopija i Egipat su se uzdržali.

Rezolucija je trebalo da uvede sankcije za 21 sirijskog pojedinca, organizaciju i kompaniju koje su navodno umešane u napade hemijskim oružjem u toj zemlji.

Takođe bi se zabranilo svim zemljama da snabdevaju sirijsku vladu helikopterima, koji su po nalazima istražitelja upotrebljeni u hemijskim napadima.

Predlog rezolucije usledio je posle zajedničke istrage UN i međunarodnog tela za nadzor hemijskog oružja koja je utvrdila da sirijska vlada stoji iza najmanje tri napada otrovnim gasom a da je ekstremstička organizacija Islamska država odgovorna najmanje za jedan takav napad.

Izvor:Beta
Previous Eksplozija u TRZ Kragujevac: Jedna osoba poginula, 25 povređeno, za tri se traga
Next Evropske berze: Akcije proizvođača oružja podstakle rast indeksa

You might also like

Geopolitika

Nagorno Karabah: Azerbejdžan proglasio jednostrani prekid vatre, jermenski zvaničnici tvrde da su sukobi nastavljeni

Azerbejdžan je danas proglasio jednostrani prekid vatre nakon žestokih sukoba sa jermenskim snagama u regionu Nagorno Karabah, ali je zapretio da će uzvratiti ako njegove snage budu napadnute.

Geopolitika

Prvi sastanak NATO i Rusije nakon dve godine

Najviši vojni zvaničnici NATO i Rusije će se danas sastati u Briselu po prvi put u gotovo dve godine, u pokušaju da ublaže međusobne tenzije oko područja Baltičkog mora, kao

Geopolitika

Sankcije Belorusiji produžene na godinu dana, Severnoj Koreji uvedene dodatne

Evropska unija produžila je danas na još godinu dana embargo na naoružanje i druge sankcije Belorusiji, nakon što je zaključila da ta zemlja nije postigla dovoljno napretka da bi sankcije