OPEC ne želi cenu nafte veću od 60 dolara?

OPEC ne želi cenu nafte veću od 60 dolara?

Saudijska Arabija i nekoliko drugih najvećih proizvođača, poput UAE, Kuvajta i Katara, žele cenu nafte oko 60 dolara po barelu do kraja ove godine, navodi Reuters pozivajući se na nekoliko izvora iz OPEC-a i naftne industrije.

Nivo od 60 dolara bi verovatno podstakao investicije u nova naftna polja, a istovremeno ne bi doveo do naglog rasta proizvodnje iz škriljca u SAD, rekli su neimenovani izvori za britansku agenciju.

Članice OPEC-a i 11 drugih proizvođača izvan kartela, uključujući i Rusiju dogovorili su da u prvoj polovini 2017. smanje proizvodnju za skoro 1,8 miliona barela dnevno. Prvo rezanje globalne proizvodnje nafte, u osam godina, ima za cilj balansiranje ponude i potražnje na tržištima, te povećanje cena energenta.

Cene sirove nafte su porasle za više od 14% od novembra prošle godine kada je postignut dogovor, ali se i dalje trguje oko nivoa 56 dolara za barel, uprkos visokom stepenu implementacije sporazuma.

Zvaničnici OPEC-a su više puta ponovili da kartel ne cilja određenu cenu nafte već da je njihov fokus na globalnim zalihama i balansu tržišta.

Međutim, iza zatvorenih vrata, piše Reuters, Rijad i njihovi saveznici priželjkuju viši nivo cena, jer niska cena pritiska njihove budžete.

Međutim, oni ne žele da cena bude previše visoka jer bi to onda ohrabrilo konkurente iz SAD da povećaju proizvodnju nafte iz škriljca. Američka proizvodnja iz škriljca bila je pogođena padom cena nafte, ali su nove tehnologije omogućile da se industrija brzo prilagodi promenama cena.

“Oni (Saudijska Arabija) žele cene nafte na nivou 60 dolara do kraja ove godine. To je dobro za (naftne) investicije”, rekao je za Reuters izvor upoznat sa ovom temom iz zalivske industrije nafte.

“OPEC, a naročito Saudijska Arabija želi više cene” ne samo radi investicija u buduće naftne projekte, već i zbog toga što planira privatizaciju svoje kompanije Saudi Aramco, koja je u vlasništvu države.

Od sredine 2014. godine otkazani su, ili odloženi, naftni projekti vredni milijarde i milijarde dolara. Pad investicija u naftne projekte izazvao je zabrinutost da bi to moglo uzrokovati deficit na tržištu i pooštriti cene.

U ovom je trenutku potrebno četiri godine da bi se na novom naftnom polju počelo sa proizvodnjom, dok je za proizvodnju iz škriljca potrebno tek nekoliko meseci.

“Generalno, nivo cena od oko 60$ u ovoj godini je optimalan jer neće ohrabrivati veću proizvodnju iz škriljca, rekao je za britansku agenciju izvor iz OPEC-a i dodao da se očekuje rast proizvodnje iz škriljca za oko 300.000 barela dnevno.

“Međutim, i ako proizvodnja iz škriljca poraste za toliko, tržište je u mogućnosti da apsorbuje to povećanje, naročito u hladnim zimskim mesecima, kada je potražnja najveća”, rekli su izvori u OPEC-u.

Izvor:Agencije
Previous MOL ostvario dobit od skoro milijardu evra prošle godine
Next Wall Street: Dow Jones indeks nastavlja da ruši rekorde

You might also like

Kompanije 0 Comments

Kompanija EKO Srbija A.D. demantuje da se nalazi na listi loših direktora

Kompanija EKO SERBIA A.D. demantuje vest koju je objavio Tanjug, 26. Jula 2016.godine, pogrešno interpretirajući listu Agencije za privredene registre (Centralna evidencija privremenih ograničenja) i bez provere podataka koji se

Kompanije 1Comments

Otvaranje ponuda za Galeniku, šta dalje?

Da li su tri ponuđača, koja se utrkuju za 25 odsto udela u Galenici, ispravila manjkavosti u dokumentaciji, biće poznato sutra kad budu ponovo otvorene njihove ponude, a ubrzo zatim

Kompanije 1Comments

Aerodrom u prvom kvartalu ostvario neto profit od 497 miliona dinara

Beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” u prva tri meseca ove godine ostvario je neto dobit od 497,2 miliona dinara (oko četiri miliona evra).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply