Mediji: Vlada Srbije odlučila da sruši zgradu Generalštaba

Mediji: Vlada Srbije odlučila da sruši zgradu Generalštaba

Vlada Srbije odlučila je da sruši deo zgrade nekadašnjeg Generalštaba u centru Beograda, za čiju sanaciju je pre manje od dve godine platila oko 78 miliona dinara, piše portal Insajder.net.

Prema saznajima tog portala, za posao rušenja dela zgrade planirano je da se iz budžeta Srbije potroši 180 miliona dinara, a odluka o rušenju doneta je uprkos mišljenjima pojedinih građevinskih stručnjaka da za rušenjem nema potrebe.

Zgrada Generalštaba jedan je od simbola bombardovanja Srbije 1999. godine, a kako navodi taj portal Republički zavod za zaštitu spomenika kulture 2005. godine je kompleks zgrada proglasio kulturnim dobrom.

Vlada je, međutim, izračunala da će dalje renoviranje i sanacija tog dela zgrade koštati oko 950 miliona dinara, pa je zaključeno da se ne isplati dalja sanacija, jer Ministarstvo nema raspoloživih sredstava.

Iako je odlučeno da se zgrada sruši, jer je to najjeftinija mogućnost, prema saznanjima Insajdera, vojni stručnjaci su tu odluku osporavali.

Nakon toga formirana je radna grupa na osnovu naređenja načelnika Uprave za infrastrukturu pukovnika Milorada Djokića, koja je razmatrala navode iz mišljenja dvoje inžinjera Vojno-građevinskog centra.

Radna grupa je pobila zamerke svojih kolega i konstatovala da “Uprava za infrastrukturu nema nadležnost da vrši preispitivanje stavova Vlade”.

Đorđević: Novac nije bačen

Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je da nije bačen novac, odnosno 78 miliona dinara.

“Nije bačen novac, mogao je da se uruši deo koji je pretio da cela zgrada padne u delove. Ona druga strana nema nikakvu posledicu i može da stoji takva kakva jeste, jer je njeno oštećenje potpuno drugačije”, kazao je Đorđević na konferenciji u Domu Vojske odgovarajući na pitanje Insajdera da li je “bačen novac” uložen u sanaciju dela zgrade nekadašnjeg Generalštaba.

Đorđević je rekao da su stručnjaci posle izvršenih analiza rekli da zgrada može da se uruši i da zato ne može da ostane takva kakva jeste.

Naveo je da su postojale tri varijante toga šta može da se uradi sa zgradom nekadašnjeg Generalštaba – da se vrati u prvobitno stanje, što zahteva mnogo novca, da se konzervira, što je “duplo skuplje od rušenja cele”, ili da se sruši.

“Mi smo razmatrali te tri varijante. Došli smo na varijantu da se sruši cela, s obavezom, pošto je zakonom zaštićena, da onog trenutka kada država bude imala para digne istu takvu”, kazao je Đorđević.

Upitan zašto zgrada nije odmah srušena, već je ulagano u njenu sanaciju, Đorđević je kazao da je zgrada odmah srušena “verovatno bi tada rekli zašto niste ostavili nešto, možda nije morala da se sruši”.

“Da smo srušili odmah sve koštalo bi 180 plus 78 miliona dinara”, rekao je Đorđević.

Izvor:Insajder/Beta
Previous Ministarstvo privrede: Privatizacija MSK, Azotare i Petrohemije do 31. marta
Next Eksplozija u TRZ Kragujevac: Jedna osoba poginula, 25 povređeno, za tri se traga

You might also like

Nekretnine

Crna Gora: Pojeftinili stanovi u novogradnji, Bar i Budva najskuplji

Cena stana u novogradnji u Crnoj Gori pale su u drugom tromesečju za 10 odsto na godišnjem nivou, podaci su crnogorskog zavoda za statistiku Monstata.

Nekretnine

Za razvoj tržišta nekretnina nisu dovoljne samo povoljnije kamatne stope

Da bi stanovništvo više investiralo u nekretnine potrebno je povećanje zaposlenosti i ozbiljniji privredni rast. Ipak, povoljnije kamatne stope privukle su više kupaca nego prethodne godine.

Najvažnije vesti

Povraćaj PDV-a i za kupovinu nekretnine pod hipotekom

Građani Srbije koji kupuju prvi stan imaće pravo na povraćaj PDV i u slučaju kada je ta nekretnina pod hipotekom, predviđeno je izmenama Zakona o PDV.