Evropske berze: Akcije proizvođača oružja podstakle rast indeksa

Evropske berze: Akcije proizvođača oružja podstakle rast indeksa

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi zatvorili su trgovanje u utorak, uglavnom, u pozitivnoj teritoriji prvenstveno zahvaljujući dobicima u sektoru vojne industrije.

Indeks berze u Londonu zatvorio je trgovanje na 7.263,44 poena, odnosno 0,14% više u odnosu na prethodni dan. Nemački DAX je ojačao 0,10 odsto, na 11.834,41 poena, dok je francuski CAC 40 ojačao 0,28 odsto, na 4,858,58 poena.

Indeks berze u Madridu, IBEX35, je porastao 0,96 odsto, na 9.555,50 poena, dok je italijanski FTSE MIB, naprotiv, oslabio blagih 0,01 odsto, na 18.913,28 poena.

Američki predsednik Donald Tramp juče je zatražio godišnje povećanje budžeta za odbranu u iznosu od 54 milijarde dolara, opisujući povećanje od 10 odsto kao “važan događaj” i poruku svetu da je Amerika “snažna, bezbedna i odlučna”.

“Ovo je zeleno svetlo za neke pristojne prihode svih relevantnih kompanija, poput britanskih BAE Systems, Meggitt, francuske SA HO, Airbus, i drugih iz sektora odbrane”, kažu analitičari.

Investitori će večeras po američkom, a oko tri sata ujutro po evropskom vremenu s pažnjom pratiti prvo obraćanje američkog predsednika Kongresu, u kojem će izneti glavne okosnice svoje politike, što bi , kako se nadaju tržišta, moglo baciti svetlo na njegove planove po pitanju poreske politike i fiskalnih stimulansa.

Opreznom trgovanju na berzama doprineli su i slabiji makroekomnomski podaci iz Evrope, od kojih se izdvaja usporavanje inflacije u Francuskoj i pad poverenja potrošača u Velikoj Britaniji.

Razočarao je i privredni rast najveće svetske ekonomije. Američko Ministarstvo trgovine je danas objavilo da je bruto domaći proizvod (BDP) porastao u 2016. za 1,6 odsto, što je najsporiji tempo u poslednjih pet godina.

Izvor:Agencije
Previous Rusija i Kina protiv uvođenja sankcija Siriji
Next Evro stabilan, u fokusu prvo obraćanje Donalda Trampa američkom Kongresu

You might also like

Svetske berze

Evro oslabio, prvi pad zlata u tri sedmice, srebro najisplativiji metal u protekloj nedelji

Cena zajedničke evropske valute prema američkoj protekle je nedelje oslabila 1,1 odsto na 1,1284 dolara, dok je u odnosu na japansku evro oslabio 0,4 odsto, na 122,70 jena.

Svetske berze

Azijske berze nastavljaju trodnevni rast

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle treći dan zaredom, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, dok je dolar malo oslabio nakon uspona prethodnih dana.

Tema dana

Koliko ljudi u Srbiji trguje kriptovalutama?

Trgovanje kriptovalutama je veoma popularno u svetu, a Srbija nije izuzetak.