Evropske berze: Akcije proizvođača oružja podstakle rast indeksa

Evropske berze: Akcije proizvođača oružja podstakle rast indeksa

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi zatvorili su trgovanje u utorak, uglavnom, u pozitivnoj teritoriji prvenstveno zahvaljujući dobicima u sektoru vojne industrije.

Indeks berze u Londonu zatvorio je trgovanje na 7.263,44 poena, odnosno 0,14% više u odnosu na prethodni dan. Nemački DAX je ojačao 0,10 odsto, na 11.834,41 poena, dok je francuski CAC 40 ojačao 0,28 odsto, na 4,858,58 poena.

Indeks berze u Madridu, IBEX35, je porastao 0,96 odsto, na 9.555,50 poena, dok je italijanski FTSE MIB, naprotiv, oslabio blagih 0,01 odsto, na 18.913,28 poena.

Američki predsednik Donald Tramp juče je zatražio godišnje povećanje budžeta za odbranu u iznosu od 54 milijarde dolara, opisujući povećanje od 10 odsto kao “važan događaj” i poruku svetu da je Amerika “snažna, bezbedna i odlučna”.

“Ovo je zeleno svetlo za neke pristojne prihode svih relevantnih kompanija, poput britanskih BAE Systems, Meggitt, francuske SA HO, Airbus, i drugih iz sektora odbrane”, kažu analitičari.

Investitori će večeras po američkom, a oko tri sata ujutro po evropskom vremenu s pažnjom pratiti prvo obraćanje američkog predsednika Kongresu, u kojem će izneti glavne okosnice svoje politike, što bi , kako se nadaju tržišta, moglo baciti svetlo na njegove planove po pitanju poreske politike i fiskalnih stimulansa.

Opreznom trgovanju na berzama doprineli su i slabiji makroekomnomski podaci iz Evrope, od kojih se izdvaja usporavanje inflacije u Francuskoj i pad poverenja potrošača u Velikoj Britaniji.

Razočarao je i privredni rast najveće svetske ekonomije. Američko Ministarstvo trgovine je danas objavilo da je bruto domaći proizvod (BDP) porastao u 2016. za 1,6 odsto, što je najsporiji tempo u poslednjih pet godina.

Izvor:Agencije
Previous Rusija i Kina protiv uvođenja sankcija Siriji
Next Evro stabilan, u fokusu prvo obraćanje Donalda Trampa američkom Kongresu

You might also like

Produktna berza: Najveća vrednost PRODEX-a u poslednjih mesec dana

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi iznosio je 525 tona robe što je za 19,23 odsto manj nego prethodne nedelje, saopštila je Berza.

Visa: Bitcoinu ulaz zabranjen

Najveća kriptovaluta, bitcoin, jeste roba, ali nije platni sistem, poručuju iz Vise i dodaju da bitcoin ili druge kripotvalute neće uvrstiti na svoju platformu.

Berza 0 Comments

Dinar bez promene u ponedeljak, kurs 122,79 dinara za evro

Zvanični srednji kurs u ponedeljak, 4. aprila će biti 122,7899, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije .

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply