The Guardian: Bivša Jugoslavija bi tek mogla da izraste u Trampovu prvu pravu spoljnopolitičku glavobolju

The Guardian: Bivša Jugoslavija bi tek mogla da izraste u Trampovu prvu pravu spoljnopolitičku glavobolju

“Zaboravite Kinu i Bliski istok, bivša Jugoslavija bi tek mogla da izraste u Trampovu prvu pravu spoljnopolitičku glavobolju” – piše britanski “Guardian”.

Na Kosovu, u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori ponovo se vide znaci povećanih etničkih tenzija, piše u jednom od udarnih tekstova na sajtu.

Poznato lice gleda na ulice i trgove balkanskog grada Severne Mitrovice. “Srbi su bili uz njega sve vreme”, piše na sloganu napisanom na engleskom ispod džinovske slike Donalda Trampa koji gleda na prolaznike – početak je teksta u britanskom mediju.

“Guardian” ističe oduševljenost Srba Trampovom pobedom, ako ništa drugo, onda samo zato što je pobedio suprugu njihovog neprijatelja iz devedesetih Bila Klintona, koji je predvodio NATO bombardovanje protiv srpskih snaga u Bosni i na Kosovu.

Sada je Balkan još jednom suočen sa krizom. Granice se preispituju, etničke tenzije rastu i zamena teritorija se opet pominje kao poslednji način na koji se može sprečiti nasilje.

Kao najgoru krizu u regionu u poslednjih nekoliko godina, “Guardian” ističe sukob od prošlog meseca, oko srpskog voza prekrivenog sloganom “Kosovo je Srbija” napisanim na više jezika, a koji je poslat ka Mitrovici.

“Većinu na Kosovu čine Albanci, oko 90 procenata ukupnog stanovništva. Iako je voz zaustavljen izvan Kosova, NATO članice Hrvatska i Albanija tražile su od Alijanse da promeni mirovni plan na Kosovu. Srpski predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da će sa svojim sinovima lično uzeti oružje ukoliko neko bude pretio Srbima na Kosovu – navodi “Guardian”.

“Verujem da te tenzije nemaju nikakve veze sa građanima. Na severu Kosova i dalje postoji nada da će ljudi moći da žive bez straha. Lično mi je muka i Prištine i Beograda, žrtve smo političara sa visokih pozicija”- navodi šefica administracije u Severnoj Mitrovici Adrijana Hodžić.

Onda je tu Bosna, navodi “Guardian” i dodaje da granica između dva federalna dela – srpskog i bosansko-hrvatskog – nakon trogodišnjeg rata tokom devedesetih nikada nije u potpunosti zacelila. Autonomna Republika Srpska redovno preti referendumom o nezavisnosti, dok su neki bosanski Srbi pretili bojkotom institucija u Sarajevu zbog zahteva za revizijom odluke Međunarodnog suda o gencidu srpskih snaga tokom rata.

Tu je i Crna Gora, predmet neverovatnih političkih previranja prošle godine kada je vlada tvrdila da su ruske institucije pokušale da organizuju državni udar, piše dalje u tekstu.

Na kraju, Makedonija, najjužnija republika bivše Jugoslavije, bori se da formira novu vladu nakon političke krize sa etničkim Albancima. Zemlja je dospela u centar pažnje kada je kongresmen SAD predložio Trampu da je razbije i podeli susedima.

“Makedonija nije zemlja. Žao mi je, ali nije zemlja” – rekao je Dana Rorabaher, kongresmen koji, kako “Guardian” navodi, redovno brani ruskog predsednika Vladimira Putina.

“Situacija je katastrofalna”, navodi Belgzim Kamberi, etnički Albanac i borac za ljudska prava. „Gotovo dve decenije posle rata, ovo nije mir. Albansko i srpsko pitanje nije završeno na Balkanu, to su Izreal i Palestina u Evropi.”

Kao i uvek, region ima problem ne samo sa unutrašnjim razmiricama već i zbog inostranih faktora.

“Evropska unija, pogođena svojim egzistencijalnim problemima, smanjila je ekspanziju na zapadni Balkan. Pristup Trampove administracije i dalje nije jasan. Rusija za to vreme poveća svoju moć u regionu i proširi uticaj. Kosovo ostaje ključno – ističe britanski medij.

Kako se dalje navodi, Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, ali Beograd to nikada nije priznao. Sporazum pod pokroviteljstvom EU iz 2013. godine obećao je Srbiji nešto brži put ka članstvu, a Kosovu prema statusu kandidata. Ali EU sada ima druge krize na umu, linije podele su vidljivije nego ikada.

Na severnom Kosovu ulice su pune srpskih zastava, srpski dinar je valuta i jezik je uglavnom srpski. Automobili idu bez tablica, oni sa zvaničnim kosovskim tablicama ih skidaju pre ulaska na sever. Sa druge strane Ibra je Južna Mitrovica, u kojoj žive uglavnom samo Albanci i ona funkcioniše odvojeno.

“Ukoliko biste doveli nekoga ovde u Severnu Mitrovicu, rekli bi da je ovo više Srbija nego Kosovo. Nisam sigurna da je ovo održivo. Sada moramo da biramo između nekoliko loših opcija” – navodi Hodžićeva.

Uprkos nacionalističkim simbolima, među običnim građanima postoji malo apetita za sukobom. Mnogi izražavaju osećaj nemoći suočeni sa geopolitičkim mahinacijama velikih sila.

“Srbi i Albanci su tu najmanje krivi. Političari su stali između dva naroda. Videli smo dosta rata” – kaže 74-godišnji Vukoje Utvić.

Neimenovani zapadni diplomata “sa iskustvom u regionu” za “The Guardian” kaže da postoji samo jedan potencijalni sponzor za promene granice, a to je Rusija. Takođe, on navodi da se ne plaši da bi moglo da dođe do sukoba poput onog iz 2004. godine i napada na Srbe koji su doveli do 30 žrtava.

Svi su, kako kaže, posvećeni briselskom dijalogu i razmena teritorija nije uopšte pitanje.

“The Guardian” takođe ističe da su diplomate 2017. godinu na Balkanu u političkom smislu opisali kao “noćnu moru” zbog izbora u Srbiji, rastuće želje za referendumom na Kosovu i početnih manevara za izbore u Bosni sledeće godine, a očekuju se i prve optužnice pred novim specijalnim sudom u Hagu za zločine OVK pred kojim bi mogli da se nađu “visoki zvaničnici političke elite”, što bi dovelo do nove nestabilnosti.

Izvor:Blic
Previous Rekordna dobit Pošte Srbije u 2016. godini
Next Konkurs za najbolju ideju u oblasti preduzetništva

You might also like

Geopolitika

Wikileaks: Dostupan prvi deo dokumenata o Turskoj

Iako je hakerski napad odložio objavu dokumenata o Turskoj, Wikileaks je danas izneo u javnost prvi deo od ukupno oko 300.000 mejlova i 500.000 dokumenata vladajuće turske stranke AKP.

Geopolitika

Seul: Severna Koreja remeti GPS, ugrožene desetine brodova i aviona

Južna Koreja tvrdi da Severna Koreja putem radio talasa ometa GPS signal u Južnoj Koreji, što može uticati na bezbedno kretanje aviona i brodova.

Geopolitika

Libija: Intenzivirane borbe za Sirt, rodni grad Moamera Gadafija

Libijske provladine snage (GNA) i danas vode intenzivne borbe za osvajanje većeg dela teritorije od džihadista Islamske države u njihovom uporštu Sirtu.