Sankcije Belorusiji produžene na godinu dana, Severnoj Koreji uvedene dodatne

Sankcije Belorusiji produžene na godinu dana, Severnoj Koreji uvedene dodatne

Evropska unija produžila je danas na još godinu dana embargo na naoružanje i druge sankcije Belorusiji, nakon što je zaključila da ta zemlja nije postigla dovoljno napretka da bi sankcije bile ukinute.

Istovremeno, EU je uvela dodatne sankcije Severnoj Koreji zbog nuklearnih i balističkih proba raketa, koje je ta zemlja izvela.

Pored embarga na naoružanje, članice EU zadržale su meru o zamrzavanju imovine i zabrani putovanja za četiri osobe, koje se se sumnjiče za povezanost sa nestankom dva beloruska opoziciona lidera, biznismena i novinara, preneo je AP.

EU je prošle godine umanjila brojne sankcije Belorusiji, ali je blok od tada izrazio zabrinutost zbog nastavka primene smrtne kazne u toj zemlji, kao i drugih političkih događaja.

Kada je reč o uvođenju dodatnih sankcija Severnoj Koreji, AFP primaćuje da je Unija odluku donela u vreme kada se ta zemlja našla u centru pažnje međunarodne zajednice nakon što je na aerodromu u Kuala Lumpuru ubijen Kim Džong Nam, polubrat severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Evropski savet saopštio je da nove mere uključuju ograničenje na trgovinu ugljem, gvožđem i rudom gvožđa, kao i zabranu na uvoz bakra, nikla, srebra i cinka iz Severne Koreje.

Sankcije, između ostalog, predviđaju i zabranu prodaje novih helikoptera i brodova Severnoj Koreji.

Sankcije, koje je EU uvela Severnoj Koreji 2006. godine, deo su međunarodnih napora da se ukine nuklearni i balistički raketni program u toj zemlji.

Izvor:Tanjug
Previous Vulin: Subvencije za pokretanja sopstvenog biznisa 700 miliona dinara
Next Beogradska berza: Aerodrom najprometniji, Fitofarmacija među gubitnicima

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Saudijska Arabija najavila dvodnevni prekid bombardovanja u Jemenu

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija najavila je jutros prekid vatre od 48 sati u Jemenu, gde rat besni skoro 20 meseci.

Geopolitika 0 Comments

UN traži od Turske da se omogući nezavisnim posmatračima da posete uhapšene nakon neuspelog puča

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein pozvao je vlasti u da se pridržavaju vladavine zakona u odgovoru na neuspeli pokušaj puča u Turskoj.

Geopolitika 0 Comments

Različiti stavovi na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj KiM

Ambasadori zemalja u Savetu bezbednosti UN izneli su u sredu uveče, na sednici posvećenoj KiM, različite stavove o daljoj ulozi i obimu UNMIK-a, pri čemu su predstavnici zapadnih država predložili

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply