Neizvesno spajanje Londonske i Deutsche berze

Neizvesno spajanje Londonske i Deutsche berze

Planirano spajanje Londonske berze (LSE) i Deutsche berze, čime bi se formiralo najveće tržište u Evropi dovedeno je u pitanje nakon što su u LSE rekli da Evropska komisija najverovatnije neće odobriti ovaj posao, vredan 29 milijardi evra.

Komisija je naredila Londonskoj berzi da proda 60 odsto svog udela u platformi za trgovanje obveznicama MTS. Međutim, iz LSE-a su odgovorili kako je zahtev ′neproporcionalan′. Oni su upozorili investitore da će se boriti za MTS i da bi takva prodaja ugrozila kontinuirano poslovanje platforme.

Kao rezultat toga, u Londonu su rekli da “obzirom na trenutnu poziciju Komisije, smatramo da je malo verovatno da će Komisija odobriti zahtev za spajanje”.

Dve rivalske berze najavile su prošle godine planove za “spajanje jednakih”, s ciljem stvaranja ogromne i moćne kuće koja bi uspješnije konkurisala američkim rivalima..

Oni su se već dogovorili da se proda deo LSE-ovog klirinškog poslovanja, francuska filijala LCH, kako bi smanjili zabrinutosti Komisije oko tržišne konkurencije, pred iznenađujući zahtev Komisije u vezi MTS-a ranije ovog meseca.

Komisija je berzama dala rok do ponedeljka da osmisle predlog u pogledu zadovoljenja ovog zahteva. Iz LSE-a su rekli da takva prodaja zahteva regulatorno odobrenje od nekoliko evropskih vlada i da će naštetiti njihovom širem poslovanju u Italiji.

“Uzimajući u obzir sve relevantne faktore i radeći u najboljem interesu akcionara, upravni odbor LSE je zaključio da se ne može obavezati na prodaju MTS-a”, saopštili su u nedelju uveče iz Londonske berze.

MTS je relativno mali deo poslovanja LSE-a, ali predstavlja glavnu platformu za trgovanje obveznicama evropskih država, posebno u Italiji, gde je klasifikovan kao “sistemski važno regulisano poslovanje”. LSE Grupa je takođe većinski vlasnik berze u Milanu (Borsa Italiana).

U Londona su rekli da su i dalje ubeđeni u osnovanost spajanja, ali ujedinjenje snaga s Deutsche berzom neće biti moguće ukoliko Evropska komisija ne promeni svoj stav.

Deutsche Boerse je saopštila u nedjelju uveče da će zajedno s LSE-om čekati daljnju procenu EK, koja bi trebala doneti odluku do kraja marta.

Nakon ovih vesti akcije Deutsche Börse pale su jutros oko 4,8% a LSE 3,4 odsto.

Izvor:Agencije
Previous J.D. Power: Lexus i Porsche najpouzdaniji automobili
Next Warren Buffet: Berkshire Hathaway više nego duplirao udeo u kompaniji Apple

You might also like

Berza

Wall Street: Indeksi pali s rekordnih nivoa

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih nivoa jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Berza

Bitcoin dostigao vrednost od 4.700 dolara

Kriptovaluta bitcoin dostigao je cenu od 4.700 dolara, što je ogroman skok u samo nekoliko sati.

Berza

Wall Street: Oštar pad akcija zbog tenzija oko Severne Koreje

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija oštro pale jer su ulagači oprezni zbog rasta tenzija u vezi Severne Koreje, ali i približavanja novog uragana SAD-u.