Misija MMF u Beogradu: Pohvale za napredak u sprovođenju reformi

Misija MMF u Beogradu: Pohvale za napredak u sprovođenju reformi

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Džejms Ruf danas je u razgovoru s premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu pohvalio rezultate koje je Vlada Srbije postigla u 2016. godini u svim oblastima dogovorenih reformi, a posebno u fiskalnoj politici, saošteno je posle sastanka.

Kako je saopšteno, Ruf je najavio da će MMF pružiti ekspertsku podršku Savetu Vlade Srbije za rast bruto društvenog proizvoda (BDP).

U razgovoru je ocenjeno da bi cilj Srbije trebalo da bude godišnji rast BDP-a izmedju četiri i pet procenata, a Vučić je predočio mere za rast BDP u narednom periodu.

Teme sastanka Rufa i Vučića bile su i reforma poreske politike i unapređenje zakonodavstva kako bi se smanjila opterećenja na zarade, kao i reforma obrazovanja i stečajnog zakonodavstva.

Razgovarano je i o restrukturiranju državnih preduzeća RTB Bor, Petrohemija, Azotara, MSK i ocenjeno da ta preduzeća imaju bolje poslovne rezultate.

Foto:Južne vesti

Foto:Južne vesti

Vučić: MMF nema primedbe na javne finansije Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Međunarodni monetarni fond (MMF) nema primedbe na javne finansije Srbije, ali ima zamerke na stanje u nekoliko državnih preduzeća i banaka.

Vučić je za RTS kazao da su teme razgovora sa MMF-om i Svetskom bankom najvažnija pitanja za budućnost Srbije.

Naveo je da je budžet Srbije pod apsolutnom kontrolom i da će u februaru biti u suficitu.

Po rečima premijera, MMF ima primedbe kada su u pitanju MSK, RTB Bor i neke od banaka za koje mora da se reši pitanje savetnika, ali da nema primedbi kada je reč o funkcionisanju bankarskog sistema.

“Nema velikih problema ali ima mnogo stvari koje moramo da unapređujemo. Prihvatio sam neke njihove sugestije koje nisu bile lake”, naveo je Vučić komentarišući današnji razgovor sa šefom delegacije MMF-a za Srbiju Džejmsom Rufom.

Na pitanje da li je bilo reči o povećanju plata i penzija, Vučić je kazao da o tome nije razgovarano i dodao da građani ne brinu jer čim bude veći rast moći će i značajnije da se povećaju primanja.

Ono što je istakao kao jedan od suštinskih zadataka u narednom periodu podizanje privatnog sektora u kojem radi 1,4 miliona ljudi.

Privatni sektor koji je, kako je rekao premijer, još relativno mali, izdržava 1,75 miliona penzionera i 850.000 zaposlenih u javnom sektoru.

MMF u Beogradu do 6. marta

Delegacija MMF-a je od danas do 6. marta u tehničkoj poseti Beogradu između dve kontrole tekućeg trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti, sklopljenog februara 2015. godine.

Aranžmanom sa MMF-om, u vrednosti od 1,2 milijarde evra, Vlada Srbije se obavezala da će sprovesti fiskalnu konsolidaciju i restrukturisati javni sektor.

Misija MMF-a poslednji put boravila je u Beogradu krajem oktobra 2016. povodom šeste revizije tog aranžamana koja je bila uspešna. Ocenjeno je da je Srbija postigla fiskalnu stabilnost, ali da treba nastaviti sa strukturnim reformama.

Očekuje se da će Vlada Srbije sa MMF-om razmatrati mogućnost sklapanja novog aranžmana.

Izvor:Beta/Tanjug
Previous Oracle i Mastercard zajedničkim partnerstvom unapređuju digitalnu trgovinu
Next Evro porastao iznad nivoa 1,06 dolara

You might also like

Makroekonomija 6 Comments

Zašto je kontrolisano fleksibilni kurs dinara najmanje loša opcija

Deo ekonomista zalaže se za primenu potpuno fluktuirajućeg kursa dinara, dok MMF smatra da bi trebalo dozvoliti veću fleksibilnost. Da su margine dozvoljenih dnevnih varijacija kursa veće, NBS bi trošila

Makroekonomija 0 Comments

Maksim Oreškin: Rusija u avgustu pokriva budžetski deficit

Rusko ministarstvo finansija bi u avgustu moglo obnoviti prodaju deviza iz državnog rezervnog fonda kako bi pomoglo u pokrivanju budžetskog deficita, izjavio je zamenik ruskog ministra finansija Maksim Oreškin.

Makroekonomija 0 Comments

Počeo Sarajevo biznis forum, najveća investicijska konferencija u jugoistočnoj Evropi

U Sarajevu je danas počela jedna od najvećih investicijskih konferencija u jugoistočnoj Evropi, Sarajevo Business Forum 2017.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply