Evro porastao iznad nivoa 1,06 dolara

Evro porastao iznad nivoa 1,06 dolara

Cena zajedničke evropske valute u ponedeljak je porasla na međunarodnim tržištima, podstaknuta snažnim ekonomskim podacima iz evrozone.

Evro je u popodnevnim satima na dobitku 0,60% prema američkoj valuti i trguje se za 1,0626 dolara.

U odnosu na japansku valutu, evro je ojačao 0,9%, na 118,9785 jena, dok je prema “švajcarcu”, u plusu 0,34%, na 1,0679 franaka za evro.

Rast cene nafte podržava rusku valutu pa evro beleži negativni pravac prema rublji, i kreće se oko nivoa 61,6o rubalja, što predstavlja pad od oko 0,2 odsto u odnosu na prethodno trgovanje.

Ekonomska klima je poboljšana u EU, saopštila je Evropska komisija, a odgovarajući indeks, ESI, je u februaru porastao na najviši nivo u poslednjih šest godina. Takođe je porastao BCI indeks, koji meri raspoloženje u proizvodnom sektoru.

S druge strane, američki dolar je danas oslabio u korpi najvažnijih svetskih valuta pred Trampovo obraćanje u Kongresu. Investitori ne veruju da će američki predsednik ponuditi više detalja o budućim ekonomskim planovima.

“Tržište i dalje čeka detalje u vezi plana podsticaja za američku privredu, uključujući blaže propise, sveobuhvatnu poreznu reformu i veća infrastrukturna ulaganja”, rekao je valutni analitičar u “MUFG” Lee Hardmann.

Dolar je pritisnut i spoznajom da će ekonomski planovi Trampove administracije imati ograničen uticaj na privredu u ovoj godini. To je potvrdila i prošlonedeljna izjava ministra finansija SAD-a Stevena Mnuchina, koji je rekao da sve mere koje nova američka vlada preduzima verovatno neće imati većeg uticaja u ovoj godini.

Izvor:Agencije
Previous Misija MMF u Beogradu: Pohvale za napredak u sprovođenju reformi
Next Predsednik Nikolić na sednici Saveta bezbednosti UN: Srbija za mir i dijalog, ali neće pristati na ucene

You might also like

Francuska planira da reguliše kriptovalute

Francuski ministar finansija Bruno le Maire pozvao je na strogu regulaciju digitalnih valuta kako bi se nadzirala njihova eventualna upotreba za izbegavanje poreznih obveza i za finansiranje nezakonitih aktivnosti i

Najvažnije vesti 0 Comments

Ana Brnabić: Srbija uspešno završila aranžman sa MMF

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Bord direktora MMF sinoć usvojio osmu i finalnu reviziju aranžmana iz predostrožnosti Srbije sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, čime je uspešno okončan

Kompanije 0 Comments

Ministar privrede: Preduzeća koja dobijaju novac iz državnog budžeta ne mogu biti sponzori

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je, za današnju “Politiku”, da javna preduzeća mogu mnogo bolje da rade nego što su radila u prvih devet meseci ove godine i da ona

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply