Zašto finansijska tržišta strepe od moguće pobede Marine Le Pen u Francuskoj

Zašto finansijska tržišta strepe od moguće pobede Marine Le Pen u Francuskoj

Strepnja zbog rizika da pobedi Marina Le Pen je tolika da je “nervoza opipljiva” i na finansijskim tržištima, u toj meri da je najava saveza Beru-Makron (François Bayrou,Emmanuel Macron) odmah uticala na kurs evra, koji je ojačao, piše ekonomski Les Echos.

Marina Le Pen se zalaže za istupanje iz EU i napuštanje evra, pa bi zato njena pobeda mogla da uvede i Francusku i Evropu u zonu velikih rizika i neizvenosti.

Iako se uglavnom smatra da kandidat ekstremne desnice teško može da pobedi u predsedničkoj trci u Francuskoj zahvaljujući mobilizaciji javnosti koja se onda okupi oko drugog kandidata, takav ishod se više ne uzima zdravo za gotovo nakon neočekivanog glasanja Britanaca za istupanja iz EU i pobede Donalda Trampa na izborima u SAD.

Nijedna zemlja nikada nije napustila zonu evra od uspostavljanja zajedničke valute 1999, pa mnogi ekonomisti misle da bi pokušaj istupanaja doveo do velikog haosa – pada na berzama, kontrole transfera novca, potrebe za kontrolama na granicama kako bi se sprečilo iznošenje novca iz zemlje u koferima i mnogih bankrota i sudskih postpaka zbog obveznica i ugovora.

Pravilima EU nije predviđeno da se napušta zajediička valuta. Kako opisuje AP, to je kao u pesmi grupe Igls (Eagles) “Hotel Kalifornija” – “možeš da se odjaviš kad želiš, ali nikad ne možeš da odeš”.

Ekonomista Berenger banke Holger Šmiding međutim smatra da ni pobeda Le Penove verovatno ne bi dovela do istupanja Francuske, već pre do duge političke blokade i ozbiljnog narušavanja privrednog rasta usled neizvesnosti.

Naime, za ostvarenje planova Le Penovoj bi bila neophodna jaka podrška u parlamentu, za koji će se izbori održati 11. i 18. juna, a njen Nacionalni front sada ima samo dva mesta u skupštini.

Iako je Francuska predsednički sistem u kojem predsednik nominuje i smenjuje premijera, premijer mora da zadobije i podršku većine poslanika.

Izvor:Euroactiv
Previous Iran počeo godišnje vojne vežbe u Ormuskom moreuzu
Next Cena zlata porasla četvrtu nedelju zaredom

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Velika Britanija: Novih 5 loših vesti

Nakon što su objavljeni podaci o trgovinskoj razmeni u junu, mesecu kada je rekla definitivno “ne” EU, Veliku Britaniju su pogodile nove loše vesti.

Politika 0 Comments

Analitičari o izborima, prebrojavanju glasova i budućoj vladi Srbije

Sociolog Jovo Bakić i politički analitičar Dragomir Anđelković danas su u emisiji “Pravi ugao” Radio-televizije Vojvodine različito ocenili zahtev SNS-a za novim brojanjem glasova, prvi to vidi kao apsurd a

Makroekonomija 0 Comments

Ruska centralna banka ne planira intervencije na tržištu valuta

Ruska centralna banka u ponedeljak je objavila da neće intervenisati na valutnim tržištima nakon oštrog pada vrednosti rublje, umanjujući time uticaj novih američkih sankcija na rusku valutu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply