Iran počeo godišnje vojne vežbe u Ormuskom moreuzu

Iran počeo godišnje vojne vežbe u Ormuskom moreuzu

Iran je danas počeo vojne vežbe u Ormuskom moreuzu, u trenutku kada tenzije sa SAD eskaliraju nakon što je američki predsednik Donald Tramp upozorio Teheran da se “poigrao s vatrom” kada je testirao balističku raketu 29. januara.

Godišnje vojne vežbe Irana biće održane u Ormuskom moreuzu, Omanskom zalivu, Bab el Mandebu i severnim delovima Indijskog okeana, radi obuke u borbi protiv terorizma i piratstva, rekao je komandant iranskih pomorskih snaga Habibolah Sajari, preneli su državni mediji.

Vojni brodovi, podmornice i helikopteri učestvovaće u vežbama širom te oblasti od oko dva miliona kvadratnih kilometara, a pripadnici mornarice će pokazati svoje sposobnosti duž jugoistočne obale Irana, javila je državna iranska agencija IRNA.

U tom regionu je bazirana Peta flote američke mornarice, koja štiti špediterske trase u tim vodama, navodi Reuters.

Milioni barela nafte prevezu se dnevno do Evrope, SAD i Azije kroz Bab el Mandeb i Ormuski moreuz, pored obala Jemena i Irana, podseća britanska agencija.

Reuters navodi i da je prošlog meseca američki razarač ispalio hice upozorenja na četiri iranska vojna broda za brzi napad u blizini Ormuskog moreuza naon što su mu se oni približili velikom brzinom.

Izvor:Tanjug
Previous Velika Britanija: Cene kuća u januaru porasle u proseku 6,9 odsto
Next Zašto finansijska tržišta strepe od moguće pobede Marine Le Pen u Francuskoj

You might also like

Geopolitika

Hasan Rohani ponovo predsednik Irana

Iranski predsednik Hasan Rohani izabran je za novi četvorogodišnji predsednički mandat sa 57 odsto glasova u prvom krugu izbora, i daleko je ispred konzervativica Ebrahima Raisija, koji je dobio 38,3

Geopolitika

SAD proširile sankcije Rusiji, Moskva uzvraća novim kaznama protiv Vašingtona

SAD su danas na “crnu listu” stavile još sedam ruskih pojedinaca i osam kompanija i vladinih preduzeća zbog pripajanja Krima Rusiji i sukoba u Ukrajini, navodi se u saopštenju.

Društvo

Nemačka zatvorila svoju ambasadu i školu u Ankari

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je ambasada u Ankari zatvorena zbog indicija o mogućem novom terorističkom napadu .