Hladnjače prepune zamrznute maline, proizvođači i zadrugari zabrinuti za cenu i plasman nove berbe

Hladnjače prepune zamrznute maline, proizvođači i zadrugari zabrinuti za cenu i plasman nove berbe

Nova berba maline je svakim danom sve bliže, a mnoge hladnjače zbog stagnacije izvoza još nisu oslobodile magacinski prostor .

Trenutno je i cena zamrznute maline niža od otkupne u svežem stanju.

Srbija kao najveći svetski proizvođač i izvoznik maline, sa godišnjom proizvodnjom do 110.000 tona, sada ima ozbiljnu konkurenciju u Evropi i regionu.

Da bi ostali u vrhu, srpski malinari moraju da sade kvalitetne sorte i brinu o higijeni berbe, traže nova tržišta i okrenu se preradi.

U Srbiji je pod malinom 15.000 hektara. Osim u Centralnoj i Zapadnoj Srbiji malinjaci se šire i u Vojvodini. Samo prošle godine od izvoza tzv. crvenog zlata država je prihodovala 248 miliona evra.

Hladnjačari, međutim, nisu zaradili koliko su planirali jer u magacinima imaju oko 15.000 tona viška, jer prinose ima i konkurencija – Čile, Poljska, ali i komšiluk.

“Hladnjače su nažalost, mogu slobodno da kažem, prepune naročito ako se uzme u obzir doba godine odnosno da je svakim danom nova berba sve bliže i bliže. Ukoliko se produži ovakav trend, ukoliko se ne poveća izvoz u narednim mesecima, moglo bi u Srbiji ostati i do 30.000 tona maline”, ističe Paun Petrović iz Poslovnog udruženja hladnjača.

Proizvođači i zadrugari, koji čekaju junsku berbu, zabrinuti su za rod, cenu, plasman. Očekuju podršku države.

“Treba da sednemo da napravimo tim koji će naći izlaz za situaciju koja će se možda dogoditi, a možda neće. Sve je diskutabilno od te hiperprodukcije šta će biti”, kaže Božo Joković, predsednik Zadruge “Agro eko voće” iz Arilja.

U Srbiji je registrovano 30 sorti maline. Sadi se samo pet. Od ostalih proizvođača izdvaja nas kvalitet i sorte vilamet i miker. U poslednje vreme sade se i poljske maline – polka i polana.

“Imali smo slučajeve i kod malih hladnjačara i kod onih koji su nedovoljno spremni da razmišljaju o tržišnim zakonitostima da mešaju te sorte i jednostavno neko će tamo uzeti uzorak, taj kome prodate, shvatiće da to nije po onim svojstvima šta bi trebalo da bude i verovatno na duže staze neće razmišljati o vama kao ozbiljnom partneru”, ukazuje Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Vlade Đoković iz Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede ističe da proizvođači moraju da shvate da čiste gajbice i čiste ruke nisu samo prazna priča.

“To je način da se izbegnu kasnije posledice, odnosno posledice koje smo imali sa noro virusom prilikom izvoza”, dodaje Đoković.

Zato je u pripremi i priručnik o higijeni berbe maline, sa obavezujućim uputstvima za proizvođače. Osim zdrave i ukusne maline, prostor za zaradu malinarima otvaraju i nova tržišta, rusko i japansko, koja su povećala potrošnju, ali i prerada tog voća koja donosi dodatnu vrednost.

Izvor:RTS
Previous Dinar u ponedeljak bez promene prema evru
Next Neizvesnost po pitanju buduće ekonomske politike Vašingtona ograničila veći rast dolara protekle nedelje

You might also like

Najvažnije vesti 11 Comments

Šta je suština direktnih stranih investicija i zašto smo zemlja jeftine radne snage

Odluku države da odabere model ekonomskog razvoja baziran na stranim direktnim investicijama treba da potkrepi odgovor na pitanje – šta želite da postignete sa njima?

Najvažnije vesti 1Comments

Prosečni mesečni prihodi domaćinstava u Srbiji u 2016. iznosili 59.624 dinara

Prosečni mesečni prihodi domaćinstava u Srbiji u novcu i naturi u 2016. godini iznosili su 59.624 dinara i u odnosu na prethodnu godinu nominalno su viši za 3,1 odsto, saopštio

Makroekonomija 0 Comments

Srbija od EU dobila 95 miliona evra iz IPA fonda

Srbija i EU potpisale su u Briselu prvi deo finansijskog sporazuma IPA 2016 za Srbiju, prema kojem će Srbija od Unije dobiti 95,1 milion evra, dok je ukupna vrednost sporazuma

2 Comments

  1. boby
    February 26, 10:18 Reply
    Zato taj isti Paun Petrović sa svojom hladnjačom ,,Frigo Paun" u Požegi i ostali požeški hladnjačari su se svim silama potrudili da zatvore požešku ,,Budimku" koja je preradjivala malinu i naj više otkupljivala od proizvodjača.Gospodin Petrović svake godine menja stranku kako bi što bolje dočekao sezonu berbe,to mu je i priprema za novu sezonu...Zadnje je bio u demokratskoj stranci....Kako se uvek pojavi na tv pred izbore da priča o malini a ja ga do. izbora ni u Požegi ne vidjam
  2. ACA
    February 28, 23:06 Reply
    Udruzenje malinata da ima svoje hladnjace. Da li je moguc taj dogovor? I mala pakovanja za evropsko (i Rusko) trziste. Da li je moguce?

Leave a Reply