Prosečna neto zarada u Srbiji 41.508 dinara, u Sjenici prosek 78.467 dinara

Prosečna neto zarada u Srbiji 41.508 dinara, u Sjenici prosek 78.467 dinara

Prosečna neto zarada (bez poreza i doprinosa) isplaćena u januaru 2017. godine iznosila je 41.508 dinara, što je nominalno manje za 22,4% i realno manje za 23,5% nego u decembru 2016, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U poređenju sa januarom 2016. godine prosečna neto zarada je nominalno veća za 2,6% i realno za 0,2%.

Prosečna bruto zarada isplaćena u januaru iznosila je 57.231 dinar i nominalno je bila manja za 22,3%, a realno za 23,4% nego u decembru, dok je u odnosu na januar 2016. godine nominalno bila veća za 2,6% i realno za 0,2%.

Prema tumačenju Zavoda za statistiku, prosečne zarade u januaru su manje nego u decembru zbog toga što se uobičajeno krajem godine zbog novogodišnjih i božićnih praznika isplaćuju zarade koje bi inače bile isplaćene početkom godine.

Sa prosekom od 78.467 dinara žitelji Sjenice primili su najveće neto plate prošlog meseca u Srbiji, pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema podacima zavoda, januarske plate u toj opštini bile su skoro dva puta veće nego ranijih meseci, jer se prosečne zarade u Sjenici godinama unazad kreću oko 35.000 dinara.

Sličan skok zarada ranije se dešavao i u Priboju, a statističari su ga objašnjavali time da su najverovatnije u nekoj od kompanija ili javnih ustanova tokom prošlog meseca isplaćene i zaostale zarade.

Izvor:Beta
Previous Egipat povećava cenu viza za više nego dvostruko
Next Promet nekretnina u Srbiji na nivou pre finansijske krize 2008.

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Addiko u 2018. očekuje nastavak rasta hrvatskog BDP-a od 3 odsto

Addiko Bank u 2018. godini očekuje nastavak rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda po stopi od 3%, kao i ove godine, izjavio je u sredu direktor odeljenja Ekonomskih istraživanja te banke

Tema dana 3 Comments

Vučić: Ministarski tim za IT sektor

Vlada Srbije prepoznala je vrednost i potencijal sektora informacionih tehnologija, i namerava višestruko povećanje izvoza u naredne dve godine.

Makroekonomija 1Comments

Janet Yellen: Fed će verovatno morati povećati kamatne stope

Federalne rezerve (Fed) će verovatno morati da podignu kamatne stope ukoliko se američka ekonomija i dalje bude razvijala u skladu sa prognozama centralne banke, rekla je danas predsednica Fed-a Janet

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply