Danska: Bitcoin transakcija odala dilera policiji

Danska: Bitcoin transakcija odala dilera policiji

Virtuelna digitalna kriptovaluta bitcoin po svojoj prirodi bi trebala da korisnicima garantuje anonimnost, pa je zbog toga vrlo brzo po pojavi postala osnovno sredstvo plaćanja u “mutnim” transakcijama koje se odvijaju putem Interneta.

Ali, čini se da se danima anonimnosti prilikom trgovanja bitcoinom polako bliži kraj. Policija u Danskoj je, naime, objavila da je uhvatila online dilera droge i to prateći njegove bitcoin transakcije.

Danski su mediji izvestili da je u januaru ove godine već drugi kriminalac priveden i osuđen zatvorsku kaznu zbog dilovanja droge, i to zahvaljujući praćenju bitcoina. Danska policija, naime, jedina u svetu ima tehnologiju kojom je u stanju da uporedi anonimne transakcije unutar blockchaina s podacima o stvarnim kupcima i prodavcima bitcoina.

Na ovaj način moguće je otkriti ko stoji iza anonimnih plaćanja i tako dokazati nečiju direktnu povezanost s ilegalnim radnjama. Navodno ovaj sistem, koji je razvijen u Danskoj, već koriste FBI i Europol, kao i organi reda u nekim drugim evropskim zemljama.

Izvor: GdeInvestirati/ITvesti
Previous Azijske berze pale na kraju nedeljnog trgovanja
Next Henkel prošle godine imao veću dobit i prihode

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Brisel: U terorističkom napadu na aerodromu povređena dva putnika iz Srbije

U dva bombaška napada na briselskom aerodromu i jednom na stanici metroa poginule su najmanje 34 osobe, a povređeno je više od 170 od čega 20 teže. Strahuje se da

Društvo 0 Comments

Evropska Unija do 2020. uvodi besplatan Wi-Fi

Evopska Komisija, Evropski parlament i Savet postigli su politički dogovor o uspostavljanju i finansiranju besplatnog bežičnog interneta širom EU.

Svetske berze 0 Comments

Kriptovalute ulaze u fudbal

Sedam klubova engleske Premijer lige počelo je testiranje sistema kriptovaluta za koji očekuju da će ubrzo zameniti tradicionalni način plaćanja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply