BASF: Veliki skok prihoda i dobiti

BASF: Veliki skok prihoda i dobiti

U 2016. godini BASF je ostvario postavljene ciljeve rasta i zarade. Sektor hemikalija ostvario je uspešan rast i dodatno povećao profitabilnost.

Kao što se očekivalo, segment Nafta i gas nije ostvario zaradu na nivou iz prethodne godine.
U četvrtom tromesečju 2016. prodaja je povećana 7%, na 14,8 milijardi evra, u poređenju s istim tromesečjem 2015., uglavnom zbog većeg opsega. Za BASF grupu, a takođe i za sektor hemikalija, koji obuhvata segment Proizvodi višeg stepena obrade i segment Funkcionalni materijali i rešenja, opseg se povećao za 6%. Dobit iz poslovanja (EBIT) pre posebnih stavki iznosila je 1,2 milijarde evra, 157 miliona evra više nego u istom tromesečju prethodne godine. Znatno više zarade u segmentu Hemikalije, Funkcionalni materijali i rešenja te Nafta i gas u najmanju su ruku neutralizovale niže zarade u segmentu Poljoprivredna rešenja i segmentu Ostalo.

Za celu 2016. godinu prodaja je pala za 18%, na 57,6 milijardi. To je u prvom redu posledica prodaje poslovanja s trgovinom i skladištenjem gasa u okviru zamene aktive s Gazpromom krajem septembra 2015. To je poslovanje u 2015. godini doprinelo prodaji sa 10,1 milijardu evra. Učinci promena u portfelju smanjili su prodaju za ukupno 15%. Osim toga, niže cene sirovina dovele su do pada prodajnih cena (za 4%). Firma je uspela da ostvari kontinuiran rast opsega prodaje kroz celu godinu. U poređenju s prethodnom godinom, opseg se povećao za 2%, a u sektoru hemikalija za 4%. Valutni učinci neznatno su smanjili prodaju (1%).

EBIT pre posebnih stavki iznosio je 6,3 milijarde evra, što je 430 miliona evra manje nego u prethodnoj godini. To je u prvom redu posledica pada od oko 850 miliona evra u segmentu Nafta i plin, većim delom zbog pada cena i prodaje poslovanja s trgovinom i skladištenjem gasa. U 2015. godini aktivnosti koje su prenesene na Gazprom učestvovale su u EBIT-u pre posebnih stavki s oko 260 miliona evra. U segmentu Poljoprivredna rešenja EBIT pre posebnih stavki ostao je na nivou iz prethodne godine. U sektoru hemikalija zarada je znatno porasla zahvaljujući naglo povećanom doprinosu segmenata Proizvodi višeg stepena obrade i Funkcionalni materijali i rešenja.

Ostvarena je neto dobit od 4,1 milijarde evra, čime je premašena dobit iz prethodne godine, koja je iznosila 4,0 milijarde evra. Zarada po akciji povećana je s 4,34 na 4,42 evra.

U promenjivom tržišnom okruženju cena BASF-ovih akcija razvijala se na vrlo pozitivan način, završavajući godinu na 88,31 evro, što je oko 25% iznad cene s kraja prethodne godine. S obzirom na reinvestiranje dividendi, rezultati akcija povećani su za 30%, čime su one znatno prestigle DAX 30 (7 %), DJ EURO STOXX 50 (%2B4%) i MSCI World Chemicals ( 11%). „Ostajemo pri svojoj politici dividendi i na Godišnjoj skupštini akcionara predložićemo ponovo povećanje dividende, i to za 0,10 evra na 3,00 evra”, rekao je Bock. Na temelju cene akcije na kraju godine 2016., BASF-ove akcije ponovo nude visok prinos od dividende: 3,4%.

Izvor: Agencije
Previous Norwegian air uvodi letove za SAD po ceni od 65 dolara
Next Srbija uvodi poreze na sve digitalne servise i usluge iz inostranstva

You might also like

Kompanije 0 Comments

Oglašena prodaja imovine preduzeća Petar Drapšin u stečaju

Imovina preduzeća Petar Drapšin u stečaju oglašena je na prodaju po ceni od 251 milion dinara.

Kompanije 0 Comments

Moguće uspostavljanje direktne avionske linije između Beograda i Astane

Uspostavljanje direktne avionske linije između Beograda i Astane bila je jedna od tema razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Kazahstana u Beogradu Nurbaha Rustemova.

Banke i finansije 0 Comments

Prilikom promene banke nećete izgubiti račune plaćene online

Sve veći broj ljudi plaća račune putem e-bankinga, jer je brže, jeftinije i praktičnije, a svi računi u elektronskoj formi su sačuvani u posebnom odeljku u okviru vašeg naloga i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply