BASF: Veliki skok prihoda i dobiti

BASF: Veliki skok prihoda i dobiti

U 2016. godini BASF je ostvario postavljene ciljeve rasta i zarade. Sektor hemikalija ostvario je uspešan rast i dodatno povećao profitabilnost.

Kao što se očekivalo, segment Nafta i gas nije ostvario zaradu na nivou iz prethodne godine.
U četvrtom tromesečju 2016. prodaja je povećana 7%, na 14,8 milijardi evra, u poređenju s istim tromesečjem 2015., uglavnom zbog većeg opsega. Za BASF grupu, a takođe i za sektor hemikalija, koji obuhvata segment Proizvodi višeg stepena obrade i segment Funkcionalni materijali i rešenja, opseg se povećao za 6%. Dobit iz poslovanja (EBIT) pre posebnih stavki iznosila je 1,2 milijarde evra, 157 miliona evra više nego u istom tromesečju prethodne godine. Znatno više zarade u segmentu Hemikalije, Funkcionalni materijali i rešenja te Nafta i gas u najmanju su ruku neutralizovale niže zarade u segmentu Poljoprivredna rešenja i segmentu Ostalo.

Za celu 2016. godinu prodaja je pala za 18%, na 57,6 milijardi. To je u prvom redu posledica prodaje poslovanja s trgovinom i skladištenjem gasa u okviru zamene aktive s Gazpromom krajem septembra 2015. To je poslovanje u 2015. godini doprinelo prodaji sa 10,1 milijardu evra. Učinci promena u portfelju smanjili su prodaju za ukupno 15%. Osim toga, niže cene sirovina dovele su do pada prodajnih cena (za 4%). Firma je uspela da ostvari kontinuiran rast opsega prodaje kroz celu godinu. U poređenju s prethodnom godinom, opseg se povećao za 2%, a u sektoru hemikalija za 4%. Valutni učinci neznatno su smanjili prodaju (1%).

EBIT pre posebnih stavki iznosio je 6,3 milijarde evra, što je 430 miliona evra manje nego u prethodnoj godini. To je u prvom redu posledica pada od oko 850 miliona evra u segmentu Nafta i plin, većim delom zbog pada cena i prodaje poslovanja s trgovinom i skladištenjem gasa. U 2015. godini aktivnosti koje su prenesene na Gazprom učestvovale su u EBIT-u pre posebnih stavki s oko 260 miliona evra. U segmentu Poljoprivredna rešenja EBIT pre posebnih stavki ostao je na nivou iz prethodne godine. U sektoru hemikalija zarada je znatno porasla zahvaljujući naglo povećanom doprinosu segmenata Proizvodi višeg stepena obrade i Funkcionalni materijali i rešenja.

Ostvarena je neto dobit od 4,1 milijarde evra, čime je premašena dobit iz prethodne godine, koja je iznosila 4,0 milijarde evra. Zarada po akciji povećana je s 4,34 na 4,42 evra.

U promenjivom tržišnom okruženju cena BASF-ovih akcija razvijala se na vrlo pozitivan način, završavajući godinu na 88,31 evro, što je oko 25% iznad cene s kraja prethodne godine. S obzirom na reinvestiranje dividendi, rezultati akcija povećani su za 30%, čime su one znatno prestigle DAX 30 (7 %), DJ EURO STOXX 50 (%2B4%) i MSCI World Chemicals ( 11%). „Ostajemo pri svojoj politici dividendi i na Godišnjoj skupštini akcionara predložićemo ponovo povećanje dividende, i to za 0,10 evra na 3,00 evra”, rekao je Bock. Na temelju cene akcije na kraju godine 2016., BASF-ove akcije ponovo nude visok prinos od dividende: 3,4%.

Izvor: Agencije
Previous Norwegian air uvodi letove za SAD po ceni od 65 dolara
Next Srbija uvodi poreze na sve digitalne servise i usluge iz inostranstva

You might also like

Kompanije 0 Comments

Kompanija Apple pristala da plati 13 milijardi evra poreza

Kompanija Apple je postigala sporazum sa Evropskom unijom da počne sa plaćanjem 13 milijardi evra irskoj vladi.

Tema dana 0 Comments

Loša godina za srpske kompanije listirane na Beogradskoj berzi

Kompanije listirane na Beogradskoj berzi beleže najdrastičniji pad profitabilnosti posle svetske ekonomske krize.

Telekomunikacije 0 Comments

Američki 21st Century Fox za 14,8 milijardi dolara kupuje Sky

Američka medijska kuća 21st Century Fox saopštila je danas da je evropska tv stanica Sky prihvatila njenu ponudu za preuzimanje u vrednosti od 14,8 milijardi dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply