Azijske berze pale na kraju nedeljnog trgovanja

Azijske berze pale na kraju nedeljnog trgovanja

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale s najviših nivoa u 19 meseci, ponajviše u rudarskom sektoru zbog pada cena sirovina, dok ulagači pokušavaju dokučiti kakvu će poresku i carinsku politiku voditi Washington.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 0,7 odsto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,5 odsto, skliznuvši s najvišeg nivoa u 19 meseci.

Pod najvećim je pritiskom jutros rudarski sektor jer su cene sirovina, najviše gvožđa i bakra, oštro pale, nakon višemesečnog rasta.

Ulagači su oprezni i zbog izjava američkog predsednika Donalda Trumpa u kojima je Kinu nazvao velikim šampionom valutnih manipulacija.

To, kao i prethodne Trumpove najave o uvođenju carina na uvozne proizvode iz Kine, sigurno ne ide u prilog trgovinskim odnosima između dvaju najvećh svetskih ekonomija.

Nakon jučerašnjeg velikog rasta, jutros su pale i cene nafte. Tako je barel na američkom tržištu pojeftinio 0,2 odsto, na 54,35 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio, pa je njegov kurs prema japanskoj valuti skliznuo na 112,85 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,35 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa se cena evra kreće oko 1,0575 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0545 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Dow Jones nastavlja da obara rekorde
Next Danska: Bitcoin transakcija odala dilera policiji

You might also like

Wall Street: Banka JP Morgan iznenadila ulagače

Izuzetni rezultati američkih finansijskih institucija, pre svega banke JPMorgan pogurali su berzanske indekse na Wall Street-u na nove istorijski visoke vrednosti.

Azijske berze u blagom porastu, dolar sve jači

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, pri čemu su cene akcija blago porasle, dok je dolar ojačao uoči izveštaja predsednice Feda Janet Yellen koji bi mogli pojasniti kada će centralna banka stegnuti

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze jačaju treći dan zaredom

Na europskim berzama u sredu ujutro cene akcija su porasle, treći dan zaredom, a najviše u rudarskom sektoru zbog rasta cena metala.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply