Azijske berze pale na kraju nedeljnog trgovanja

Azijske berze pale na kraju nedeljnog trgovanja

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale s najviših nivoa u 19 meseci, ponajviše u rudarskom sektoru zbog pada cena sirovina, dok ulagači pokušavaju dokučiti kakvu će poresku i carinsku politiku voditi Washington.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 0,7 odsto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,5 odsto, skliznuvši s najvišeg nivoa u 19 meseci.

Pod najvećim je pritiskom jutros rudarski sektor jer su cene sirovina, najviše gvožđa i bakra, oštro pale, nakon višemesečnog rasta.

Ulagači su oprezni i zbog izjava američkog predsednika Donalda Trumpa u kojima je Kinu nazvao velikim šampionom valutnih manipulacija.

To, kao i prethodne Trumpove najave o uvođenju carina na uvozne proizvode iz Kine, sigurno ne ide u prilog trgovinskim odnosima između dvaju najvećh svetskih ekonomija.

Nakon jučerašnjeg velikog rasta, jutros su pale i cene nafte. Tako je barel na američkom tržištu pojeftinio 0,2 odsto, na 54,35 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio, pa je njegov kurs prema japanskoj valuti skliznuo na 112,85 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,35 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa se cena evra kreće oko 1,0575 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0545 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Dow Jones nastavlja da obara rekorde
Next Danska: Bitcoin transakcija odala dilera policiji

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Broj kompanija uključenih u Belex 15 svakodnevno se smanjuje

Činjenica je da Beogradska berza ima sve manji promet i da je sve marginalizovanija. Poređenja radi, ukupna vrednost prometa u 2016. više od tri puta manja je od prometa iz

Skočila cena maslaca, preti nestašica

Verovatno nema kuće koja nije primetila da je maslac u skorije vreme opet poskupeo.

Beogradska berza: Negativna korekcija, najprometnija Fitofarmacija

Početak trgovačke sedmice obeležila je solidna investiciona aktivnost uz negativnu korekciju oba berzanska indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 16,2 miliona RSD (131 hiljada EUR), dok je indeks Belex15

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply