Za kupovinu PKB-a zainteresovano osam kompanija

Za kupovinu PKB-a zainteresovano osam kompanija

Za privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) zainteresovano je osam investitora iz Srbije i sveta. Pisma o zainteresovanosti za PKB poslali su kompanije “Matijević” i MK komerc iz Srbije, Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dve kompanije iz Velike Britanije, jedna iz Kine i jedna iz Singapura i jedan privrednik iz Kovina.

“Većina njih se opredelila za sve ono što je moguće po srpskim zakonima, od prodaje imovine, kapitala, strateškog partnerstva. Zaintereovani su za sve, tako da ćemo na osnovu tog i bližih razgovora dogovoriti pravi model privatizacije. Očekujemo da ćemo u narednih mesec, mesec i po objaviti pravi konkurs za privatizaciju PKB-a. Očekujem da ćemo dobiti vlasnika do kraja godine”, rekao je za RTS Goran Knežević, ministar privrede.

Da li će se plan realizovati zavisi od ozbiljnosti kupaca, rekao je on.

Dve velike domaće kompanije među zainteresovanim

“Rekli smo da pristajemo na bilo koji oblik privatizacije, kako država odluči. Naravno da bismo radije 100 odsto vlasništva, alia ako država smatra da ima interesa da ostane kao akcionar, mi ćemo se prilagoditi”, kaže Jovan Purar, direktor MK grupe.

“Ako bi se uslovljavao investitor s ostankom nečega, nekim broj radnika, određene zemlje, broja krava i ostalog što ima PKB, to ne bi bilo dobro, to ne bi bila slobodna trgovina. Najbolje bi bilo da se proda osnovni i obrtni kapital, bez čega se ne može raditi”, kaže Petar Matijević, vlasnik “Industrije mesa Matijević”.

Od Vlade očekuju da realno proceni vrednosti PKB-a i podsećaju da je prethodni pokušaj prodaje po ceni od 154 miliona evra propao jer se niko nije javio.

“PKB u priči vredi mnogo, ali nikad nije ostvario dobit. PKB je sada dužan 80 miliona evra, ako ovako nastavi biće teret državi, a prvim danom privatizacije država bi skinula teret, kaže Petar Matijević.

Zato se i ide na prodaju, kažu u Vladi, ali od kupca očekuju da nastavi proizvodnju, posebno stočarsku. Neće dozvoliti kupovinu zarad pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

“Postoji deo građevinskog zemljišta koji će biti izdvojen, oko mosta Borča–Zemun, i to neće biti predmet privatizacije. Sve ostalo poljoprivreno zemljište mora biti u funkciji poljoprivrede i proizvodnje”, kaže ministar Knežević.

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je 19. januara ove godine javni poziv za prikupljanje pisama investitora zainteresovanih za učešće u postupku privatizaciju PKB-a i četiri zavisna preduzeća – Poljoprivredna avijacija PKB, EKO – LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB.

Rok za dostavljanje pisama je bio 17. februar, a zainteresovani investitori treba da predlože cenu, model privatizacije, investicioni program, okvirni plan poslovanja i broj zaposlenih.

PKB ima 1.622 radnika, a vrednost kapitala tog preduzeća je oko 51,2 milijarde dinara.

Na tender za prodaju PKB-a, raspisan krajem 2015. godine, nije stigla nijedna ponuda, a početna cena za 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine bila je oko 154 miliona evra.

Skupština Beograda je septembra prošle godine prenela 99 odsto akcija PKB-a na državu.

Izvor:RTS
Previous ECB odobrila AIK Banci kupovinu Gorenjske
Next Dinar oslabio prema evru, ojačao u odnosu na dolar

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Zbog dugova daju ugalj u bescenje

Dok poslednji rudar u “Resavici” ne prihvati dogovor za isplatu smenskog rada sa Ministarstvom energetike, rudniku izvršitelji plene imovinu, ali i sirovine.

Makroekonomija 0 Comments

Evropska komisija smanjila procenu privrednog rasta Srbije

Evropska komisija smanjila je procenu privrednog rasta Srbije za ovu godinu na dva odsto usled posledica nepovoljnih vremenskih uslova na poljoprivredu, ali ocenjuje da u srpskoj privredi postoje osnove za

Kompanije 0 Comments

Intel za 15,3 milijardi dolara preuzeo kompaniju Mobileye

Intel je preuzeo izraelsku kompaniju Mobileye koja se bavi naprednim tehnološkim rešenjima za automobilski sektor.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply