Rusija povećava vojno prisustvo na Kurilskim ostrvima, Japan protestvuje

Rusija povećava vojno prisustvo na Kurilskim ostrvima, Japan protestvuje

Japanska vlada uputila je diplomatskim kanalima protest Moskvi nakon izjave ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua o nameri da rasporedi diviziju na Kurilskim ostrvima ove godine, saopštio je generalni sekretar japanske vlade Jošihide Suga.

“Protest je poslat 22. i 23. (februara) diplomatskim kanalima. Žalosno je ako Oružane snage Rusije planiraju da povećaju vojno prisustvo na severnim teritorijama (kako Japan naziva južna ostrva Kurilskog arhipelaga) – naglasio je Suga na konferenciji.

Kako je naglasio da je to u suprotnosti sa stavom Japana, prenosi Sputnjik.

Šojgu je juče u Državnoj dumi rekao da ministarstvo odbrane očekuje da “ove godine završi raspoređivanje tri divizije na zapadnoj i jugozapadnoj granici”.

Između ostalog, on je naglasio da se “nastavlja aktivan rad na zaštiti Kurila”, gde će se ove godine nastaviti raspoređivanje divizija.

Tokio i Moskva spore se već sedam decenija o statusu Kurila.

Ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomai Rusi zovu Južnim Kurilima a Japan svojim “severnim teritorijama“…

Ostrva su u prošlosti bila pod vlašću Rusije i Japana dok ih je posle Drugog svetskog rata sve zauzela Crvena armija i pripojila Sovjetskom Savezu. Japan je u diplomatskom sporu sa Rusijom jer smatra da mu pripadaju Iturup, Kunašir, Šikotan i još nekoliko manjih ostrva.

U decembru 2016. godine, Rusija i Japan su se saglasili da zajednički koriste Kurilska ostrva.

Rusija Japanu: Kurili su ruska teritorija

Rusija može da iskoristi Kurilska ostrva za državnu zaštitu, između ostalog raspoređivanjem tamo svojih divizija, smatra zamenik predsednika komiteta Državne dume za međunarodne poslove Dmitrij Novikov.

„Smatram da je to pitanje (o Kurilima) rešeno, jer je to ruska teritorija, ruska zemlja. Rusija ima pravo da preduzima sve mere za zaštitu ove teritorije i korišćenje ove teritorije za zaštitu Rusije u celini“, naglasio je ruski poslanik.

Pritom, prema njegovom mišljenju, kurilsko pitanje ne treba da bude prepreka za razvoj trgovinsko-ekonomskih i kulturnih veza između Rusije i Japana.

Izvor:Sputnik
Previous Zadovoljavajući profit uz mala ulaganja u alternativne njivske biljke
Next Evropska komisija preti Italiji zbog velikog javnog duga

You might also like

Geopolitika

Arapske zemlje otvorile hitne koridore za katarske avione

Četiri arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose i saobraćajne veze s Katarom saopštile su da su otvorile “hitne rute” koje mogu da koriste katarski avioni.

Geopolitika

Duterte poručio Sjedinjenim Državama da se pripreme da napuste Filipine

Flipinski predsednik Rodrigo Duterte poručio jeu petak Sjedinjenim Američkim Državama da se pripreme za moguće ukidanje vojnog dogovora, kojim je Vašingtonu omogućeno da rasporedi vojnike i opremu za vežbe u

Geopolitika

Američko-kubanski odnosi: Obama se neće sastati s Fidelom Castrom

Bela kuća je isključila mogućnost susreta između američkog predsednika Baracka Obame i kubanskog revolucionarnog vođe Fidela Castra na Kubi ovoga meseca, i uverena je da Vlada Kube neće stvarati prepreke