Nemački Daimler ulaže 250 miliona evra u fabriku automobila u Rusiji

Nemački Daimler ulaže 250 miliona evra u fabriku automobila u Rusiji

Fabrika će proizvoditi putnička vozila premijum klase, koja će biti završena do 2019. godine.

Nemački proizvođač vozila “Daimler” investiraće 15 milijardi rubalja (oko 250 miliona dolara) u fabriku za sklapanje automobila u ruskom Moskovskom regionu, saopštilo je rusko Ministarstvo industrije i trgovine (Minpromtorg). Ovo je neobičan potez, budući da su Nemci poslednjih godina u strahu za svoje investicije u Rusiji.

Fabrika će proizvoditi putnička vozila premijum klase, a biće završena do 2019. godine, prenosi Russia today.

– Prema ugovoru, “Daimler” garantuje ulaganje od najmanje 15 milijardi rubalja u taj projekat. Sporazum o investiciji je potpisan na devet godina. Otvaranje je planirano za 2019, a proizvodni kapaciteti će biti preko 20.000 automobila godišnje. Ovaj projekat će otvoriti više od hiljadu novih radnih mesta – navodi se u saopštenju Minpromtorga.

Ministarstvo je dodalo da će Rusija sa svoje strane obezbediti državnu podršku ovom projektu i da će ponuditi povoljno poresko okruženje.

Fabriku će izgraditi novoosnovana kompanija Mercedes-Benz Manufacturing RUS (MBMR).

– Rusija je strateški važna i ubrzano razvija tržište za Mercedes-Benc – rekao je član uprave nemačke kompanije Markus Schaefer.

On je dodao da će lokalizovana proizvodnja (zavarivanje, farbanje, montaža i logistika) doprineti jačanju konkuretnosti nemačke firme na svetskom tržištu.

Sporazum o izgradnji postrojenja potpisan je tokom ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu 2016. Gradnja će početi sledeće godine.

 – Ekonomski problemi između Nemačke i Rusije počeli su i pre sukoba sa Ukrajinom –

Nemci nastavljaju da investiraju, ali se problem ipak nije pojavio tek pošto je izbio spor između Rusije i Ukrajine. Ruskoj privredi je u poslednjih nekoliko godina, sve do 2015, išlo sve lošije, a 2013. je rublja izgubila gotovo petinu svoje vrednosti.

Nakon izbijanja političke krize, taj trend se dodatno pogoršao, a rezultat se lako može izračunati: krediti su postali suviše skupi, investicije su se odlagale, a proizvode Made in Germany Rusi jedva da mogu da plaćaju.

To naročito pogađa nemačke firme koje su veoma aktivne na tom tržištu, poput proizvođača lekova „Stada“. Njima je rusko tržište na drugom mestu po važnosti, pa je tako i ukupan promet još u 2014. pao za 13 procenata.

Istovremeno, trpeli i proizvođači kojima je ta zemlja samo jedno od niza tržišta, poput koncerna „Volkswagen“, a i proizvođač sportske opreme „Adidas“ se žalio da mu je, zbog sve slabije rublje, opao promet u prvom kvartalu 2014. godine.

Od tog vremena do danas izgleda da se situacija ipak promenila – Nemci su dobro došli sa svojim automobilima, a narod ih jedva čeka.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Viber uvodi mogućnost kupovine od marta
Next Beogradska berza: Indeksi sedmi uzastopni dan u pozitivnoj teritortiji

You might also like

Transport 0 Comments

Evropska komisija odobrila preuzimanje Opela od PSA grupe

Francuski proizvođač automobila, PSA grupa, obezbedio je bezuslovno odobrenje evropske antimonopolske komisije za preuzimanje General Motors-ove nemačke poslovne jedinice, Opela.

Kompanije 0 Comments

Hrvatska: Osam velikih kompanija na prodaju

„Podravka“ i „Croatia Airlines“ samo su neke od osam velikih kompanija koje je hrvatska Vlada skinula sa liste trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa, a za koje je predviđena

Kompanije 0 Comments

Vrednost akcija Facebooka pala 19 odsto

Facebook je doživeo svoj najgori dan u istoriji u četvrtak, kada je vrednost akcija kompanije pala za 19 posto, piše CNN.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply