Kineska firma zamenila zaposlene robotima

Kineska firma zamenila zaposlene robotima

Kritika automatizacije je teško održiva kada statistički podaci jasno ilustruju njene potencijale. Najnoviji dokazi stižu iz kineske fabrike u Dongguan cityju.

Fabrika je nedavno zamenila 90 odsto ljudske radne snage mašinama i povećala produktivnost za zapanjujućih 250 odsto, dok je udeo grešaka smanjen za čak 80 odsto.

 Fabrika kompanije “Changying Precision Technology” nekada je zapošljavala 650 ljudi, koji su proizvodili mobilne telefone. Danas je za proizvodnju zaduženo 60 robotičkih ruku, koje rade 24 sata dnevno na 10 proizvodnih linija.

U fabrici je ostalo još samo 60 radnika: troje je zaduženo za kontrolisanje i nadgledanje proizvodne linije, dok ostali nadziru kompjuterske kontrolne sisteme. Sav preostali posao je prepušten sposobnim robotičkim rukama.

Luo Weiqiang, generalni direktor fabrike, kaže da bi broj radnika mogao da bude sveden na svega 20. S obzirom na efikasnost ostvarenu automatizacijom, neće dugo potrajati pre nego što i druge fabrike krenu stopama fabrike iz Dongguana.

Efikasnost, međutim, ima svoju cenu: ljudska radna mesta. Istraživanje Univerziteta Oksford i istraživačkog centra “Oksford Martin” pokazuje da postoji rizik da će 47 odsto radnih mesta u SAD biti automatizovano u narednih 20 godina.

Veštačka inteligencija će zameniti advokate, novinare, terapeute…

Pri tom to neće biti samo poslovi u fabrici. S obzirom na brzinu kojom napreduju robotika i veštačka inteligencija, mašine će uskoro biti u stanju da preuzmu poslove u različitim industrijskim granama i da ih obavljaju barem podjednako dobro kao ljudi – ako ne i bolje.

Već danas postoje roboti advokati koji brani klijente kojima je neopravdano napisana kazna zbog pogrešnog parkiranja, veštačka inteligencija koja postavlja lekarsku dijagnozu, “novinari” roboti i kompjuterski terapeuti, koji su često uspešniji od ljudskih kolega kada je u pitanju izvlačenje neophodnih informacija od pacijenata.

Vlade i privatne organizacije ulažu ozbiljne napore u ovaj problem, a jedan od njih je “univerzalni osnovni dohodak, sistem u kome svi građani jedne zemlje imaju bezuslovno pravo na određeni novčani iznos, pored prihoda koji stvaraju na druge načine.

Pilot-projekti u Indiji, Kanadi i Finskoj već su pokrenuti i do sada su dali obećavajuće rezultate. Prerano je reći da li bi univerzalni lični dohodak mogao da reši problem masovnog gubitka posla usled automatizacije, ali bi to svakako mogao da bude ohrabrujući ekonomski potez tokom tranzicije.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Dinar oslabio prema evru, ojačao u odnosu na dolar
Next Autobus sa vojnicima sleteo s puta kod Vladičinog Hana, više povređenih

You might also like

Kompanije 0 Comments

Verizon nakon preuzimanja Yahooa planira da ukine 2.000 radnih mesta

Američki telekomunikacioni div Verizon Communications planira da ukine oko 2.000 radnih mesta kada sledeće nedelje okonča akviziciju temeljnog internet poslovanja Yahooa vrednu 4,48 milijardi dolara, saznaje Reuters.

Kompanije 0 Comments

Apple preko App Store-a za Novu godinu zaradio 240 miliona dolara

Svi oni koji su tokom praznika dobili novi iPhone ili iPad očito su pričekali 1. januara da krenu u instalaciju i kupovinu novih aplikacija.

Kompanije 0 Comments

Western Digital nudi 17,4 mlrd dolara za Toshibin biznis s čipovima

Konzorcijum čiji je član Western Digital ponudio je 1,9 biliona jena (17,4 milijarde USD) za Toshibin biznis sa čipovima za skladištenje podataka, koji japanski konglomerat pokušava da proda kako bi

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply