Tržištu Srbije ove godine potrebno minimum 1.000 IT stručnjaka

Tržištu Srbije ove godine potrebno minimum 1.000 IT stručnjaka

Rezultati istraživanja kompanije Infostud o potrebama IT sektora u Srbiji govore da u Srbiji postoji velika potreba za zapošljavanjem IT juniora, a u 2017. godini planirano je zapošljavanje gotovo hiljadu novih kadrova.

Takvi podaci dobijeni su na uzorku od 118 anketiranih kompanija, od kojih su gotovo sve (95%) istakle da imaju poteškoća sa pronalaženjem kvalitetnih zaposlenih, dok je za 4% kompanija pronalazak zaposlenih skoro nemoguć, navodi se u saopštenju Infostuda.

Oko 60% anketiranih kompanija je u 2016. godini imalo program stručne prakse, nakon koga su gotovo sve one zaposlile izvestan broj praktikanata, dok je skoro polovina anketiranih plaćala praktikantima mesečnu nadoknadu koja je u proseku iznosila oko 25.000 dinara.

Najveća potreba, prema rezultatima ankete, vlada za web programerima i programerima aplikacija, gde se najviše traži poznavanje programskih jezika Java Script, Java, C#, PHP i MS SQL i programskih alata kao što su Photoshop i Unity.

Zbog velikog deficita programera, Vlada Srbije, preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, planira da u aprilu ove godine započne program prekvalifikacije pojedinaca talentovanih za IT u junior programere, nakon što je krajem decembra usvojila Predlog za unapređenje IT sektora u Srbiji, koji predviđa niz mera za podršku prekvalifikaciji u IT sektor, razvoju formalnog obrazovanja iz ove oblasti, kao i stvaranju dobrog ambijenta za IT kompanije, startape i mala i srednja preduzeća.

IT je jedan od najprofitabilnijih sektora u svetu u koji je potrebno uložiti znanje, bez dodatnih subvencija. Predstavlja osnovu za ekonomski razvoj zemalja i njihovu stabilnost. Zbog svega toga, edukacija i zapošljavanje u oblasti IT-ja treba da budu prioriteti – izjavila je Milica Ivić iz LimundoGrada.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je Ministarstvo državne uprave prepoznalo značaj ovog sektora i pozvalo sve zainteresovane IT učesnike na tržištu Srbije da se uključe u obučavanje i prekvalifikaciju talentovanih kandidata.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Facebook omogućio transfer novca
Next NSZ: Danas isplata redovne i privremene novčane nadoknade

You might also like

Karijera 0 Comments

Traže se poljoprivredni radnici u Irskoj, farmerima plata od 400 evra + beneficije

Stranice Zavoda za zapošljavanje u regionu poslednjih nedelja preplavljene su oglasima za rad u poljoprivredi.

Karijera 0 Comments

Austriji potrebni konobari i kuvari iz Srbije i BiH

Srpski konobari i kuvari uskoro bi mogli u Austriju na privremeni rad.

Karijera 0 Comments

Razlika između posla od kuće i prevare

Kako da nađete posao od kuće i kako da izbegnete prevare prilikom traženja te vrste posla?

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply