Troškovi razvoja A400M smanjili dobit Airbusa

Troškovi razvoja A400M smanjili dobit Airbusa

Evropski proizvođač aviona Airbus zabeležio je u 2016. godini dobit od 995 miliona evra, što je pad od 63 odsto u odnosu na godinu ranije, a posledica je povećanih troškova razvoja vojnog aviona A400M.

Istovremeno, prihodi Airbusa porasli su za 3 odsto na 66,5 milijardi evra, izvestila je u sredu ta kompanija. Reč je o prvim poslovnim rezultatima Airbusa nakon što je započeto pojednostavljenje kompanije kombinovanjem evropskog poslovanja s matičnom kompanijom, ranije poznatom pod imenom EADS.

“Ostvarujemo rezultate u skladu s obvezama preuzetima godinu dana ranije”, rekao je izvršni direktor Airbusa Tom Enders, dodavši da su ispunili svoje smernice i ciljeve za prošlu godinu uz jedan izuzetak “A400M, zbog kojeg smo imali jedan znatniji dodatni trošak u ukupnom iznosu od 2,2 milijarde evra”.

Projekt razvoja tog vojnog aviona tokom poslednjih godina pretrpeo je niz zastoja. Kompanija je objavila i da je njeno poslovanje s helikopterima imalo dobro izvođenje, uprkos teškom tržišnom okruženju.

U 2017. u Airbusu očekuju da će svetska ekonomija i vazdušni saobraćaj porasti u skladu s aktuelnim nezavisnim prognozama, uz pretpostavku da neće biti većih poremećaja. Takođe očekuju da će tokom ove godine isporučiti više od 700 komercijalnih aviona.

Izvor: Gdeinvestirati
Previous Guverner NBS: Inflacija u planiranim granicama, uticaji iz okruženja ključni rizici za fiskalnu i monetarnu stabilnost
Next Srbija: Najskuplji kvadrat košta 5.290 evra u opštini Stari grad

You might also like

Transport 0 Comments

Toyota: Sjajni rezultati, dobit porasla na rekordnih 6 mlrd dolara

Kompanija Toyota zabeležila je rast dobiti u kvartalu april-jun za 7,2 odsto na rekordnih 657,3 milijarde jena (5,9 milijardi dolara).

Najvažnije vesti 0 Comments

Miodrag Kostić kupio Alpha banku

Kompanija MK grupa, Miodraga Kostića je, nakon dobijanja svih odobrenja regulatornih tela, postigla dogovor o kupovini grčke Alpha banke u Srbiji, .

Kompanije 0 Comments

U Fiatu nema komentara o najavi novog modela

Da li je najava ministra privrede o mogućnosti proizvodnje novog modela u kragujevačkoj fabrici Fiata deo predizbornog diskursa?

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply