Marko Blagojević: EU donirala 40 miliona evra za odbranu od poplava

Marko Blagojević: EU donirala 40 miliona evra za odbranu od poplava

Direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević izjavio je danas da su na 15 lokacija širom Srbije u toku radovi na izgradnji potpuno nove infrastrukture za zaštitu od poplava vredni više od 40 miliona evra, obezbeđeni iz donacija EU i međunarodnih razvojnih banaka.

Ostajemo izloženi riziku, kaže Blagojević ali i ističe da je nakon poplava 2014. godine ogroman posao urađen na obnovi postojeće i izgradnji nove infrastrukture za odbranu od poplava, te da se radi na lokacijama koje su u najvećoj meri izložene riziku.

 – U poslednje dve i po godine uloženo je blizu četiri milijarde dinara u obnovu i jačanje postojeće infrastrukture – rekao je Blagojević za RTS.

U ovom trentuku se, kako je naveo, iz donacija EU finansira čišćenje 63 kilometra kanala za odvodnjavanje u Obrenovcu, te da je to posao koji nije urađen tri decenije.

Nakon četiri decenije su, kaže, očisćena korita Kolubare i Tamnave, kao i korito Baričke reke, a to su sve reke koje su plavile Obrenovac 2014.

Podsetio je da je nedavno potpisan protokol 25 opština i gradova u slivu Kolubare i Zapadne Morave kojim se uspostavlja saradnja na prevenciji i odbrani od poplava ako do njih ponovo dođe.

– Svi smo svesni da smo sada bezbedniji i spremniji nego 2014. Do trenutka kada ćemo moći da kažemo da smo bezbedni i spremni treba da prođe jako puno vremena i da bude uloženo mnogo sredstava – kaže Blagojević.

Naveo je da na primer studija sliva Kolubare, koja je urađena uz pomoć Japana i Programa UN za razvoj, ukazuje na to da su neohodne investicije oko 200 miliona evra samo za sliv Kolubare da bi kroz period od 20 godina rizik od plavljenja u tom delu naše zemlje, koji je bio izložen riziku, bio smanjen na razumnu meru.

U ovom trenutku su, dodaje, u toku pripremni radovi na izgradnji potpuno novog nasipa dugog 24 kilimetra na teritorijama opština Šabac i Bogatić.

Vrednost tih radova, kaže Blagojević, jeste 10 miliona evra i taj objekat bi trebalo da region Mačve štite od plavljenja, a procenjeno je da je za realizaciju potrebno oko dve godine.

– Tu nema brzih rešenja i rešenja preko noći. To je posao u koji smo se upustili ponovo nakon tri decenije. Radimo tako da svakog narednog dana budemo makar trunku bezbedniji nego što smo bili danas – kaže Blagojević.

Prema njegovim rečima, ceo posao se radi i uz podršku domaćih institucija, pre svega u koordinaciji sa Ministartsvom poljoprivrede i zaštite životne sredine i Sektorom za vanredne situacije, kao i uz podršku SKGO i lokalnih samouprava.

Blagojević kaže da je u Lučanima nakon poplave iz 2014. urađeno sve što je potrebno i izgrađeno i pet bujičnih brana na brdima iznad Lučana, te da počinje izgradnja potpuno novog objekta, a da se privode kraju pregovori sa Svetskom bankom o finansiranju projekta na reci Čemernici na opštini Čačak, čija će realizacija početi ove godine.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Rekordna dobit kompanije Bayer u 2016. godini
Next Guverner NBS: Inflacija u planiranim granicama, uticaji iz okruženja ključni rizici za fiskalnu i monetarnu stabilnost

You might also like

Društvo 0 Comments

Počela prodaja imovine Ivice Todorića

Vanredna uprava Agrokora oglasila je prodaju helikoptera i motorne jahte proizvedenih 2006. godine, čime je i zvanično počela prodaju imovine Ivice Todorića.

Svetske berze 0 Comments

Građani Srbije nisu jedini koji imaju više poverenja u evropsku nego u sopstvenu monetu

Građani centralne i jugoistočne Evrope često imaju više poverenja u evropsku nego u sopstvenu monetu i pored lokalne valute, ima važnu ulogu kao platežno sredstvo, proizilazi iz studije Nacionalne banke

Društvo 0 Comments

U martu skuplji benzin u regionu i Srbiji

Prosečna maloprodajna cena benzina i dizela u Srbiji su do polovine marta povećane za dinar i pedeset para u odnosu na početak meseca, kada je u pitanju cena benzina, Srbija

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply