Evropske berze na najvišim nivoima u poslednjih 14 meseci

Evropske berze na najvišim nivoima u poslednjih 14 meseci

Na evropskim berzama u sredu ujutro su cene akcija dostigle najviše nivoe u 14 meseci, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i novim rekordima na Wall Streetu.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,5 odsto, na 375 bodova, najvišem nivou od decembra 2015.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,15 odsto, na 7.284 boda, dok je pariski CAC ojačao 0,40 odsto, na 4.910 bodova, a frankfurtski DAX 0,35 odsto, na 12.008 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza evropskih kompanija.

Iz tog je razloga jutros cena akcije Telefonica Deutschland skočila gotovo 6 odsto, dok je akcija nemačkog industrijskog diva ThyssenKrupa poskupila 5,5 odsto jer je ta kompanija izvestila da je konačno prodala svoju čeličanu u Brazilu, što je neuspešno pokušavala poslednjih pet godina.

Među sektorima je najveći dobitnik bankarski, jer je britanski Lloyds izvestio o boljim rezultatima nego što se očekivalo, pa je cena njegove akcije porasla 3,5 odsto.

Dobitku finansijskog sektora doprineo je i rast cene Scora za 5,5 odsto jer je i ta francuska osiguravajuća kuća objavila bolje rezultate nego što se očekivalo i povećala dividendu.

Pozitivno na tržišta utiču i jučerašnji novi rekordi na Wall Streetu, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima američkih kompanija i optimizmu ulagača nakon što je predsednik Donald Trump najavio smanjenje poreza.

Podršku tržištima pruža i rast cena nafte jer podaci pokazuju da se članice OPEC-a vrlo čvrsto drže dogovora o smanjenju proizvodnje.

Jutros je cena barela na američkom tržištu ojačala 0,3 odsto, na 54,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 0,4 odsto, na 56,90 dolara.

I na azijskim su berzama cene akcije jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 10,00 sati bio na dobitku 0,6 odsto, dostigavši novi najviši nivo u 19 meseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros ostao gotovo nepromenjen, na 19.379 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze skočile, dolar pao
Next Snažan rast u evrozoni, Francuska privreda raste brže od Nemačke

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Urušila se galerija indonezijske berze

Galerija iznad prizemnog dela indonezijske berze u Džakarti urušila se u ponedeljak, rekao je jedan od zaposlenih i povređeno je više od deset osoba koje su iznesene iz zgrade berze.

Promenjena zona fluktuacije za Metalac

Beogradska berza je izvestila da je za emitenta Metalac iz Gornjeg Milanovca promenjena zona fluktuacije usled predstojeće emisije akcija iz dobiti.

Wall Street: Novi rekordi S&P 500 i Dow Jones indeksa

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, dostigavši nove rekordne nivoe, što se zahvaljuje špekulacijama da je Jerome Powell vodeći kandidat za mesto predsednika američke

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply