Evropske berze na najvišim nivoima u poslednjih 14 meseci

Evropske berze na najvišim nivoima u poslednjih 14 meseci

Na evropskim berzama u sredu ujutro su cene akcija dostigle najviše nivoe u 14 meseci, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i novim rekordima na Wall Streetu.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,5 odsto, na 375 bodova, najvišem nivou od decembra 2015.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,15 odsto, na 7.284 boda, dok je pariski CAC ojačao 0,40 odsto, na 4.910 bodova, a frankfurtski DAX 0,35 odsto, na 12.008 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza evropskih kompanija.

Iz tog je razloga jutros cena akcije Telefonica Deutschland skočila gotovo 6 odsto, dok je akcija nemačkog industrijskog diva ThyssenKrupa poskupila 5,5 odsto jer je ta kompanija izvestila da je konačno prodala svoju čeličanu u Brazilu, što je neuspešno pokušavala poslednjih pet godina.

Među sektorima je najveći dobitnik bankarski, jer je britanski Lloyds izvestio o boljim rezultatima nego što se očekivalo, pa je cena njegove akcije porasla 3,5 odsto.

Dobitku finansijskog sektora doprineo je i rast cene Scora za 5,5 odsto jer je i ta francuska osiguravajuća kuća objavila bolje rezultate nego što se očekivalo i povećala dividendu.

Pozitivno na tržišta utiču i jučerašnji novi rekordi na Wall Streetu, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima američkih kompanija i optimizmu ulagača nakon što je predsednik Donald Trump najavio smanjenje poreza.

Podršku tržištima pruža i rast cena nafte jer podaci pokazuju da se članice OPEC-a vrlo čvrsto drže dogovora o smanjenju proizvodnje.

Jutros je cena barela na američkom tržištu ojačala 0,3 odsto, na 54,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 0,4 odsto, na 56,90 dolara.

I na azijskim su berzama cene akcije jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 10,00 sati bio na dobitku 0,6 odsto, dostigavši novi najviši nivo u 19 meseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros ostao gotovo nepromenjen, na 19.379 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze skočile, dolar pao
Next Snažan rast u evrozoni, Francuska privreda raste brže od Nemačke

You might also like

Wall Street: Najveći pad S&P indeksa od kraja juna

Na Wall Streetu je S&P 500 indeks u sedu zabeležio najveći dnevni pad još od kraja juna, a i ostali indeksi bili su u znatnom minusu, jer investitori beže od

Bitcoin stabilan oko 455 dolara

Cena bitconina protekle nedelje se, uz skroman obim trgovanja, kretala između 450$ i 460 dolara. Digitalna valuta je najviši nivo dostigla u ponedeljak kada je vredela 464,21 dolara, da bi

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze u zaletu četvrti dan zaredom

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija porasle su četvrti dan zaredom jer su ulagači uvereni da će Evropska centralna banka nastaviti voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply