EPS širi poslovanje u Republici Srpskoj i Crnoj Gori

EPS širi poslovanje u Republici Srpskoj i Crnoj Gori

Vlada Srbije nedavno je formirala komisiju čiji je zadatak da ispita isplativost preuzimanja delova distribucija u susednim zemljama, pišu u današnjem izdanju „Novosti“.

Na čelu komisije je ministar privrede Goran Knežević.

Predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević rekao je za „Novosti“ da je to stara ideja.

„Planira se da se kupe distribucije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Ono što nas najviše interesuje je mogućnost razvoja hidroenergije i struje koju bismo dobijali na taj način. Republika Srpska nam je posebno interesantna baš iz tog razloga jer sa njima delimo Drinu, a imamo i mogućnost širenja na celu Bosnu i Hercegovinu. EPS-u bi se ova investicija i finansijski isplatila jer bi imao mogućnost da prodaje struju u regionu“, rekao je Kovačević.

Kako je naveo, kupovinom dela Elektroprivrede Republike Srpske mogli bi da se ubrzaju mnogi zajednički projekti.

On je kazao da je među najvećim energetskim planovima Srbije i Bosne i Hercegovine izgradnja tri hidroelektrane na srednjem toku Drine.

„Investicije su vredne 870 miliona evra, a pogon bi trebalo da ima snagu 320 megavata. Ipak ceo projekat je na čekanju zbog imovinskih problema u BiH i različitog stava Federacije i Republike Srpske ko treba da rukovodi poslom“, rekao je Kovačević.

On je dodao da će se kupovina najverovatnije izvesti po modelu koji je već viđen u slučaju preuzimanja Telekoma Republike Srpske.

Vlada Srbije je započela širenje u elektrosisteme regiona još pre više od godinu dana kada je Elektromreža Srbije kupila deset odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema za 13,8 miliona evra, podsećaju Novosti.

Izvor: Beta
Previous Obustavljeni razgovori o budućnosti Kipra
Next Rejting Vladimira Putina među Amerikancima najviši od 2013. godine

You might also like

Industrijske nekretnine 0 Comments

Oglašena nova prodaja Jugoremedije

Stečajni upravnik Jugoremedije oglasio je novu prodaju zrenjaninske fabrike lekova javnim prikupljanjem ponuda.

Saobraćaj 0 Comments

Aerodrom Nikola Tesla: Nastavljen pad broja putnika i u aprilu

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ nastavio je trend pada broja putnika i tokom aprila, pokazuju podaci o prometu saobraćaja koji je objavila ova kompanija.

Kompanije 0 Comments

Colgate ukida više od 3.200 radnih mesta

Vrednost dolara u odnosu na korpu šest najvažnijih svetskih valuta porasla je u proteklih godinu dana oko 9 posto. Colgate-Palmolive ukinuće više radnih mesta nego što je prvotno planirano jer

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply