Zašto se zlato u praksi ponaša suprotno od teorije

Zašto se zlato u praksi ponaša suprotno od teorije

Najavljeno povećanje kamatnih stopa u SAD, najmanje tri puta u ovoj godini, trebala bi biti loša vest za plemeniti metal. Međutim,

cena zlata je porasla 7% od 14. decembra prošle godine, kada su Federalne rezerve povećale kamatne stope, po drugi put u 10 godina.

Zlato je skočilo 13 odsto u samo dva meseca, i nakon povećanja u decembru 2015. godine, a ojačalo je i 6% nakon podizanja kamatne stope Fed-a davne 2006.godine.

Više kamatne stope imaju tendenciju da vrše pritisak na zlato, koje ne donosi prihod od kamata i postaje manje atraktivno u odnosu na sredstva, čiji prihod raste, sa povećanjem troškova zaduživanja.

Za ovakvo ponašanje zlata, koje se protivi teoriji, uvek postoje logični razlozi, bar u nekom delu.

Ovaj put su to dešavanja vezana uz predsednikovanje Donalda Trampa. Atmosfera neizvesnosti koja okružuje njegovu administraciju dominira tržištima još od predsedničkih izbora u SAD 8. novembra, piše Bloomberg.

Odmah nakon izbora cene plemenitog metala su pale, jer su investitori “čuli” Trampova obećanja o ubrzanom rastu privrede i ogromnim fiskalnim podsticajima u infrastrukturu. To bi povećalo prinose na imovinu, kao što su akcije, i smanjilo interesovanje za “bezbedne luke”, poput zlata.

Međutim, kako je Trampova administracija trenutno fokusirana na neke druge oblasti, trend pada plemenitog metala je ne samo zaustavljen već je krenuo u obrnutom smeru.

U prilog zlatu ide i politička neizvesnost u Evropi. Slede izbori u Nemačkoj i Holandiji. Velika Britanija tek treba da dogovori uslove izlaska iz Evropske unije, a u Francuskoj je predsednički kandidat esktremno desnog Nacionalnog fronta, Marin Le Pen obećala da će vratiti francuski franak, ako postane predsednik države.

Zlatom se jutros trguje po ceni 1.234,18 dolara po unci, što predstavlja pad 0,34% u odnosu na prethodno trgovanje.

Izvor:Agencije
Previous Azijske berze porasle, oprezna trgovina
Next Roba na Balkanu prepuna škarta iz Evrope

You might also like

Cena zlata na najnižem nivou od kraja aprila

Nagoveštaji iz američke centralne banke da bi uskoro moglo doći do povećanja kamatnih stopa spustili su cenu zlata na najniži nivo od kraja aprila.

Svetske berze 0 Comments

Funta se stabilizovala nakon velikog sunovrata

Funta se stabilizovala, nakon što je u petak pretrpela najveći dnevni pad u poslednjih osam meseci posle iznenađujućih izbornih rezultata.

Azijske berze: Oprez uoči poruka iz Feda

Na azijskim berzama jutros, baš kao i juče na Wall Streetu, vlada oprez jer ulagači nisu voljni reskirati uoči završetka dvodnevne sednice čelnika američke centralne banke koja je počela juče.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply