Zašto se zlato u praksi ponaša suprotno od teorije

Zašto se zlato u praksi ponaša suprotno od teorije

Najavljeno povećanje kamatnih stopa u SAD, najmanje tri puta u ovoj godini, trebala bi biti loša vest za plemeniti metal. Međutim,

cena zlata je porasla 7% od 14. decembra prošle godine, kada su Federalne rezerve povećale kamatne stope, po drugi put u 10 godina.

Zlato je skočilo 13 odsto u samo dva meseca, i nakon povećanja u decembru 2015. godine, a ojačalo je i 6% nakon podizanja kamatne stope Fed-a davne 2006.godine.

Više kamatne stope imaju tendenciju da vrše pritisak na zlato, koje ne donosi prihod od kamata i postaje manje atraktivno u odnosu na sredstva, čiji prihod raste, sa povećanjem troškova zaduživanja.

Za ovakvo ponašanje zlata, koje se protivi teoriji, uvek postoje logični razlozi, bar u nekom delu.

Ovaj put su to dešavanja vezana uz predsednikovanje Donalda Trampa. Atmosfera neizvesnosti koja okružuje njegovu administraciju dominira tržištima još od predsedničkih izbora u SAD 8. novembra, piše Bloomberg.

Odmah nakon izbora cene plemenitog metala su pale, jer su investitori “čuli” Trampova obećanja o ubrzanom rastu privrede i ogromnim fiskalnim podsticajima u infrastrukturu. To bi povećalo prinose na imovinu, kao što su akcije, i smanjilo interesovanje za “bezbedne luke”, poput zlata.

Međutim, kako je Trampova administracija trenutno fokusirana na neke druge oblasti, trend pada plemenitog metala je ne samo zaustavljen već je krenuo u obrnutom smeru.

U prilog zlatu ide i politička neizvesnost u Evropi. Slede izbori u Nemačkoj i Holandiji. Velika Britanija tek treba da dogovori uslove izlaska iz Evropske unije, a u Francuskoj je predsednički kandidat esktremno desnog Nacionalnog fronta, Marin Le Pen obećala da će vratiti francuski franak, ako postane predsednik države.

Zlatom se jutros trguje po ceni 1.234,18 dolara po unci, što predstavlja pad 0,34% u odnosu na prethodno trgovanje.

Izvor:Agencije
Previous Azijske berze porasle, oprezna trgovina
Next Roba na Balkanu prepuna škarta iz Evrope

You might also like

Nafta skočila zbog pada dolara

Cene nafte danas su u porastu posle oštrog pada prethodnog dana, potpomognute slabljenjem dolara, ali analitičari upozoravaju na to da će problem globalne prezasićenosti ponude ograničiti dobitke.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Japanski proizvođači automobila gubitnici dana

Većina berzi azijsko-pacifičkog regiona u utorak su zatvorile trgovanje u negativnoj teritoriji pritisnute nižim cenama nafte i rastom vrednosti japanske valute.

Azijske berze: Blagi rast indeksa, čekaju se rezultati tehnoloških divova

Na azijskim berzama su indeksi blago porasli, kao i dan pre na Wall Streetu, a trguje se oprezno jer je američki Fed poručio da očekuje jačanje inflacije, a to vodi daljem

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply