Zašto se zlato u praksi ponaša suprotno od teorije

Zašto se zlato u praksi ponaša suprotno od teorije

Najavljeno povećanje kamatnih stopa u SAD, najmanje tri puta u ovoj godini, trebala bi biti loša vest za plemeniti metal. Međutim,

cena zlata je porasla 7% od 14. decembra prošle godine, kada su Federalne rezerve povećale kamatne stope, po drugi put u 10 godina.

Zlato je skočilo 13 odsto u samo dva meseca, i nakon povećanja u decembru 2015. godine, a ojačalo je i 6% nakon podizanja kamatne stope Fed-a davne 2006.godine.

Više kamatne stope imaju tendenciju da vrše pritisak na zlato, koje ne donosi prihod od kamata i postaje manje atraktivno u odnosu na sredstva, čiji prihod raste, sa povećanjem troškova zaduživanja.

Za ovakvo ponašanje zlata, koje se protivi teoriji, uvek postoje logični razlozi, bar u nekom delu.

Ovaj put su to dešavanja vezana uz predsednikovanje Donalda Trampa. Atmosfera neizvesnosti koja okružuje njegovu administraciju dominira tržištima još od predsedničkih izbora u SAD 8. novembra, piše Bloomberg.

Odmah nakon izbora cene plemenitog metala su pale, jer su investitori “čuli” Trampova obećanja o ubrzanom rastu privrede i ogromnim fiskalnim podsticajima u infrastrukturu. To bi povećalo prinose na imovinu, kao što su akcije, i smanjilo interesovanje za “bezbedne luke”, poput zlata.

Međutim, kako je Trampova administracija trenutno fokusirana na neke druge oblasti, trend pada plemenitog metala je ne samo zaustavljen već je krenuo u obrnutom smeru.

U prilog zlatu ide i politička neizvesnost u Evropi. Slede izbori u Nemačkoj i Holandiji. Velika Britanija tek treba da dogovori uslove izlaska iz Evropske unije, a u Francuskoj je predsednički kandidat esktremno desnog Nacionalnog fronta, Marin Le Pen obećala da će vratiti francuski franak, ako postane predsednik države.

Zlatom se jutros trguje po ceni 1.234,18 dolara po unci, što predstavlja pad 0,34% u odnosu na prethodno trgovanje.

Izvor:Agencije
Previous Azijske berze porasle, oprezna trgovina
Next Roba na Balkanu prepuna škarta iz Evrope

You might also like

Evropske berze skočile zbog dobrih rezultata kompanija

Na evropskim berzama su u četvrtak ujutro cene akcija blago porasle, nakon jučerašnjeg pada, jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Evropske berze oslabile na početku trgovanja

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno, pri čemu su najviše pale cene akcija u rudarskom sektoru.

Wall Street: Novi rekordi S&P 500 i Dow Jones indeksa

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, dostigavši nove rekordne nivoe, što se zahvaljuje špekulacijama da je Jerome Powell vodeći kandidat za mesto predsednika američke

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply