Zašto se zlato u praksi ponaša suprotno od teorije

Zašto se zlato u praksi ponaša suprotno od teorije

Najavljeno povećanje kamatnih stopa u SAD, najmanje tri puta u ovoj godini, trebala bi biti loša vest za plemeniti metal. Međutim,

cena zlata je porasla 7% od 14. decembra prošle godine, kada su Federalne rezerve povećale kamatne stope, po drugi put u 10 godina.

Zlato je skočilo 13 odsto u samo dva meseca, i nakon povećanja u decembru 2015. godine, a ojačalo je i 6% nakon podizanja kamatne stope Fed-a davne 2006.godine.

Više kamatne stope imaju tendenciju da vrše pritisak na zlato, koje ne donosi prihod od kamata i postaje manje atraktivno u odnosu na sredstva, čiji prihod raste, sa povećanjem troškova zaduživanja.

Za ovakvo ponašanje zlata, koje se protivi teoriji, uvek postoje logični razlozi, bar u nekom delu.

Ovaj put su to dešavanja vezana uz predsednikovanje Donalda Trampa. Atmosfera neizvesnosti koja okružuje njegovu administraciju dominira tržištima još od predsedničkih izbora u SAD 8. novembra, piše Bloomberg.

Odmah nakon izbora cene plemenitog metala su pale, jer su investitori “čuli” Trampova obećanja o ubrzanom rastu privrede i ogromnim fiskalnim podsticajima u infrastrukturu. To bi povećalo prinose na imovinu, kao što su akcije, i smanjilo interesovanje za “bezbedne luke”, poput zlata.

Međutim, kako je Trampova administracija trenutno fokusirana na neke druge oblasti, trend pada plemenitog metala je ne samo zaustavljen već je krenuo u obrnutom smeru.

U prilog zlatu ide i politička neizvesnost u Evropi. Slede izbori u Nemačkoj i Holandiji. Velika Britanija tek treba da dogovori uslove izlaska iz Evropske unije, a u Francuskoj je predsednički kandidat esktremno desnog Nacionalnog fronta, Marin Le Pen obećala da će vratiti francuski franak, ako postane predsednik države.

Zlatom se jutros trguje po ceni 1.234,18 dolara po unci, što predstavlja pad 0,34% u odnosu na prethodno trgovanje.

Izvor:Agencije
Previous Azijske berze porasle, oprezna trgovina
Next Roba na Balkanu prepuna škarta iz Evrope

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Tržišta valuta: Najduži gubitnički niz dolara od 2010. godine

Dolar je i protekle sedmice oslabio u korpi šest vodećih valuta u svetu, šestu nedelju uzastopno, što je njegov najduži gubitnički niz od 2010. godine

Snažan rast norveške krune, evro ojačao prema dolaru

Vrednost norveške valute snažno je porasla na međunarodnim valutnim tržištima nakon objavljivanja podataka da je inflacija u Norveškoj prošlog meseca rasla najbržim tempom od 2008. godine.

Wall Street: Indeksi dosegli nove rekorde na krilima “fenomenalnog” poreskog plana

Podstaknuti najavljenim Trampovim “fenomenalnim” poreskim planom i rastom cena nafte indeksi na američkim berzama u petak su dostigli nove rekorde, zabeleživši treći nedeljni dobitak.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply