Velike kazne za kupovinu nafte na crno

Velike kazne za kupovinu nafte na crno

Uskoro se očekuje rigorozna kontrola preduzeća koja uvoze naftu, gde čak i poljoprivrednici mogu da ostanu bez subvencija.

Autobuski prevoznici kod kojih se utvrdi da su kupovali nelegalno gorivo od švercera, mogu da ostanu bez licence za rad, prema novoj uredbi o markiranju goriva. Slično bi mogli da prođu i poljoprivrednici koji umesto dizela na crno kupe i bazno ulje za svoje mašine.

Podaci govore da je prošle godine uvezeno gotovo 70.000 tona baznog ulja, što je tri puta više od prozvodnje. Kako bi ovo mazivo trebalo da se koristi isključivo za industriju, postavlja se pitanje gde ovako velike količine idu.

– Početkom 2016. smo pojačano pratili šverc goriva iz Bosne i Hercegovine, gde su osetno niže cene nego kod nas – objašnjava Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije. – Policija je u više navrata nalazila namešavanje baznog ulja, koje su šverceri prodavali kao dizel. Radi se o proizvodu koji je u najvećem broju slučajeva 99,9 odsto bazno ulje, ali ima neke karakteristike dizela. Ipak, najveća razlika je što nema dovoljnu snagu za motor koji se pokreće na dizel i zato može da ga ošteti. Takođe, dolazi do isparavanja teških metala, poput olova i žive, koji su toksični.

Prema Petkovićevim rečima, ovo gorivo je ekonomski izuzetno isplativo jer se na njega ne plaća akciza, a kako se radi o crnom tržištu, nema ni PDV.

– Ilegalno bazno ulje koje se prodaje kao dizel je od 50 do 70 dinara jeftinije od dizela na pumpama – dodaje Petković. – Zato su se brojni privredici koji se bave transportom, ili poljoprivrednici kojima je gorivo neophodno za rad, odlučivali za nelegalnu kupovinu. Novom uredbom o markiranju goriva, koja je stupila na snagu 7. februara, sada je nelegalno ne samo prodavati ovakvo gorivo na pumpama, već ga imati i u rezervoaru. Proveravaćemo rezervoare samo pravnih lica, preduzetnika i poljoprivrednika, ne i građana. Ako zateknemo ovakvo gorivo, firme gube dozvolu za rad, kao i brojne subvencije od države. Odgovaraće za prekršaj.

Inače, bazno ulje samo je novi način koji šverceri koriste da bi trgovali na crno. Pre toga, uvozilo je lož ulje i biodizel, koji su se umesto u industriji koristili u regularnom saobraćaju.

– Nova uredba propisije da inspektori mogu da kontrolišu rezervoar na bilo kom mestu – objašnjava Ljubinko Savić, iz Udruženja za energetiku. Kontrola može da se vrši i u skladištu, na parkingu, autobuskoj stanici ili njivi, ne samo kada je vozilo na drumu.

Izvor: GdeInvestirati/VečernjeNovosti
Previous Kako trgovanjem Opcijama upravljati izloženošću riziku na deviznom tržištu
Next Izdaje se poslovni prostor na Mostarskoj petlji

You might also like

Kompanije 0 Comments

Nakon hakerskih pljački banaka SWIFT ima novi sigurnosni plan

U februaru su lopovi neovlašćeno upali u sastav preko kojeg banke razmenjuju upute vezane za transakcije u Bangladeškoj centralnoj banci i poslali poruke njujorškom ogranku američke centralne banke Fed i tako

Banke i finansije 0 Comments

Kuvajtski dinar na kursnoj listi NBS

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici doneo novu Odluku o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, piše u

Kompanije 0 Comments

I Renault manipulisao testovima emisija štetnih gasova

Detalji iz izveštaja kancelarije u Parizu za suzbijanje prevara bacili su oko na Renault.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply