Evro klizi prema 1,05 dolara

Evro klizi prema 1,05 dolara

Evro je u utorak oslabio prema većini glavnih svetskih valuta, uprkos jakim ekonomskim podacima iz evrozone.

Evropska je valuta oslabila 0,72 odsto prema američkoj, na 1,0538 dolara, dok je u odnosu na britansku valutu evro slabiji 0,33 odsto i trguje se za 0,8488 funta.

Najveći dnevni pad evro beleži prema ruskoj valuti, spustivši se na 60,78 rubalja, što je 1,2 odsto manja cena u odnosu na prethodno trgovanje. Rublja je jutros na dobitku i prema američkom dolaru za 0,3 odsto, na 57,64 rubalja za dolar.

Iako su jutros objavljeni podaci pokazali da je indeksa industrijske proizvodnje u evrozoni u februaru dostigao najviši nivo u skoro šest godine, evro je pod pritiskom snage dolara i političke nestabilnosti u Evropi.

Dolar je, naprotiv, u korpi šest vodećih valuta u svetu ojačao 0,6 odsto, pri čemu je prema japanskom jenu porastao 0,45%, britanskoj funti 0,48% a u odnosu na švajcarski franak dolar je na dobitku 0,74 odsto.

Rast vrednosti dolara na međunarodnim tržištima je posledica obnovljenih spekulacija da bi Federalne rezerve već u martu mogle povećati kamatne stope, kao i rastom prinosa na američke obveznice za 0,09 odsto.

Predsednik filijale američke centralne banke u Filadelfiji, Patrick Harker je u intervjuu “Market News International” rekao da će se zalagati da Fed poveća kamatne stope već u martu ako podaci pokažu da se inflacija “zahuktava”.

S druge strane, analitičari Commerzbank upozoravaju da tržišta daju preveliki značaj Harkerovim izjavama koji je tradicionalno poznat kao “jastreb”. Stručnjaci Commerzbank su uvereni da izjava šefa filijale Fed-a ne odražava mišljenje većine u američkoj cetralnoj banci.

Izvor:Agencije
Previous Pariz prošle godine zbog terorizma izgubio 1,5 miliona turista
Next Jean-Claude Juncker: Britance će izlazak iz EU skupo koštati

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Dolar zabeležio skok, ulagači na oprezu

Na azijskim berzama se u utorak trguje suzdržano zbog smrtonosnih napada u Nemačkoj i Turskoj, dok je japanska valuta malo oslabila nakon što je centralna banka ostavila monetarnu politiku nepromenjenu.

Kompanije 0 Comments

Varta planira javnu ponudu akcija

Nemački proizvođač baterija, Varta, planira još jedan pokušaj inicijalne javne ponude (IPO) svojih akcija na Frankfurtskoj berzi.

Evropske berze: Oprezna trgovina na kraju nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro trguje se suzdržano jer nema značajnijih vesti koje bi pokrenule tržišta, a podršku im pruža oporavak Wall Streeta nakon dva dana pada.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply