Stanovi u novogradnji u Crnoj Gori osetno jeftiniji

Stanovi u novogradnji u Crnoj Gori osetno jeftiniji

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 975 evra i manja je 12,5 odsto u odnosu na isti period 2015, godine.

U odnosu na treći kvartal 2016. cene su manje za 7,8 odsto, saopštio je Zavod za statistiku Crne Gore, Monstat.

Prema podacima Monstata, prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u četvrtom kvartalu u Podgorici je iznosila 1.007 evra, Baru 1.500 evra, Budvi 949 evra i Nikšiću 550 evra.

Iz Monstata je objašnjeno da se podaci prikupljaju u okviru kvartalnog istraživanja o cenama stanova novogradnje, kojim se obuhvataju novoizgrađeni prodati stanovi, odnosno oni za koje je zaključen ugovor o kupoprodaji.

Ukupna cena stana obuhvata cene građenja, uređenja građevinskog zemljišta i ostale troškove.

Cenu uređenja građevinskog zemljišta čine pribavljanje zemljišta, rušenje objekata, izrada detaljnih urbanističkih planova i projekata, ispitivanje terena, sanacioni radovi, uređenje terena oko zgrade i komunalno opremanje.

Cena građenja obuhvata sve troškove građenja i dobit investitora po metru kvadratnom korisne površine stana, zanatskozavršne i instalacione radove na zgradi i stanovima.

Ostali troškovi obuhvataju sve troškove izgradnje, kao što su doprinosi i takse za priključke za električnu mrežu i druge komunalne objekte, takse za pribavljanje dozvole za građenje, porez na dodatu vrednost (PDV), troškove projektovanja zgrade i kamate na zajmove i avanse.

Previous Pametni telefoni uvode revoluciju u medicini
Next Poljska protiv formiranja "ekskluzivnog kluba članica" unutar EU

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Španija: 40% kupaca nekretnina u Valensiji iz inostranstva

Četiri od 10 kupaca nekretnina u Valensiji dolaze iz inostranstva, pokazalo je najnovije istraživanje međunarodne agencije za nekretnine “Engel & Völkers”.

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Zbog mahinacija uvode licencu za procenu nekretnina

Skupštini je predložen novi Zakon o proceniteljima vrednosti nepokretnosti, koji je radilo Ministarstvo finansija, kaže ministarka državne uprave Ana Brnabić.

Nekretnine 0 Comments

Ministarstvo privrede poništilo prodaju hotela “Prag”

Ministarstvo privrede Srbije je poništilo prodaju 32,6 odsto akcija beogradskog hotela “Prag” kompaniji “Kopernikus sistemi” jer je u postupku prodaje cena akcija tog hotela na Beogradskoj berzi dostigla značajno veću

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply