Poljska protiv formiranja “ekskluzivnog kluba članica” unutar EU

Poljska protiv formiranja “ekskluzivnog kluba članica” unutar EU

Šef diplomatije Vitold Vaščikovski rekao je da Poljska ne želi katastrofu Evropske unije u vidu posebne dublje integracije i zasebnih institucija za evrozonu i da zato insistira da se obavi remont EU preko izmene osnovnog sporazuma.

“Nova ugovorna osnova nužna je da se spreči dalja integracija koja je u suprotnosti sa našim interesima i očekivanjima velikog dela žitelja Evrope”, istakao je Vitold Vaščikovski u intervjuu za novi broj poljskog nedeljnika Do žeči.

Vaščikovski je rekao da mu je tokom nedavne posete Parizu jasno rečeno da je cilj Francuske još tešnje povezivanje sa Nemačkom i dublja integracija.

“Ozbiljno se razmišlja i o zasebnim institucijama za evrozonu. Ne želimo katastrofu EU, zato predlažemo remont te institucije”, objasnio je Vaščikovski.

Poljska od dolaska na vlast konzervativne stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog u jesen 2015. godine pokušava da, zajedno sa Mađarskom u EU digne “kontrarevoluciju”, kako je nazvao Kačinjski.

“Pokušaj je i da se promeni Lisabonski sporazum, odnosno da se sačini potpuno novi sporazum koji bi integraciju vratio natrag na labav savez jakih nacionalnih država okupljenih oko zajedničkog tržišta i zajedničke odbrane pre svega od eventualne agresije Rusije”, dodao je Kačinjski.

Kačinjski je početkom februara, od nemačke kancelarke Angele Merkel, kada je posetila Varšavu, tražio u susretu sa njom da se odustane od ideja o Evropi u dve brzine, odnosno brže integracije onih zemalja koje su spremne da je prodube, jer, kako je kazao, to je razbijanje i uništavanje EU.

Angela Merkel je tada rekla novinarima u Varšavi da integracija različitim brzinama nije ništa novo, jer su i sada neke zemlje u šengenskom prostoru, druge članice nisu, neke su u evrozoni, druge plaćaju još svojim nacionalnim valutama a da opasnosti po EU u tom konceptu nema, ukoliko se ne stvori neki ekskluzivni klub u koji drugi ne bi mogli da uđu.

U zvaničnoj Varšavi neprijatno je odjeknula vest da je prošle sedmice Evropski parlament predložio da se za evrozonu usvaja poseban budžet.

“EP je to uradio zbog potreba same evrozone kojoj je potrebna dublja integracija. Očigledno je da Evropa u dve brzine može da znači manje para za Poljsku. Sigurno od 2020. godine kada počinje nova finansijska perspektiva. Ne možemo da se čudimo što ako godinama kritikujemo evropski glavni tok da će nam u određenom trenutku reći: ‘Nećete? Pa hvala vam i doviđenja'”, zaključio je privatnoj poljskoj televiziji TVN24 bivši poljski ministar finansija iz liberalnih vlada Jacek Rostovski.

Izvor:Beta
Previous Stanovi u novogradnji u Crnoj Gori osetno jeftiniji
Next PKB nije interesantan Arapima?

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Libija: Luka Sirt pod kontrolom vladinih snaga, nastavljene borbe za grad

Libijske snage su saopštile da su vratile pod kontrolu luku u gradu Sirt, nakon žestokih borbi sa pripadnicima takozvane Islamske države.

Makroekonomija 0 Comments

ECB podigla procene rasta u evrozoni u 2017. na 2,2 odsto

Evropska centralna banka (ECB) podigla je procene rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za evrozonu u ovoj godini, na 2,2 odsto, ističući pozitivan doprinos migranata i žena u jačanju radne snage.

Makroekonomija 0 Comments

Dmitrij Medvedev: Trgovinska razmena Rusije i Kine premašila 40 milijardi dolara

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izrazio je danas zadovoljstvo povodom aktuelnog nivoa ekonomske saradnje Rusije i Kine, čija je trgovinska razmena, kako kaže, ove godine premašila 40 milijardi dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply