Evropske berze: Početak nedelje obeležio rast akcija

Evropske berze: Početak nedelje obeležio rast akcija

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su porasle, najviše zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, dok je cena akcije Unilevera oštro pala jer je Kraft povukao ponudu za preuzimanje te firme.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 odsto, nastavljajući uspon od prošle nedelje.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,15 odsto, na 7.308 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,65 odsto, na 11.832 boda, a pariski CAC 0,40 odsto, na 4.886 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se novim rekordnim nivoima indeksa na Wall Streetu u petak. Danas se na najvećoj svetskoj berzi ne radi zbog praznika, pa se očekuje manji obim trgovanja na svim važnijim berzama.

Međutim, terminski S&P 500 indeks jutros je u plusu 0,2 odsto, što najavljuje nastavak rasta cena akcija na Wall Streetu u utorak, nakon što je prošle nedelje S&P 500 skočio 1,5 odsto.

Najviše je jutros pala cena akcija Unilevera, za više od 8 odsto, nakon što je američka kompanija Kraft Heinz povukla ponudu za preuzimanje te britansko-holandske kompanije vrednu 143 milijarde dolara.

Unilever je još u petak odbio ponudu Krafta, no cena akcije Unilevera snažno je porasla jer su ulagači očekivali pregovore i eventualno povećanje cene u ponudi. No, Kraft je jutros objavio kako odustaje od ponude, pa je akcija Unilevera pod pritiskom.

I na azijskim berzama cene akcija jutros su blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 10,00 sati bio u plusu 0,1 odsto, dostigavši novi najviši nivo u 19 meseci.

I na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 0,1 odsto, na 19.251 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Nemci „rezervišu“ srednjoškolce iz Srbije za rad u staračkim domovima
Next Amazon otvara preko 5.000 radnih mesta u Velikoj Britaniji ove godine

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Akcije zabeležile skok na berzi

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija znatno porasle, nakon što je američka centralna banka povećala kamatne stope kao što se očekivalo, a nije nagovestila ubrzanje tempa povećanja cene novca.

Produktna berza: Porasla cena kukuruza i soje

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje trgovano 1.722 tona robe, što je 143 odsto količinski veći promet nego prethodne nedelje.

Svetske berze 0 Comments

Blagi rast na azijskim berzama

Na azijskim berzama su u sredu cene akcija blago porasle dok se čeka kako će se dalje razvijati situacija nakon što je kineski predsednik obećao smanjenje carina i liberalizaciju tržišta, što je

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply