Nedeljni pregled: Dolar ojačao prema većini svetskih valuta

Nedeljni pregled: Dolar ojačao prema većini svetskih valuta

Američki dolar je prošle sedmice blago ojačao u odnosu na većinu svetskih valuta, a dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest najvažnijih valuta, porastao je 0,2 odsto, što je njegov drugi uzastopni nedeljni dobitak.

Foto:www.agenthouse.co.uk

Foto:www.agenthouse.co.uk

U odnosu na evropsku valutu, američka je u petak ojačala 0,54 odsto, na 1,0616 dolara za evro. U odnosu na kraj prethodne nedelje, dolar je prema evru jači za 0,3 odsto. Međutim, od početka ove godine evro je na dobitku prema dolaru za 0,94 odsto.

S druge strane, dolar je na nedeljnom nivou oslabio 0,3 odsto prema japanskom jenu, i na kraju dana u petak se dolarom trgovalo za 112,84 jena.

Lošiji podaci iz britanske maloprodaje oslabili su u petak funtu koja je pala na 1,2412 dolara, što predstavlja dnevni pad od 0,62%, dok je za nedelju dana funta oslabila 0,5% prema dolaru.

Funta je oslabila i prema evru, 0,4% za nedelju dana, i u petak se funtom trgovalo za 1,1693 evra.

Dolar je najveće dobitke u korpi valuta ostvario početkom nedelje kada je Fed signalizirao povećanje kamatnih stopa.

U utorak je predsednica američke centralne banke Janet Yellen, u izlaganju pred Komitetom za bankarstvo američkog Senata rekla da će Fed “verovatno morati” povećati kamatne stope ukoliko se američka ekonomija i dalje bude razvijala u skladu sa prognozama centralne banke.

“Ne bi bilo mudro predugo čekati sa povećanjem kamatnih stopa, jer bi to potencijalno zahtevalo da FOMC ubrzano podiže kamatne stope, što bi poremetilo finansijska tržišta i gurnulo ekonomiju u recesiju” rekla je ona.

Podršku dolaru pružaju i obećanja američkog predsednika Donalda Trampa o “fenomenalnom” poreskom planu i većim fiskalnim podsticajima koji bi trebali ubrzati privredni rast.

Uprkos tome, dolar je na kraju nedelje blago oslabio, čemu je doprinelo zaustavljanje rasta prinosa na američke 10-godišnje obveznice, koji su pali na 2,42%, nakon što su početkom nedelje dostigli 2,51 odsto.

“Dolar je ionako uveliko precenjen u odnosu na ostale značajne svetske valute. Zato smatramo da je sada prostor za njegov daljnji rast ograničen, iako američki ekonomski osnovi ohrabruju”, mišljenja je Lee Hardman, valutni analitičar u “MUFG”.

Izvor:Agencije
Previous Drašković: U naredna dva meseca posao za još 500 ljudi u Vršačkim vinogradima
Next Beograd: Sledećeg meseca počinje rušenje nelegalno sazidanih objekata?

You might also like

Azijske berze pale na početku nedelje

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale jer ulagači oprezno čekaju konkretne planove američkog predsednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje.

Sve što treba da znate o 5G sledećoj generaciji mobilnih mreža

Sledeća generacija mobilnih standarda donosi mnogo više od bržeg downloada. Tehnologija 5G će izmeniti svet u još mnogo čemu.

Banke i finansije 0 Comments

Veroljub Dugalić: Kreditna aktivnost banaka stagnirala u januaru

Kreditna aktivnost banaka u Srbiji stagnirala je u januaru, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply