Nedeljni pregled: Dolar ojačao prema većini svetskih valuta

Nedeljni pregled: Dolar ojačao prema većini svetskih valuta

Američki dolar je prošle sedmice blago ojačao u odnosu na većinu svetskih valuta, a dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest najvažnijih valuta, porastao je 0,2 odsto, što je njegov drugi uzastopni nedeljni dobitak.

Foto:www.agenthouse.co.uk

Foto:www.agenthouse.co.uk

U odnosu na evropsku valutu, američka je u petak ojačala 0,54 odsto, na 1,0616 dolara za evro. U odnosu na kraj prethodne nedelje, dolar je prema evru jači za 0,3 odsto. Međutim, od početka ove godine evro je na dobitku prema dolaru za 0,94 odsto.

S druge strane, dolar je na nedeljnom nivou oslabio 0,3 odsto prema japanskom jenu, i na kraju dana u petak se dolarom trgovalo za 112,84 jena.

Lošiji podaci iz britanske maloprodaje oslabili su u petak funtu koja je pala na 1,2412 dolara, što predstavlja dnevni pad od 0,62%, dok je za nedelju dana funta oslabila 0,5% prema dolaru.

Funta je oslabila i prema evru, 0,4% za nedelju dana, i u petak se funtom trgovalo za 1,1693 evra.

Dolar je najveće dobitke u korpi valuta ostvario početkom nedelje kada je Fed signalizirao povećanje kamatnih stopa.

U utorak je predsednica američke centralne banke Janet Yellen, u izlaganju pred Komitetom za bankarstvo američkog Senata rekla da će Fed “verovatno morati” povećati kamatne stope ukoliko se američka ekonomija i dalje bude razvijala u skladu sa prognozama centralne banke.

“Ne bi bilo mudro predugo čekati sa povećanjem kamatnih stopa, jer bi to potencijalno zahtevalo da FOMC ubrzano podiže kamatne stope, što bi poremetilo finansijska tržišta i gurnulo ekonomiju u recesiju” rekla je ona.

Podršku dolaru pružaju i obećanja američkog predsednika Donalda Trampa o “fenomenalnom” poreskom planu i većim fiskalnim podsticajima koji bi trebali ubrzati privredni rast.

Uprkos tome, dolar je na kraju nedelje blago oslabio, čemu je doprinelo zaustavljanje rasta prinosa na američke 10-godišnje obveznice, koji su pali na 2,42%, nakon što su početkom nedelje dostigli 2,51 odsto.

“Dolar je ionako uveliko precenjen u odnosu na ostale značajne svetske valute. Zato smatramo da je sada prostor za njegov daljnji rast ograničen, iako američki ekonomski osnovi ohrabruju”, mišljenja je Lee Hardman, valutni analitičar u “MUFG”.

Izvor:Agencije
Previous Drašković: U naredna dva meseca posao za još 500 ljudi u Vršačkim vinogradima
Next Beograd: Sledećeg meseca počinje rušenje nelegalno sazidanih objekata?

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze porasle, dolar ojačao

Na azijskim berzama se u četvrtak cene akcija porasle, nakon dva dana pada, što se zahvaljuje rastu cena nafte i berzanskih indeksa na Wall Streetu.

Beogradska berza u pozitivnoj teritoriji i protekle nedelje, Jubmes banka najprometnija

Beogradsko tržište akcija nastavilo je rast i četvrtu sedmicu zaredom, dok su ukupnom prometu na tržištu glavni doprinos dale državne obveznice.

Evropske berze u padu nakon dvodnevnog rasta

Na evropskim berzama u sredu ujutro indeksi su blago pali, nakon dva dana rasta, a pod pritiskom su akcije Appleovih dobavljača jer je ulagače razočaralo što će novi iPhone ići u prodaju kasnije

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply