Tržišta nafte između globalnog smanjenja proizvodnje i rasta zaliha u SAD

Tržišta nafte između globalnog smanjenja proizvodnje i rasta zaliha u SAD

Cene nafte na međunarodnim tržištima su zabeležile svoj prvi nedeljni gubitak od polovine januara, jer su veće zalihe sirove nafte u SAD neutralisale efekat globalnog dogovora o smanjenju proizvodnje.

 “Brent” nafta koja je međunarodni reper, zatvorila je trgovanje u petak na nivou 55,81 dolara za barel, što je 2% niža cena u odnosu na kraj prethodne nedelje, dok je američka WTI nafta pojeftinila 1 odsto za nedelju dana, na 53,40 dolara po barelu.

Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) i drugi proizvođači, uključujući i Rusiju pristali su da u prvoj polovini 2017. smanje proizvodnju za skoro 1,8 miliona barela dnevno. Procene pokazuju da je već realizovano 90 odsto dogovorenog plana, a OPEC je prošle nedelje najavio mogućnost još većeg rezanja proizvodnje.

S druge strane u Sjedinjenim Državama broj novih buštotina se popeo na na 591, što je najveća cifra od oktobra 2015. godine, dok su zalihe sirove nafte dostigle najviši nivo od 1982. godine i po poslednjim podacima američke Uprava za energetiku (EIA) iznose 518,1 milion barela.

“Smanjenje proizvodnje od strane globalnih proizvođača podržava rast cena dok ih izveštaj o američkim zalihama pritiska”, konstatuje Hamza Khan iz “ING”. – “Sada je pitanje koji će od ta dva faktora prvi oslabiti”, dodaje on.

Izvor:Agencije
Previous VMA dobiva savremeni centar hitne pomoći
Next Grenland: U planu izgradnja zatvorenog fudbalskog stadiona

You might also like

Najvažnije vesti

Da li je cena brent sirove nafte u preuranjenom skoku?

Tržište nafte pogađaju neke slabosti iz prošlosti, ističe u svojoj analizi direktor sektora strategije trgovine berzanskim robama u Saxo Banci Ole Hansen i pita se da li je do toga

Svetske berze

Evropske berze zabeležile manji pad

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija blago su pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog raketnog napada SAD-a na sirijsku vazdušnu bazu.

Berza

Dinar bez promene prema evru, NBS prodala 30 miliona evra

Vrednost dinara prema evru u utorak će biti približna današnjoj i zvanični srednji kurs će iznositi 123,9720 dinara za evro.