Wall Street u stanju euforije, indeksi na novim rekordima

Wall Street u stanju euforije, indeksi na novim rekordima

Glavni indeksi američkih berzi u petak su dostigli nove rekordne visine, zatvorivši i ovu nedelju sa dobicima. Za Dow Jones je to sedmi uzastopni pozitivni saldo.

Dow Jones je juče ojačao je 0,02 odsto, na 20.624,05 poena, dok je za nedelju dana porastao 1,8 odsto.

Indeks S&P 500 je u petak porastao 0,17 odsto, na 2.351,16 poena, a od ponedeljka do petka 1,5 odsto.

Nasdaq indeks je takođe u ovoj nedelji dostigao rekordnih 5.838,58 poena, što je rast vrednosti od 1,8 u odnosu na kraj prethodne nedelje.

Euforična atmosfera oko poreskih planova američkog predsednika, veće fiskalne potrošnje i labavljenje regulative podstakle su rast akcija u svim sektorima. Tako su akcije proizvođača aviona Boeing porasle 1,1%, nakon posete Donalda Trampa koji je radnicima kompanije poručio da je izabran kako bi se postarao o “radnim mestima, radnim mestima, radnim mestima” i obećao da će vršiti pritisak na kompanije da svoje operacije zadržavaju unutar SAD.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Procenjuje se da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom kvartalu prošle godine u proseku biti za više od 7% veća na godišnjem nivou, što bi bio najveći rast zarada od trećeg tromesečja 2014. godine.

“Zarade kompanija su dobre, ekonomija je u dobrom stanju, a Fed će povećati kamate, što je dobro za finansijski sektor”, kaže John Canally, strateg u “LPL Financial”.

Izvor:Agencije
Previous Stambeni krediti: Povećanje Euribora za jedan procentni poen diže ratu otplate skoro 10 odsto!
Next Radnici na lizing: "Legalni" vid zapošljavanja koji ne postoji u zakonodavstvu Srbije

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi bez promene, ulagači oprezni

Na Wall Streetu su u utorak u opreznom trgovanju Dow Jones i S&P 500 indeks ostali gotovo nepromenjeni, dok je Nasdaq dostigao novi rekord zahvaljujući usponu cena akcija u tehnološkom sektoru.

Svetske berze 0 Comments

Nafta pojeftinila na blizu 49 dolara po barelu

Cene nafte su u ponedeljak pale na međunarodnim tržištima pritisnute jačim dolarom i smanjenim očekivanjima da će veliki proizvođači postići dogovor u cilju stabilizacije tržišta.

Wall Street: Nasdaq na rekordnom nivou

Na Wall Streetu u utorak su cene akcija porasle. Nasdaq je dostigao rekordni nivo, jer su najnoviji ekonomski pokazatelji ojačali stajalište investitora da se Fed ipak neće odlučiti za podizanje kamatnih stopa

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply