Wall Street u stanju euforije, indeksi na novim rekordima

Wall Street u stanju euforije, indeksi na novim rekordima

Glavni indeksi američkih berzi u petak su dostigli nove rekordne visine, zatvorivši i ovu nedelju sa dobicima. Za Dow Jones je to sedmi uzastopni pozitivni saldo.

Dow Jones je juče ojačao je 0,02 odsto, na 20.624,05 poena, dok je za nedelju dana porastao 1,8 odsto.

Indeks S&P 500 je u petak porastao 0,17 odsto, na 2.351,16 poena, a od ponedeljka do petka 1,5 odsto.

Nasdaq indeks je takođe u ovoj nedelji dostigao rekordnih 5.838,58 poena, što je rast vrednosti od 1,8 u odnosu na kraj prethodne nedelje.

Euforična atmosfera oko poreskih planova američkog predsednika, veće fiskalne potrošnje i labavljenje regulative podstakle su rast akcija u svim sektorima. Tako su akcije proizvođača aviona Boeing porasle 1,1%, nakon posete Donalda Trampa koji je radnicima kompanije poručio da je izabran kako bi se postarao o “radnim mestima, radnim mestima, radnim mestima” i obećao da će vršiti pritisak na kompanije da svoje operacije zadržavaju unutar SAD.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Procenjuje se da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom kvartalu prošle godine u proseku biti za više od 7% veća na godišnjem nivou, što bi bio najveći rast zarada od trećeg tromesečja 2014. godine.

“Zarade kompanija su dobre, ekonomija je u dobrom stanju, a Fed će povećati kamate, što je dobro za finansijski sektor”, kaže John Canally, strateg u “LPL Financial”.

Izvor:Agencije
Previous Stambeni krediti: Povećanje Euribora za jedan procentni poen diže ratu otplate skoro 10 odsto!
Next Radnici na lizing: "Legalni" vid zapošljavanja koji ne postoji u zakonodavstvu Srbije

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi na najvišim nivoima od 1999. godine

Indeksi američkih berzi u ponedeljak su dosegli najviše nivoe u poslednjih 17 godina, delimično zahvaljujući skoku cena nafte što je podstaklo rast akcija u sektorima energije i sirovina.

Beogradska berza: Državne obveznice uvećale promet, EP Industrija porasla skoro 5 odsto

Poslednji dan u sedmici na beogradskom tržištu kapitala doneo je odličan promet, zahvaljujući trgovanju državnim dužničkim hartijama.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Pad indeksa, brine američka porezna reforma

Azijski indeksi beleže pad na kraju nedelje zbog zabrinutosti u vezi američke porezne reforme.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply